Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ reaguje na pokles cen elektřiny snížením cen pro zákazníky. Negativní vliv na zisky nečeká a vidí možný obrat

ČEZ reaguje na pokles cen elektřiny snížením cen pro zákazníky. Negativní vliv na zisky nečeká a vidí možný obrat

17.09.2013 10:57, aktualizováno: 17.9. 15:43

Aktualizováno

Skupina ČEZ  dnes na tiskové konferenci uvedla, že sníží cenu elektřiny pro koncové zákazníky u dvou produktových řad a poklesy cen u dalších produktů prý mohou následovat. Důvodem je propad cen elektřiny na energetické burze o pětinu meziročně. Generální ředitel Daniel Beneš ale zároveň potvrdil dříve oznámený výhled hospodaření pro letošní rok a ujistil, že změny cen pro zákazníky by neměly ovlivnit ziskovost společnosti.

Od začátku příštího roku ČEZ podle dnešního oznámení sníží cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent. Produktová řada ČEZ FIX s garantovanou cenou silové elektřiny do konce roku 2015 potom zákazníkům nově nabízí okamžitou slevu z ceny kWh silové elektřiny ve výši 20 procent v porovnání se současnými cenami základní produktové řady Comfort. Ceníky ostatních produktových řad ČEZ teprve připravuje a jejich finální podobu oznámí na konci listopadu. „Počítáme ale s obdobným přístupem jako u základní produktové řady ČEZ Comfort,“ uvedl Jan Pavlů, mluvčí skupiny ČEZ

Konkurenční energetická společnost E.ON, která působí především v Jihočeském a Jihomoravském kraji, ceník energií pro příští rok zveřejní standardně koncem listopadu. Společnost RWE, která na trhu s elektřinou působí jako alternativní dodavatel, nechtěla nabídku ČEZ komentovat.

Změna ceny neznamená změnu prognózy

Zákazníci ČEZu by podle generálního ředitele Daniela Beneše měli na snížení cen silové elektřiny ušetřit více než 1,5 miliardy ročně. „O to budeme mít nižší tržby, než kdybychom tuto slevu neposkytli. Na druhou stranu, my si tím zajišťujeme, že od nás nebudou zároveň zákazníci odcházet. To znamená, že z pohledu investorů to není špatný krok. Ale na globální čísla skupiny ČEZ to nebude mít žádný dopad,“ dodal Beneš k možným důsledkům změny cenové politiky společnosti s tím, že ale nevidí důvod pro změnu letošní prognózy. Hospodářský výsledek podle Beneše nezmění prodej elektrárny Chvaletice skupině Severní energetická, ani negativní trendy na trhu. 

ČEZ v prognóze pro rok 2013 představené spolu s výsledky za rok 2012 na konci února původně očekával za letošní rok zisk EBITDA okolo 80 mld. a čistý zisk okolo 37 miliard korun proti loňskému zisku EBITDA 85,5 mld. a čistému zisku 40,2 mld. . Po výrazně lepších výsledcích skupiny ČEZ za první kvartál ale firma zlepšila výhled pro čistý zisk za rok 2013 ze 37 miliardy korun na 37,5 mld. a pro zisk EBITDA z 80 miliardy korun na 81 mld. . Stalo se tak zejména s ohledem na uzavření dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady. Trh následně očekával, že po výsledcích za první pololetí dojde k opětovnému navýšení prognózy letošní ziskovosti v důsledku prodeje elektrárny Chvaletice. K tomu však před měsícem při oznámení výsledků nedošlo.  

Cena elektřiny pro koncové zákazníky se skládá z ceny silové elektřiny, kterou určují jednotliví obchodníci na základě svých nákupů na energetických burzách, a z regulované složky. Silová elektřina tvoří asi 45 procent výsledné ceny, zbytek připadá na regulované složky jako je poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie. O výši regulované složky rozhoduje Energetický regulační úřad. V příštím roce by se také měl snížit příspěvek na obnovitelné zdroje na 495 korun za megawatthodinu z letošních 583 korun za megawatthodinu. Vládní novelu zákona, kterou minulý týden schválil Senát, dnes podepsal prezident Miloš Zeman

Šéfka ERÚ Alena Vitásková již před měsícem uvedla, že chce v příštím roce snížit poplatek za distribuci elektřiny, a to zhruba o deset procent. Ceny elektřiny pro koncové zákazníky by tak ve výsledku mohly klesnout ještě více. „Vývoj regulovaných složek ceny elektřiny bude určen nezávislým regulátorem. Přesné číslo neznáme, ale hovoří se o 10% poklesu ceny těchto regulovaných složek,“ uvedl dnes mluvčí ČEZ.

ČEZ na základě informací od ERÚ odhaduje, že jeho zákazníci, kteří elektřinu využívají jen k vaření a svícení, ušetří v příštím roce na elektřině 1214 korun. Zákazníci, kteří elektřinu využívají i k topení pomocí přímotopů, by podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše měli ročně ušetřit 5646 korun. Podle letošního ceníku ČEZ Comfort platí domácnosti, které elektřinu používají pouze ke svícení, za megawatthodinu elektřiny 1427 korun bez DPH. Oznámené snížení ceny by znamenalo úsporu 214 korun z každé megawatthodiny.

Trh jde proti nám. Existují ale náznaky oživení

Generální ředitel skupiny ČEZ i na dnešní tiskové konferenci potvrdil, že společnost stejně jako další energetiky tíží nedávný propad cen elektřiny na energetických burzách na nová historická minima. „Trh jde proti nám, jelikož ceny elektřiny jsou nízko,“ uvedl Daniel Beneš.

Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda a hovořil o vyhlídkách do budoucna s mírným optimismem. Ceny silové elektřiny klesají kvůli nízké ceně uhlí, levným povolenkám na emise oxidu uhličitého a kvůli očekávanému růstu výroby elektřiny z dotovaných obnovitelných zdrojů. "Nicméně je pravda, že poslední dny už se to otáčí a naopak vidíme znovu korekci směrem nahoru. Takže pravděpodobně jsme dosáhli cenového dna, minimálně na nejbližší období," řekl Svoboda.

Podobně se minulý týden vyslovil i finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák v rozhovoru pro Patria.cz. Na otázku ohledně očekávaného vývoje cen elektřiny na burze v následujících 5 letech uvedl: „Očekáváme, že ceny elektřiny budou relativně stabilní, tedy že se budou pohybovat okolo současných úrovní. Pozitivním signálem by mohl být růst cen povolenek CO2, který však vyžaduje politickou shodu na změně parametrů systému emisního obchodování na úrovni Evropské unie, jež se hledá jen obtížně. Evropa ale potřebuje konkrétní energetickou koncepci, je třeba, aby někdo stanovil jasný směr a záruky, aby se prostředí v energetice stabilizovalo.“

Obchodní ředitel skupiny ČEZ dále dnes uvedl, že po nedávném skoku velkoobchodních cen elektřiny o 10-15 procent firma v posledních týdnech urychlila předprodeje své produkce na příští dva roky. „Pro rok 2014 předprodáváme elektřinu za 39,5 EUR/MWH a pro rok 2015 za 40 EUR/MWh,“ řekl dnes Novák. Z jeho úst před měsícem po výsledcích za 2Q zaznělo, že ČEZ má již ze své produkce elektřiny pro rok 2013 předprodáno 94 procent za 51,5 EUR/MWh na rok 2014 má předprodáno 72 procent produkce při průměrné ceně 46 EUR/MWh, 53 procent produkce pro rok 2015 za 42,5 EUR/MWh a 22 procent pro rok 2016 za 41 EUR/MWh.

„Vyjádření ohledně očekávaného vývoje velkoobchodních cen elektřiny je mírně optimističtější, než bylo to po výsledcích za 2Q13, kdy ČEZ očekával „další limitovaný pokles“ cen silové elektřiny. Nicméně snížení cen u vybraných produktů skupiny ČEZ jsou výraznější než meziroční průměrný pokles dosažené ceny předprodané produkce elektřiny (94 % za rok 2013 za 51,5 EUR/MWh; 72 % za rok 2014 za 46,0 EUR/MWh – a očekáváme další pokles na 44-45 EUR/MWh, tedy asi -13,5 % meziročně),“ zhodnotil dnešní zprávy z tiskové konference ČEZu Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct. Pro akcie ČEZ považuje nové informace za NEUTRÁLNÍ, protože současná cena titulu podle něho již započítává pro rok 2014 pokles výnosů ČEZu z výroby elektřiny zhruba o 10 mld. Kč meziročně a dodatečně zmíněných 1,5 miliardy korun, které ukrojí nová cenová politika společnosti a konkurence, by měl vyvážit větší optimismus managementu ohledně budoucích cen silové elektřiny.

 

(Zdroj: ČEZ, ERÚ, ČTK)


Čtěte více:

ERÚ chce příští rok snížit cenu za distribuci elektřiny o desetinu (+komentář na ČEZ)
12.08.2013 13:19
Energetický regulační úřad (ERÚ) chce v příštím roce snížit poplatek z...
ČEZ výsledky za 2Q nezklamal. Navýšení cílů zhatilo riziko odpisů. Rozhodnutí o Temelínu nemusí být ani napřesrok
13.08.2013 8:26
Energetický gigant ČEZ za druhý kvartál snížil ziskovost meziročně o 1...
RWE po výsledcích -5 %: Kvůli solárnímu boomu budeme odstavovat prodělečné uhelné a plynové elektrárny
14.08.2013 9:37
Německé energetické skupině RWE sice za první pololetí vzrostl čistý z...
Sobotka: ČSSD může vytvořit vládu s podporou komunistů. Chceme vyšší daně zvláště pro dominantní energetiky a telekomy
20.08.2013 16:59
Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby jsou jediným řešením nynější pol...
ČEZ čekají v následujících letech další poklesy zisku, říká Credit Suisse a snižuje cíl o 26 %. Vidí ale i horší energetiky…
05.09.2013 13:42
Vůči energetikám působícím ve střední Evropě buďte raději obezřetní, o...
T. Sýkora - Poprvé po více než roce rušíme výzvu k redukci akcií ČEZ, zvyšujeme doporučení i cílovou cenu (video)
11.09.2013 12:49
Poprvé po více než roce ruší analytický tým Patrie výzvu redukovat akc...
Senát schválil omezení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů. Méně zaplatí i spotřebitelé
13.09.2013 11:13
Senát dnes podle očekávání schválil vládní novelu, která omezuje podpo...
Zeman podepsal novelu snižující podporu obnovitelných zdrojů a požadující odhalení příjemců
17.09.2013 15:42
Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů bude nižší, všichni příjemci ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.