Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonci vyhráli jaderný tendr v Turecku. Reaktory dodá Areva

Japonci vyhráli jaderný tendr v Turecku. Reaktory dodá Areva

03.05.2013 11:48
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Po měsících vyjednávání je rozhodnuto. Druhou jadernou elektrárnu v Turecku postaví japonská společnost Mitsubishi Heavy Industries spolu s francouzskou Arevou. V soutěži o zakázku za víc než 20 mld. USD japonsko-francouzské konsorcium zvítězilo nad konkurenty z Číny, Jižní Korey a Kanady. Příslušnou smlouvu by dnes měli podepsat turecký premiér Redžep Erdogan a jeho japonský protějšek Šiznó Abe, který je na návštěvě Turecka.

Elektrárna o čtyřech reaktorech a souhrnném výkonu mezi 4,5-5 GW by měla vyrůst u starobylého města Sinop při pobřeží Černého moře. Krom Mitsubishi Heavy Industries se na realizaci projektu budou podílet Itochu Corporation a francouzská energetika GDF Suez. Reaktory dodá společnost Areva. Bude se jednat o nový tlakovodní typ Atmea, který Francouzi vyvinuli spolu s Japonci a který je levnější a méně výkonný než robustní model EPR, s nímž se Areva mimo jiné ucházela o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Podle zdrojů listu Financial Times v postavené elektrárně připadne 50% podíl Turecku, 30 % si ponechá Mistubishi a 20 % získá GDF Suez, která bude bloky provozovat. I když má Japonci vedené konsorcium zajištěnu exkluzivitu při dalších rozhovorech, jednání o finančních podmínkách projektu se prý potáhnou ještě dlouho. Důležitá role v nich připadne i Francii.

„Postaví to Japonci. Mají zkušenosti a ví, jak se vypořádat se zemětřesením,“ komentoval výsledek tendru turecký premiér Erdogan pro list Nikkei . Vítězství má pro Japonsko velký ekonomický i symbolický význam. Řada expertů dříve zpochybňovala schopnost Tokia vyvážet jadernou technologii po katastrofálních výbuších ve fukušimské elektrárně (postavené společností Mitsubishi), která sice přestála zemětřesení, ale nedokázala se vypořádat s následnou vlnou tsunami. Otřesy půdy jsou častým jevem i v Turecku.

Podle analytiků je struktura projektu částečným tureckým ústupkem. Ankara totiž odmítala vydat pro elektrárnu státní garance, avšak její 50% majetková účast ji bude motivovat k tomu, aby byla výroba elektřiny zisková. „Tohle je takové poskytnutí záruk oklikou,“ tvrdí Naz Masraff z konzultantské společnosti Eurasia.

Zatímco Rusko, které vyhrálo první jaderný tendr v Turecku, a Čína jsou ve snaze prosadit se ve vývozu jaderných technologií ochotné vzít na sebe všechna rizika, jiné vlády na takové podmínky nepřistupují. Absence státních garancí byla důvodem, proč se ze soutěže stáhli Jihokorejci. Poté, co v tendru zbyli jen Číňané a Japonci, padlo rozhodnutí na základě technických parametrů nabídek.

Zakázka měla původně připadnout jinému japonskému konsorciu. Prvotními uchazeči byli Toshiba a Tokyo Electric Power (TEPCO), vlastník nechvalně proslulé Fukušimy. Po havárii TEPCO z konsorcia vystoupilo.

Turecká zakázka představuje veledůležitý zářez i pro Francouze, kteří v posledních letech prohrávali jeden tendr za druhým. Pro Arevu vítězství znamená první zakázku na reaktor od roku 2007 a zároveň první realizaci designu Atmea. Ten dostal bezpečnostní posvěcení francouzského jaderného regulátora v roce 2010. Areva předtím neuspěla v tendrech ve Finsku (elektrárna Pyhajoki) a Česku (Temelín), kde však nabízela model EPR o vyšším výkonu. Energetika EDF prohrála v Abú Dhabí v roce 2009.

Francouzský triumf přichází v době oteplení vztahů s Tureckem. Paříž pod vedením nového prezidenta Francois Hollandea Ankaře částečně odblokovala vstupní rozhovory s EU. Turecko také negativně reagovalo na loni přijatý francouzský zákon týkající se masového a systematického vyvražďování Arménů Turky. Legislativa události z let 1915-1923 označuje za genocidu a její popírání činí trestným. Ve Francii žije velká arménská diaspora.

Stavba první jaderná elektrárny v Turecku pod vedením ruského státního podniku Rosatom by měla začít v roce 2015. Rosatom elektrárnu na své náklady postaví a poté bude vlastnit a provozovat, přičemž 49% podíl by měl prodat strategickému investorovi, pravděpodobně jedné z tureckých utilit. Celkové náklady projektu se odhadují na 20 mld. USD. Dokončení je plánováno na rok 2019. Turecko by se do několika let mělo stát třetím největším spotřebitelem elektrické energie v Evropě.

(Zdroje: FT, Today´s Zaman, Kommersant)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.