Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Luděk Niedermayer, hlavní ekonom Deloitte a bývalý viceguvernér ČNB v rozhovoru zítra na Patria.cz!

Luděk Niedermayer, hlavní ekonom Deloitte a bývalý viceguvernér ČNB v rozhovoru zítra na Patria.cz!

13.05.2013 15:36

Centrální banky ztratily pozici technokratických, nezávislých institucí, které mají jasně definovaný cíl, a namísto toho se stávají součástí vládní ekonomické politiky, uvedl nedávno Luděk Niedermayer, někdejší viceguvernér České národní banky, v současnosti působící jako hlavní ekonom a ředitel consultingu ve společnosti Deloitte. Lze podle něj pozorovat přeměnu bankovnictví, kdy tvůrci měnové politiky nyní, ač z dobrých důvodů, jednají s cílem pomoci zemím oklepat se z poslední finanční krize.

Takzvané tištění peněz vyplývá ze snahy centrálních bank udržet bankovní sektor likvidní v prostředí „rozpadajícího se finančního sektoru“, v němž nyní panuje vzájemná nedůvěra jednotlivých institucí. Extrémně uvolněná měnová politika se ale může projevovat v nerealistických očekáváních a případně následném vzniku bublin na finančních trzích. Jak upozornil Niedermayer, víceméně vynucené kroky pak dostávají nálepku sofistikované, prorůstové politiky, která ekonomiku musí zachránit.

Česká národní banka v listopadu loňského roku srazila dvoutýdenní repo sazbu na rekordní minimum 0,05 procenta, na tzv. technickou nulu. Guvernér ČNB Miroslav Singer v dubnovém rozhovoru na Patria.cz uvedl, že zvýšení úrokových sazeb přichází nyní v úvahu jen v případě, že by ekonomice hrozila velmi významná inflační rizika, což ovšem v dohledné době pravděpodobně nehrozí. Dodal přitom, že hovořit o odrazu české ekonomiky ode dna by v současné chvíli bylo ještě předčasné. Na stole naopak zůstává možnost dalšího uvolnění měnové politiky a to formou prodeje koruny na devizovém trhu. Tuto intervenci ovšem členové bankovní rady ČNB podmínili výskytem významných deflačních tlaků.

Jak dlouho lze předpokládat udržení extrémně uvolněné měnové politiky ČNB? Je pravděpodobné, že přistoupí k devizovým intervencím? Jaké další kroky lze čekat od ECB a Fedu, a do jaké míry se daří světovým centrálním bankám udržet svou nezávislost na požadavcích politické sféry? Na tato a další témata z ekonomiky budete mít možnost se sami zeptat bývalého viceguvernéra ČNB a současného šéfa consultingu ve společnosti Deloitte, Luďka Niedermayera. Rozhovor se uskuteční zítra 14. května od 13 hodin! Otázky budete jako obvykle moci pokládat již od rána.
 

NiedermayerLuděk Niedermayer
je absolventem University Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova Universita). V roce 1991 začal pracovat ve Státní bance Československé, předchůdci ČNB. Od roku 1993 byl ředitelem odboru řízení rizika a v roce 1996 se stal ředitelem sekce bankovních obchodů. V únoru 1996 byl prezidentem republiky jmenován na 6 let do bankovní rady ČNB. Od roku 2000 vykonával funkci viceguvernéra ČNB a v roce 2002 byl do této funkce jmenován na další 6leté období. V roce 2008 mu vypršel tento druhý, dle zákona poslední možný mandát v bankovní radě a od října 2008 se stal ředitelem v oddělení consulting společnosti Deloitte. V této pozici pracuje zejména v oblasti finančního průmyslu ve středoevropském regionu. Pravidelně publikuje v odborných i populárních časopisech.


Váš názor
  • Souvislost se smrští nynějších dluhopisů -
    14.05.2013 11:01

    Dobrý den, pane Luďku -odhad rozpočtových nákladů spojených s principem nepoškození občana při zavedení eura v ČR vláda plánuje pravděpodobně "s daným " účelém.Poplatky občanů a daně, pokud se nepřevedou přesně podle stanovených pravidel zaokrouhlování, se zaokrouhlí směrem dolů, vratky daní a platby státu občanům se zaokrouhlí nahoru. Jiná pravidla budou platit při platbách a pohledávkách ve prospěch státu, které vznikají z titulu porušení všeobecně platných právních předpisů (např. pokuty či penále), kdy se bude postupovat podle standardních pravidel zaokrouhlování.Slovensko zavedlo Euro k 1.1.2009 s kurzem k 8.7.2008 - EUR/SKK - 30.126.Tlak naší pomerančové vlády je jasný i s jejím záměrem.Váš názor na tuto problematiku- a kolik a zda jste již zafinancoval do těchto "bonitních" cenných papírů.Děkuji za názor.
    AMN
  • Státní dluhopisy
    14.05.2013 6:56

    Uďo, dobrý den. Jak dlouho může trvat, že se na př. státy EU dohodnou, že přestanou proplácet některé st.dluhopisy, aby umazaly trochu dluhů. Třeba "Kalouskovy dluhopisy" by bolely jen pár občanů či spolků a přesto by snížily dluh o dost miliard. Poláci např. chystají údajně neproplácet dluhopisy penzijním fondům, apod. Děkuji za odpověď.
    jendanek
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data