Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platina se zotavila z propadu. Další vývoj napoví jednání o uzavírání dolů v JAR

Platina se zotavila z propadu. Další vývoj napoví jednání o uzavírání dolů v JAR

09.05.2013 14:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ceny platiny v uplynulém měsíci následovaly zlato a z úrovní kolem 1600 USD za unci se v polovině dubna propadly ke 1400 USD. Poté se, stejně jako u zlata, dostavila výraznější korekce a drahý kov, který se používá hlavně v automobilovém průmyslu, se dokázal vyšplhat nad metu 1500 USD. Další růst cen však už bude záviset na podmínkách v reálné ekonomice, konkrétně na produkčních kapacitách jihoafrických dolů. Plánované uzavírky, které by komoditu podpořily, ale naráží na tvrdou opozici vlády.

Pozornost investorů, kteří v posledních týdnech zvýšili dlouhé pozice (sázky na růst cen) na platině, se soustředí na vyjednávání mezi společností Anglo American Platinum a představiteli Jihoafrické republiky (JAR). Anglo se na celosvětové těžbě vzácného kovu podílí ze 40 %.

Těžař hodlá zavírat šachty a propouštět horníky v dolech Rustenburg a Union, které jsou podle managementu ztrátové. Vládním zástupcům se tyto plány nelíbí, jelikož by znamenaly ztrátu 14 tisíc pracovních míst. Odvětvím už delší dobu zmítají stávky, násilí a intervence politiků. Kompromis by mohl být dosažen tento týden.

Doly v JAR jsou stávkami zasaženy od srpna loňského roku. Zprvu se zdálo, že se odboráři s vlastníky dohodnou a těžba bude rychle obnovena. Boj o vyšší platy a lepší podmínky na šachtách se ale protáhl na řadu měsíců. A přidalo se k němu násilí. Při střetech s policisty v dole Marikana, který provozuje společnost Lonmin, zahynulo přes 30 lidí. Krvavé potyčky mezitím spustily širší vlnu stávek. Zářijová důlní produkce v zemi ve výsledku meziročně klesla o 8,3 %.

Nejvážněji těžební prognózy narušuje stávka dělníků pracujících pro Anglo, největšího světového producenta platiny. Horníci několikrát odmítli návrh managementu na zvýšení platu. Po násilných střetech byla produkce v únoru na čas pozastavena.

Problémy sužovaly odvětví už před podzimní stávkovou vlnou. Jelikož se ložiska vyčerpávají, musí se těžaři pouštět do stále větších hloubek. V některých případech se dobývá až 2 kilometry pod zemí při teplotách kolem 70 stupňů Celsia. Klesá také výtěžnost a rostou náklady na energie a mzdy. Lonmin předloni získal 4,4 gramu platiny z každé narubané tuny rudy, což představuje meziroční pokles o 5,4 %. Za poslední tři roky se slévárny musely potýkat s 25% meziročním nárůstem plateb za elektřinu. Podle Thorstena Proettela z německé Landesbank Baden Württemberg se nyní produkční náklady těžařů pohybují kolem 1430 USD na unci.

Výsledek jednání mezi vládou a Anglo bude pro budoucnost kotací platiny klíčový. Kovu, který se používá v automobilových katalyzátorech, v posledních letech uškodil klesající odbyt vozů v Evropě. Pokud dojde k redukci kapacit, nabídka přestane převyšovat poptávku, což vytlačí ceny nahoru. Jestliže společnost doly nezavře, trh bude zaplaven platinou a ceny klesnou.

Podle Nicholase Johnsona z komoditní divize fondu Pimco by redukce o 300 tisíc uncí v letošním roce stačila na to, aby se ceny stabilizovaly. Pimco sází na zdražení platiny od července 2012. Anglo v lednu ohlásilo záměr snížit výstup o 400 tisíc uncí, což je zhruba 6 % celosvětové produkce. „Trh očekává, že většina škrtů bude realizována,“ tvrdí Johnson.

Většina investorů vzácnému kovu věří. Sázky na růst se ke konci dubna vyšplhaly na 2,4 mld. USD. Hodnota medvědích pozic dosahuje 703 mil. USD. Ještě v únoru však medvědů bylo podstatně méně, krátké pozice tehdy dosahovaly 100 mil. USD.

Podle některých investorů budou vyhlídky platiny neradostné, dokud se Evropská unie, největší odbytiště vzácného kovu, nevymaní z recese. Registrace nových aut v EU v březnu meziročně propadly o téměř 11 %. Šlo o 18. měsíční pokles v řadě.

Býci naopak poukazují na to, že Evropa má to nejhorší za sebou. Pozornost si podle nich zasluhuje také fakt, že v roce 2014 v EU vstoupí v platnost nové emisní standardy, kvůli nimž budou muset automobilky zvýšit množství platiny v katalyzátoru každého vozidla. „Trh se soustředí jen na slabé prodeje aut v Evropě, což je docela krátkozraké,“ tvrdí Steve Allen z amerického hedgeového fondu Greenbriar Partners.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Mining.com)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university