Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharský prokurátor otevřel pět trestních řízení: vůči ČEZ (-3 %), státní energetice, regulátorovi i ministerstvu

Bulharský prokurátor otevřel pět trestních řízení: vůči ČEZ (-3 %), státní energetice, regulátorovi i ministerstvu

03.04.2013 11:11, aktualizováno: 3.4. 16:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharská prokuratura chce po provedeném auditu v energetickém sektoru v zemi zahájit pět trestních stíhání. Dvě z nich se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. Uvedl to v Sofii v rámci prezentace závěrů vyšetřování prokuratury v ČEZ, dalších distributorech EVN a Energo-Pro, bulharské státní energetice a energetickém regulátorovi DKEVR vrchní prokurátor Tsatsarov. Akcie ČEZ v Praze oslabovaly a následně uzavřely řádově o 3 % níže na úrovni 580 Kč. Trestní šetření by dle Tsatsarova mělo v ČEZ formulovat detaily provinění a porušení zákona. Dosavadní šetření bulharské prokuratury tyto podrobnosti neobsahuje.

Celkově prokuratura inicovala pět trestních řízení. První jde vůči regulátorovi DKEVR za neplnění povinností při udělování licencí. Druhé směřuje na ministerstvo hospodářství a energetiky za nevykonávání akcionářských práv v ČEZ v zemi. Třetí případ míří na státní energetickou společnost NEK za správu majetku a úmyslnou korupci v letech 2001 až 2012. Čtvrté řízení jde jmenovitě vůči Mihailu Andonovi, řediteli NEK a bulharského energetického holdingu BEH za špatnou správu majetku a ilegální transakce. Pátý případ míří na ČEZ za „sérii porušení pravidel“ a proviněním proti úpravě veřejných zakázek.

Provinění v ČEZ: Veřejné zakázky a výkon akcionářských práv

“Vyšetřování v ČEZ kladlo zvláštní pozornost tomu, jak je tvořena cena za elekřinu a jak za dodané služby. Pouze dvě ze společností ČEZ v zemi, a to CEZ Distribution Bulgaria a CEZ Electro Bulgaria, lze považovat za energetické společnosti dle práva. Výdaje za externí služby jsou přitom nejvýraznější položkou výdajů společnosti. Jde o faktury za externí služby, jako výběr dodavatelů, vybavení a podobně,“ uvedla prokurátorka Neli Zlatkova na základě prošetření dle jejích slov kontraktů náhodně vybraných z celkem 143. Na základě těchto šetření prokuratura hovoří o proviněních proti zákonu o veřejných zakázkách.

Bulharské ministerstvo hospodářství a energetiky dle prokuratury ve společnostech CEZ Distribution Bulgaria a CEZ Electro Bulgaria řádně nevykonávalo svou roli za stát jako akcionáře, uvádí Neli Zlatkova. Upozornila, že v CEZ Distribution Bulgaria nevyplacený zisk roku 2011 dosahoval řádově 3 miliony BGN, v roce 2012 to bylo 5 milionů BGN.

Vedení bulharské pobočky ČEZ vydalo v reakci na stanovisko prokuratury prohlášení, podle něhož je veškerá činnost společnosti v souladu se zákony Bulharska a Evropské unie. ČEZ Bulgaria bude podle prohlášení spolupracovat s vyšetřovacími a justičními orgány, aby pomohlo nalézt pravdu "a prokázat, že ČEZ je stabilní a silný evropský investor fungující transparentně a na základě práva".

Stejného názoru je i pražské vedení skupiny ČEZ. "Jsme nadále naprosto přesvědčení o tom, že jsme dodržovali a dodržujeme veškeré bulharské i evropské zákony," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Seznámíme se detailně s výtkami prokuratury a věříme, že další šetření nám dá plně za pravdu," doplnil.

Později v rámci dne bulharská prokuratura uvedla, že v případě dalšího českého distributora elektřiny v zemi Energo-Pro bylo vyšetřování prokuratury zjištěno porušení zákona o veřejných zakázkách a to s tím, že všechny předmětné smlouvy byly podepsány až po souhlasu energetického regulátora DKEVR. Uvedl to prokurátor Roman Vasilev s tím, že zjištění byla předána relevantním orgánům, činným v trestním řízení.

Bulharská prokuratura zahájila vyšetřování v energetickém regulátorovi DKEVR 12. února. Dne 26. února pak začala vyšetřovat jednotlivé distributory elektřiny v zemi. Těmi jsou české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská energetika EVN. Vyšetřovány byly firmy ze strany prokuratury a daňových inspektorů. Dne 12. března přibylo na popud bývalého ministra energetiky Dobreva vyšetřování ve státní energetické společnosti NEK. Dokončeno do společné zprávy bylo vyšetřování dne 29. března.

V minulém týdnu byla v kancelářích ČEZ provedena další razie, tentokrát ze strany antimonopolního úřadu KZK. Distributory podezírá, že ve shodě bránily koncovým zákazníkům ve změně dodavatele energií. KZK předem o razii informoval antimonopolní autoritu Evropské unie.

ČEZ v pátek 29. března podal stížnost Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národního i evropského rámce regulace v energetice. Kritizuje způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky v zemi a „administrativní postupy, které mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU“. ČEZ připomíná, že kvůli postupu regulátora se již ohradila také rakouská společnost EVN, která informovala bulharskou stranu o záměru vést arbitráž z důvodů neochráněné investice.

V případě rakouské EVN prokuratura žádná provinění nenalezla, veškerá činnost této distribuční firmy je údajně v souladu s bulharskými zákony.

"České společnosti mají jednoznačně podporu české vlády v těchto svých stížnostech, protože chceme, aby bylo zachováváno evropské právo a především byla zachována integrita vnitřního trhu. A my máme obavy, že některé kroky bulharských autorit narušují integritu vnitřního trhu," řekl po dnešním jednání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem v Praze český premiér Petr Nečas. 

Podle Barrosa udělá Evropská unie cokoli, aby pravidla vnitřního trhu ochránila. "Ale v této fázi právě analyzujeme situaci, vyhodnocujeme stížnost českých úřadů a samozřejmě budeme jednat se všemi příslušnými partnery, abychom našli řešení," řekl na tiskové konferenci Barroso.

Výstup z vyšetřování prokuratury v ČEZ se má stát podkladem pro regulátora DKEVR, který s ČEZ zahájil řízení o odnětí licence v zemi. Stání k věci je naplánováno na 16. dubna. Pozice nezávislého regulátora v energetice a vodárenství DKEVR ale bude značně obtížná a do budoucna nejistá, protože jeho samého ve zprávě prokuratura označila za nefunkční instituci.

Regulátor DKEVR prý nefunkční, podvody ve státní energetice

Vedle ČEZ chce prokuratura trestní šetření také ve státní energetické společnosti NEK a právě energetickém regulátorovi DKEVR. Závažná zjištění se dle prokuratury naopak nepotvrdila v bulharské distribuční společnost rakouské energetiky EVN.

„V aktivitě a práci státní komise pro energetiku a vodárenství (DKEVR) byly zjištěny závažné nedostatky a měli bychom vzít ve zvláštní potaz kontrolu této instituce nad energetickým sektorem a řadou dalších autorit,“ řekl zástupce vrchního prokurátora Kamen Mihov. Mezi proviněními jmenoval i absenci upozornění na administrativní provinění subjektů v energetickém sektoru či nedostatek adekvátní kontroly výdajů firem. Zjištění prokuratury dále směřují vůči proceduře měsíční fakturace.

„Druhým návrhem směrem k DKEVR je procedura odnětí licence v případě neplnění povinností firmou. Kvůli nečinnosti regulátora prokuratura přijala opatření, ale není v její pravomoci licenci (distributorovi) odejmout,“ uvedla dále bez konkrétních podrobností prokuratura.

„Šetření prokuratury a daňových inspektorů potvdila, že energetický regulátor oslabil svou kontrolní funkci v distributorech elektřiny a podle nás je DKEVR neefektivním úřadem,“ uvedl Mihov.


Všechny bulharské součásti energetiky ČEZ narovnají nedostatky ve svém provozu dříve, než bude bulharský energetický regulátor DKEVR rozhodovat o odnětí licence ČEZ v zemi, uvedl v minulém týdnu provozní ředitel bulharských aktivit ČEZ Petr Baran. Energetika dle jeho slov v žádném případě nemíní opouštět bulharský trh. Na její provozní ziskovost ale dopadne rozhodnutí o snížení koncových cen elektřiny a podle obsahu, který Baran uvedl, velmi výrazně. Zisk pro ČEZ z koncové faktury za elektřinu po březnovém snížení jejích cen rozhodnutím regulátora klesne z dřívějších 9 % na nynější zhruba 3-4 %.

Bulharská distribuce se podílí řádově 1,5 % na celkovém EBITDA výsledku skupiny ČEZ a ze zhruba 10 % na EBITDA z distribuce celé skupiny ČEZ.

(Zdroj: Focus, Novinite, Bloomberg, čtk)


Dění kolem ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz:

CEZ12.jpg


Čtěte více:

Baran (ČEZ): Z Bulharska neodejdeme, nižší cena elektřiny ale srazí zisk
22.03.2013 15:35
Všechny bulharské součásti energetiky ČEZ narovnají nedostatky ve svém...
Bulharský antimonopolní úřad provedl razii v ČEZ. Země s EK reviduje tvorbu cen
28.03.2013 14:06
Bulharský antimonopolní úřad oznámil, že provedl razie v sídlech a kan...
ČEZ podal stížnost na bulharské úřady k Evropské komisi
29.03.2013 15:29
ČEZ si stěžuje Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národní...
ČEZ - Bulharská prokuratura doporučuje zahájit trestní řízení (komentář)
03.04.2013 11:26
Bulharská prokuratura doporučuje zahájit trestní řízení s ČEZ, které s...

Váš názor
  •  
    03.04.2013 13:01

    A nešlo by sponzora ODS pana Romana vyslat do Bulharska, aby to tam nějak diplomaticky vysvětlil?
    mamon
    • Roman
      08.04.2013 20:53

      nejlepší by bylo kdyby tam pan Romča vyslal ještě svoji pobočku plzeňské Škodovky a bylo by vymalováno. To by Bulgaři čuměli na fakturaci .
      karel 4
  •  
    03.04.2013 12:51

    hele...volejte jim primo na misto tomu urcenem...bez skrupuli vsechny nazory zde..bude tim padem urychleno vysetrovani a vse jasne uz mozna za tri dny...urcite to oceni tamni nezkorumpovani nezavisli vysetrovatele bojujici za blaho lidu...tam ano..Bulgaria forever na veky veku a i drive
    OPTIMISTA
  •  
    03.04.2013 12:47

    ...outsorcingové služby, hm, asi se vybíraly podle všeobecně platné metodiky výběrového řízení, tedy kdo dá víc /samozřejmě příslušnému manažerovi /...
    keris
  •  
    03.04.2013 12:19

    Bojí se síly ulice, kdyby jsme jako národ nebyli měkcí tak máme taky elektřinu levnější. Od jisté síly ulice prostě funguje. Tam nejsou ještě tak svázaní jako u nás. Jestli ČEZ něco porušil (o čemž pochybuji) je vlastně jedno. O tom to není. Musí najít viníka, třeba nevinného.
    karel777
  • Leva
    03.04.2013 12:15

    http://www.youtube.com/watch?v=6EzMdAskU9M
    sgt.Mike
  •  
    03.04.2013 12:10

    Co si to ti Bulhaři dovolují. ČEZ tak podniká desetiletí doma a je všedchno v pořádku. Pod vedením Romana jsem si myslel, že ho někteří politici dokonce milovali. Je to ze strany Bulharů nedorozumění , nevěčnost, nebo dokonce zlý úmysl. Doporučuji zavést v Bulharsku akcie na doručitele, jako řešení stávajícího problému.
    Homo
    •  
      03.04.2013 12:23

      Raduješ se předčasně.
      Velkamedvědice
      •  
        03.04.2013 12:54

        Moje radost je uměrná zmenšujícímu se portfoliu a do budoucna menší dividendě, ale vám to přece vysvětlocvat nemusím.
        Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university