Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda nakázala Müllerové: Jednejte s ČS o konci sKaret

Vláda nakázala Müllerové: Jednejte s ČS o konci sKaret

02.05.2013 17:18
Autor: ČTK

Vláda dnes znovu odmítla návrh ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09) na úpravu systému sKaret. Kabinet jí doporučil, aby připravila ukončení projektu a intenzivně o něm jednala s Českou spořitelnou (ČS), která sKarty provozuje. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Petr Nečas (ODS). Müllerová oznámila, že doporučení bude respektovat a nyní očekává sérii jednání na ministerstvu, ale i s bankou. Kdy návrh na zrušení karty vládě přinese, odhadovat nechtěla.

Chci, aby člověk byl na prvním místě. Aby sKarta nebyla jakýmkoliv předmětem politických dohadů," řekla novinářům. Prioritou je podle ní to, aby se dávky dostaly včas ke klientům. V podkladech pro vládu její ministerstvo varovalo, že pokud by se systém neupravil, hrozilo by zpožďování dávek. Úřad pro ochranu osobních údajů dal resortu totiž na nápravu chyb čas do pololetí, jinak se mají sKarty přestat používat. Ve Sněmovně je už nyní opoziční senátní novela, která sKarty ruší.

Ministryně svůj návrh úprav vládě předkládala už podruhé. Od první verze, kterou kabinet před třemi týdny odmítl, se ale příliš nelišil. Nečas už dřív řekl, že za postupem Müllerové vidí "stranický příkaz" z vedení TOP 09, která je proti ukončení systému. Dnes premiér poznamenal, že pro návrh ministryně hlasovali jen čtyři členové vlády. TOP O9 měla na dnešním jednání právě čtyři zástupce, ministryně kultury Alena Hanáková chyběla.

Müllerová projekt zdědila po svém předchůdci ve funkci a stranickém kolegovi Jaromíru Drábkovi (TOP 09). Podle ní bude potřeba vyčíslit případné kompenzace, které by ČS mohla žádat. Výši si netroufala odhadnout. Podle ní o tom nechce mluvit ani spořitelna, když prý nezná legislativní podobu ukončení projektu. Generální ředitel banky už dřív ale řekl, že systém spořitelnu stál asi 300 milionů. Také podle premiéra teď nemá smysl diskusi o kompenzacích rozvádět. "To je naprosto předčasné a bylo by to čistě spekulativní," uvedl.

Opoziční Věci veřejné dnes oznámily, že pokud ČS vznese nárok na vyrovnání, podají trestní oznámení na exministra Drábka a na jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku. Podle šéfky poslanců VV Kateřiny Klasnové je možné, že uzavřeli smlouvu nevýhodnou pro stát.

Podle Müllerové bude potřeba připravit i přechodná opatření, kartu má totiž skoro 275.000 lidí. "Budeme dělat vše pro to, aby se výplaty dávek jakýmkoliv způsobem nezpozdily," uvedla. To ČTK řekla i nová ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Podle ní by při případném ukončení projektu úřady nejspíš "operativně oslovily" držitele sKaret, aby s nimi dojednaly jiný způsob vyplácení. Podotkla, že by to opět znamenalo velký nápor na úředníky. "Je vždy potřeba udělat vše pro to, aby lidé dávky dostali," ujistila šéfka úřadu práce.

Zrušení sKarty podporují ODS a LIDEM. Šéfka nejmenší vládní strany a vicepremiérka Karolína Peake médiím sdělila, že podle ní jsou dvě možnosti: zrušení projektu při minimalizaci nákladů, nebo zachování karty jako jednoho z prostředků pro výplatu dávek. Zrušení žádá i opozice, rada postižených či odbory. Stížnost na systém dostal Ústavní soud. U pražského soudu je žaloba.

Müllerová se rušení dosud bránila a odvolávala se na smlouvu se spořitelnou, kterou má resort do roku 2024. Podle kontraktu mělo přes karty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze. Ministerstvo proti tomu nesmí nic podnikat.

Müllerová dvakrát vládě navrhovala, aby příjemci dávek měli sKartu povinně jako průkaz. K placení a vybírání z bankomatu by ji používali jen dobrovolně. Nemuseli by tak mít spořitelní konto, které dostávají automaticky a přes které k nim peníze od státu putují. Za doručení peněz poštou by ale platili. Postižení by případně měli sKarty dvě - jednu jako průkaz pro handicapované, druhou jako kartu platební.

Podle Müllerové nebude pro lidi s sKartou dobrá zpráva to, že spořitelní účet k ní by nebyl po skončení případného přechodného období chráněn před exekucí. Ministryně podotkla, že za zřízení jiných kont budou muset také příjemci dávek platit běžné poplatky.

K 25. dubnu sKartu převzalo přes 274.000 lidí. Odmítlo ji kolem 4100 příjemců. Přes karty a účty k nim se zatím vyplatilo 1,3 milionu dávek za 7,34 miliardy. Podle Drábka měl stát díky projektu ročně ušetřit za rozesílání dávek až čtvrt miliardy. Müllerová už dřív řekla, že úspory tak vysoké nebudou. Kartu totiž nemá plánovaný milion lidí. 


Váš názor
  • je to v lidech a nikde jinde........
    03.05.2013 9:43

    Ve Švejkovi se můžeme dočíst že český národ je banda simulantů. Zbývá jen dodat že ale taky banda koumáků. I kdyby někdo vynalezl perpetum mobile tak v Česku se vždycky najde člověk, který to obejde a něco s tím provede aby to nefungovalo. Jen aby z toho dokázal něco vytlouct a ukázat že je to kravina a nasíral ostatni. Toto je naše národní povaha a nedá se s tím nic dělat nežli si zvyknout, že lepší už to bylo.
    Keršát
  • Vládá rozpočtové odpovědnosti?
    03.05.2013 8:37

    Tak nejprve se schválí projekt, realizují jej, aby jej vzápětí zrušili? A ještě bude hrozit arbitráž s ČS. Drábka nemám rád, je to všeho schopný asociál. Princip Skaret asi nebyl špatný, ale to provedení je hrůza. Petře Nečasi, odstup, Tvoje "vládnutí" je tragédie pro občany, prostě Kocourkov.
    oh171
    • Re: Vládá rozpočtové odpovědnosti?
      03.05.2013 10:00

      Souhlasím, princip nebyl špatný, ale zadání vyneslo,určitě pěkné peníze do kapsiček zadavatelů. Bezohlednost s jakou byl tento nápad praktikován vzbuzuje zdání že se jedná o trvalý bakšíš pro vybrané a osvícené. Zaražející je s jakou bezohlednostiu byl praktikován. Krutost je prostě hozná. Moje švagrová po endoprotézách kyčelních kloubů. by musela dojíždět 17 km k nejbližšímu místu bankomatu a pak asi 0.5 km pěšky k bankomatu. měla s toho trauma.Stejná katastrofa je jak asociál typu Drábka mohl vykonávat takovou pozici.
      Homo
      • blbost
        03.05.2013 10:11

        právě že princip je katastrofální nesmysl. Srovnal bych to s výmyslem typu - zavedení speciálních nemocničních lůžek s nosností do 90 kg na oddělení pro zvláště otylé pacienty... Prostě idioty ve státní správě dodnes nenapadlo, že by se S-karty naučili důchodci ovládat. Bože co nám to vládnou za kretény?
        Jesse
  • No, to povzbudí k dalšímu placení daní
    02.05.2013 18:15

    Skarty jsou zpackaný projekt, protože jej vedli dva nýmandi, jeden je sice ještě v politice, ale ten druhý si připravuje kartáček na zuby a pyžamo do vězení. Ale myšlenka není špatná - bezhotovostním placením snížit náklady na distribuci sociálních dávek a alespoň trochu omezit zneužívání sociálních dávek. Jedná se sice jen o stovek miliónů korun měsíčně, ale význam se mohl dostavit ve vnímání sociálních dávek oběma stranami - příjemci i plátci daní. Nejlépe je to vidět na příběhu. Jeden podnikatel má na občasné brigády jednu zaměstnankyni. vyplácí ji méně jak 4000 Kč měsíčně, protože by jinak přišla o sociální dávky. A pobírá jich hodně - na sebe nějaký částečný invalidní důchod, podporu v nezaměstnanosti, dávky na děti, dávky na bydlení a plný invalidní důchod na manželka. Dohromady mnohonásobně víc než si vydělá. Onehdy za podnikatelem přišla, zda by jí nezaměstnal načerno, nějakou práci navíc. Podnikatel se divil, protože nikdy nechtěla pracovat víc, ani legálně ani nelegálně. Brigádnice se přiznala, že dostali dávky na bydlení, ale manžel šel kolem hospody a tam všech více jak 5000 Kč propil a prohrál v automatech. A jistě to nebude jediný případ za letoší rok, podobných budou tisíce, desetitisíce, statisíce. Nejde o 5k, ale o to, jaký mají pocit všichni ti, co platí daně, platí pojištění, hákují od šesti hodin ráno, mají strach z nezaměstnanosti, budují, pracují. A až mi tento podnikatel zavolá, že potřebuje snížit daně, tak mu poradím svého nejlepšího daňového poradce. A také mu poradím pár osvědčených triků za hranicí zákona. Platit daně tomuto státu je trestuhodné.
    Aleš Mülelr
    • zapomínáte na to důležité
      03.05.2013 8:52

      Já zírám. Jasně, S-karty přinesou technologický komfort. A to je co, pane? Vždyť pro mladé a zdravé lidi by to jistě přínos byl. Ale k čemu, když jsou zdraví a už své karty mají? S-karty jsou pro nemocné a staré. Vůbec se nedivím, že Husákova generace politiků tento viditelný "nedostatek" neumí do svého myšlení zapracovat. NEUVĚŘITELNÉ !! Kdo naučí nemohoucí babičky s kartou manipulovat? Já říkám, že blbci by v politice být neměli. I sebelepší technologie je vám na NIC, když nevíte, komu má vlastně sloužit.
      Jesse
      • Re: zapomínáte na to důležité
        03.05.2013 9:01

        Projekt Skaret není Drábkův nápad. Tento nápad, pokud se nemýlím, vznikl kolem roku 2000 a roku 2002 byl úspěšně odzkoušen. MPSV byl odzkoušený a vyladěný projekt nabídnut a Drábek toho využil pro vytvoření své Skarty za spolúčasti Šišky a jiných firem. Jinak se jim toho nepovedlo více a ODS by měla držet klapačku - IZIP je takový velký pomník.
        Medium2
        •  
          03.05.2013 9:07

          Mno, mně je v podstatě jedno, kdo S-kartu vymyslel, když je to z podstaty kravina, která NIC neřeší a navíc poslouží jako lukrativní kšeft pro pijavice ve státní správě:-)
          Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.