Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco a Chorvatsko zažehnaly arbitráž o Suncani Hvar. Vítek dál číhá na převzetí?

Orco a Chorvatsko zažehnaly arbitráž o Suncani Hvar. Vítek dál číhá na převzetí?

12.07.2013 15:47, aktualizováno: 12.7. 16:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Realitní skupina Orco Property Group a chorvatská vláda dosáhly dohody, která umožní ukončit arbitráž v projektu hotelových komplexů Suncani Hvar na ostrově Hvar. Ten skončil u arbitráže po stížnostech Orka (OPG) na neplnění povinnostní chorvatským privatizačním fondem a protinárocích chorvatské strany.

OPG a chorvatská vláda dohodly cestu, která umožní v následujících měsících odstoupit od arbitrážích nároků obou stran a stabilizovat situaci kolem Suncani Hvar, který je živým a vydělávajícím projektem. Nová akcionářská smlouva má nastavit parametry budoucí spolupráce stran. „Jde o zásadní krok směrem finanční i provozní obnovy projektu Suncani Hvar. Se zástupci chorvatského státu jsme poslední týdny pracovali na řešení, které zakotví nová smlouva mezi námi jako akcionáři,“ komentoval šéf skupiny Orco Jean-Francois Ott.

Orco má za sebou klíčové výroční a mimořádnou valnou hromadu, které po otevřených sporech mezi akcionáři a po odkladu termínu o čtyři týdny na konci června schválily všechny navržené body, z nichž nejdůležitějšími bylo nové složení managementu a navýšení autorizovaného akciového kapitálu. Ve sporu šlo o nadměrné posílení vlivu nejsilnějšího akcionáře Radovana Vítka vůči jím drženému akciovému podílu ve společnosti na úkor dalších akcionářů, zejména amerických fondů.

Finanční ředitel skupiny Tomasini poskytl nedávno čerstvý výhled který počítá letos s tržbami skupiny Orco v rozmezí 155 až 165 milionů eur. „Neočekáváme výrazné výkyvy z přecenění aktiv. Zaměřujeme se na snížení LTV pod 50 %,“ uvedl v červnu pro polský Parkiet Tomasini.

Na zájmy Radovana Vítka v Orku se dnes zaměřil deník Insider. Podle tohoto zdroje majitel skupiny CPI rozhodně nevzdává snahu o ovládnutí celé skupiny Orco a jeho ústup na červnových valných hromadách, ze kterých stejně vzešel v rámci představenstva posílen (nově 3 z 9 zástupců), byl jen dočasný. „Napětí mezi akcionáři trvá, jednotlivé akcionářské skupiny stále mají v Orku rozdílné zájmy," řekl Insideru Vítkův investiční ředitel Martin Němeček. Ten již seděl v představenstvu skupiny Orco, vlivem zažehnání sporů před valnou hromadou ale post opustil.

Insider opakuje, že v Orku se střetává Vítek s britskými a americkými hedgeovými fondy (především Kingstown a Alchemy), což otevřeně ukázalo dění kolem valných hromad. List ale tvrdí, že stranou třenic je i šéf skupiny Orco Jean-Francois Ott. Doposud skupina Orco komunikovala vstup Vítka jako vítaný a vůči dosavadnímu managementu v čele s Ottem přátelský.

Vítek hodlá držet Orco prostřednictvím svých off-shorových struktur, dokud se skupina po finanční krizi nedostane zase do dobré finanční kondice, tedy dokud nezíská znovu důvěru partnerů a běžné dlouhodobé úvěry pro další rozvoj, tvrdí Insider. Až se tak stane a Orco přestane být rizikovou investicí, chce ho prý Vítek začlenit pod svou realitní skupinu CPI, podobně osudu maďarského Ablonu.

Červnová výroční valná hromada potvrdila složení představenstva skupiny Orco z generálního ředitele a investora Jean-Francois Otta (CEO), Nicolase Tomasiniho (zástupce CEO a finanční ředitel), Alexise Juana (nezávislý člen), Guy Walliera (nezávislý člen), Radovana Vítka (Vítek), Jiřího Dederu (Vítek), Iana Cashe (Alchemy Special Opportunities LLP – nově jeden zástupce místo dvou), Guy Shanona (Kingstown Capital Management) a Edwarda Hughese (Vítek). Pokud jde o strukturu akcionářů, Radovan Vítek je skrze společnosti Gamala a Crestline dominantním 29,65% akcionářem skupiny Orco. 12,52 % ovládá Kingstown, 10,57 % Alchemy, 8,93 % Jean-Francois Ott, kolem 3 % August Finance a MSREF, zhruba 32 % připadá na „další akcionáře“.

Společnost Gamala, za kterou stojí Radovan Vítek, stáhla krátce před konáním VH nominace čtyř z pěti navržených kandidátů do představenstva skupiny Orco, ze kterého navíc rezignoval další jeden jeho zástupce plus zástupce akcionáře Alchemy. Nominace, které by Vítkovi umožnily po schválení valnou hromadou z pozice téměř 30% akcionáře představenstvo ovládnout, vzbudily ostrý odpor dalších akcionářů, žádajících nadále proporční zastoupení ve vedení firmy. K tomu se Orco dohodou dle CEO Jean-Francois Otta přiblížilo. Do té doby měl Vítek v 11členném představenstvu tři zástupce (Vítek, Dedera, Němeček). Mimořádná VH potvrdila navýšení autorizovaného akciového kapitálu až na 278.992.584 eur. „Řádná i mimořádná valná hromada proběhly skvěle. Jsem přesvědčen, že posílení v oblasti možnosti upevnění kapitálu, spolu s novým kvalifikovaným a vyváženým managementem, zajistí Orku úspěch,“ komentoval výsledek obou VH potvrzený CEO Jean-Francois Ott.

V červnu také realitní skupina Orco oznámila prodej části podílu v Orco Germany prodejem části akcií a směnou dluhopisů německé divize. POdíl klesl na transakcí na 89,6 procenta z dosavadních 98,0 procenta. Podíl nabyla kyperská společnost KAMORO Limited a transakce vybudila spekulace, zda také za touto transakcí nestojí Radovan Vítek. Orco nejprve protistranu obchodu nesdělilo, pak byla formálně potvrzena jako KAMORO Limited. Kyperská společnost, jejíž vlastnictví není veřejně známo, po vyřčení spekulací o Vítkovi označila jako svého skutečného vlastníka Lumíra Šafránka.

(Zdroj: Orco Property Group, Bloomberg, Insider, Aktuálně)


Čtěte více:

Vítek: Orco potřebuje snížit hodnotu aktiv k realitě, podíl teď navyšovat nechci
18.04.2013 8:57
Mezi nynější směry expanze realitních aktivit miliardáře Radovana Vítk...
Valná hromada Orco zvolí představenstvo. Vítek podal nové návrhy
15.05.2013 10:47
30. května se v Lucemburku uskuteční výroční valná hromada realitní s...
Akcionáři Orco chtějí zabránit ovládnutí představenstva Vítkem. Valná hromada odložena
23.05.2013 17:03
Realitní skupina Orco Property Group (OPG) odkládá termín valné hromad...
Orco svolává mimořádnou valnou hromadu ke zvýšení akciového kapitálu. Řádná VH rozhodne o představenstvu
28.05.2013 10:53
Realitní skupina Orco svolává mimořádnou valnou hromadu (EGM) akcionář...
Orco (+4 %) v 1Q zvýšilo čistý zisk díky poklesu dluhu, tržby snížil development
29.05.2013 8:28
Realitní skupina Orco v prvním čtvrtletí roku zaznamenala meziroční po...
Orco Germany: Téměř 10% podíl získala kyperská KAMORO
10.06.2013 16:22
Kyperská společnost KAMORO Limited nabyla téměř 10% podíl v německé Or...
Valné hromady Orco schválily představenstvo i navýšení kapitálu. Vítek posílil, padl nový výhled
27.06.2013 18:47
Výroční valná hromada i mimořádná valná hromada skupiny Orco hladce sc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.