Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Otazník nad dostavbou atomové elektrárny na Slovensku? Enel se pře s vládou

Otazník nad dostavbou atomové elektrárny na Slovensku? Enel se pře s vládou

30.05.2013 15:24
Autor: ČTK

Slovenská vláda se kvůli financování dostavby dvou bloků jaderné elektrárny v Mochovcích dostala do sporu s italským koncernem Enel (2,97 EUR, -0,17%). Chybějící dohoda ohledně zvýšení rozpočtu stavby prý může ohrozit dokončení celého projektu, na kterém se podílejí i české firmy a který se dostal do časového skluzu. 

Elektrárnu v Mochovcích provozuje společnost Slovenské elektrárne, v níž Enel drží 66 procent akcií a zbylý podíl kontroluje slovenská vláda. Kvůli zamítavému postoji zástupců státu valná hromada elektráren tento týden neschválila nový rozpočet dostavby třetího a čtvrtého bloku. Náklady na dokončení rozestavěných bloků by se totiž zvýšily až na 3,8 miliardy eur z původně odhadovaných 2,78 miliardy eur

"Rozpočet je nevyhnutelnou podmínkou pro pokračování prací na projektu, které budou bez přijetí rychlého rozhodnutí postupně zastavovány," uvedly elektrárny. Společnost tvrdila, že takový krok by ohrozil pracovní místa na dostavbě a státu způsobil výpadek příjmů z daní. 

"Naše investice do dostavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce představují významný příspěvek k růstu slovenského hospodářství. Dosud Slovenské elektrárne uzavřely smlouvy za více než tři miliardy eur a jsou připraveny investovat dalších 800 milionů eur k dokončení projektu," uvedl šéf elektráren Paolo Ruzzini. Podmínkou těchto investic je podle něj právě schválení rozpočtu dostavby. 

Podle listu Pravda chce stát přinutit výrobce elektřiny, aby se pod hrozbou sankcí zavázal jadernou elektrárnu do určitého termínu dostavět. Projekt má totiž už teď zpoždění. Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok elektrárny budou hotovy loni, respektive letos. Z dostupných informací ovšem vyplývá, že se tak stane až v letech 2014 a 2015. Zpoždění Enel odůvodnil kromě jiného dodatečnými opatřeními na zvýšení bezpečnosti elektrárny, což vyplynulo ze zátěžových testů. Těm se podrobily elektrárny v Evropské unii po předloňském neštěstí v japonské elektrárně Fukušima, kdy tamní elektrárnu postihlo zemětřesení a následné cunami. 

Kvůli odkladu spuštění dvou bloků slovenské elektrárny stát přichází například o dividendy ze zisku dominantního výrobce elektřiny na Slovensku.
Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz byly práce ovšem pozastaveny, obnovil je až Enel, a to po ovládnutí slovenského producenta elektřiny. První dva bloky elektrárny vyrábějí elektřinu více než deset let. 

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica se řadí k zastáncům jaderné energie - atomové elektrárny mají na Slovensku největší podíl na výrobě elektřiny. Kromě elektrárny v Mochovcích jsou na Slovensku v provozu také dva jaderné bloky v Jaslovských Bohunicích.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data