Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD: Žádost OKD o účast státu na uzavření Paskova je nehorázná

ČSSD: Žádost OKD o účast státu na uzavření Paskova je nehorázná

18.09.2013 12:21, aktualizováno: 18.9. 13:48
Autor: ČTK

Aktualizováno

Požadavek společnosti OKD na to, aby se stát na útlumu dolu Paskov podílel čtyřmi až šesti miliardami korun považuje sociální demokracie za nehorázný. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Vyzval také podnikatele Zdeňka Bakalu, aby zveřejnil, zda je většinovým vlastníkem OKD. Pokud nezmění své chování, neměl by se prý do Česka ani vracet, řekl. 

OKD v úterý oznámila, že ponese-li náklady útlumu sama, zavře Paskov k 31. prosinci 2014. Když těžbu bude dotovat stát, mohl by důl na Frýdecku-Místecku, v němž pracuje asi 3000 lidí, skončit až v roce 2018. Ředitel OKD Ján Fabián hovořil o částce čtyři až šest miliard korun. 

Zaorálek, který se zúčastnil úterní rozsáhlé demonstrace horníků v Ostravě, kritizoval, že se o osudu několika tisíc pracovníků a jejich rodin rozhodlo "od stolu" v Amsterodamu, a nikoliv v Ostravě nebo Karviné. "Ten vzkaz Amsterodamu zněl absolutně arogantně a vůbec nechápu, jak ho může někdo takto říci do prostředí, které je tak dneska rozjitřené, jako je Ostravsko, Karvinsko a prostředí dolů," prohlásil. V Amsterodamu sídlí firma New World Resources (NWR), která prostřednictvím OKD důl Paskov vlastní. NWR v úterý v Amsterodamu rozhodla o podmínkách uzavření dolu. 

Místopředseda sociální demokracie vyjádřil také požadavek, aby na sebe Bakala vzal odpovědnost za to, co se v jeho společnosti děje. Veřejně by měl říct, jestli je většinovým nebo menšinovým vlastníkem OKD, případně uvést, kdo je většinovým majitelem firmy, aby stát věděl s kým jednat. Zatím se prý Bakala nechová jako odpovědný podnikatel, a mohl by se tak v Česku stát nežádoucí a nenáviděnou postavou. Vyjádření Bakaly ČTK zjišťuje. 

V tuto chvíli by podle Zaorálka měla NWR, která si prý v minulých letech na dividendách rozdělila 50 až 60 miliard korun, část zisků použít ke stabilizaci situace. Ze zákona musí mít podle Zaorálka připraveny prostředky na eventuální útlum. Součástí řešení podle něj má být i otázka 45.000 bytů RPG. 

V případě, že vlastník jednat nebude, vidí místopředseda strany, která kvůli situaci vytvořila zvláštní tým, jako možné řešení odkoupení dolu státem za korunu a jeho postupné utlumování po dohodě s Evropskou komisí. 

O situaci v Moravskoslezském kraji dnes jedná také vláda. Premiér v demisi Jiří Rusnok však v úterý řekl, že od kabinetu nelze čekat, že bude zadlužené průmyslové podniky zachraňovat. 

Dotování těžby nepodporuje ani ODS, protože může podle pravidel EU trvat stejně maximálně do roku 2018, může být ve výši rozdílů nákladů a výnosů, což je 1,5 miliardy ročně, a musí klesat. "Raději bych ty peníze uvolnil na nějaké rekvalifikační programy k začleňování těch lidí do práce u jiných zaměstnavatelů. Uvolnil bych je na dopravní infrastrukturu a vědecko-výzkumné projekty v našem kraji. To je mnohem smysluplnější, protože tyto projekty vytvoří nová pracovní místa a nebudou pouze dotovat ztrátovou těžbu," řekl České televizi bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura. 

OKD celkem zaměstnává asi 13.000 lidí. NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má Bakala zhruba poloviční podíl.


Čtěte více:

Bakala: Kdybych nevěřil v budoucnost NWR, nebyl bych takovým akcionářem
13.06.2013 9:29
„NWR je nejen kapitálově vybavená na to, tento cyklus ustát, ale má i ...
Šéf OKD: Paskov nikdo nechce. Jednáme o pomoci se státem. Rusnok: Nemůžeme OKD jen tak zachránit
30.08.2013 10:10
„Nelze čekat se založenýma rukama na to, že se ceny uhlí třeba ve čtvr...
Vláda má plán pro Ostravsko. Může dojít i na zestátnění dolu Paskov (+komentář)
13.09.2013 8:57
Vládní materiál kalkulující s uzavřením dolu Paskov, ale také s katast...
ČSSD: Vlastníci OKD by měli do firmy vrátit část zisku
13.09.2013 14:19
Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do...
NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)
17.09.2013 20:02
Společnost New World Resources (NWR) oznámila, že důl Paskov zůstane d...
Sobotka: S nižším příjmem z ČEZ kvůli Temelínu po nejbližší 2 až 3 roky nepočítám
18.09.2013 9:31
Stát musí počítat kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín s nižším p...

Váš názor
  •  
    18.09.2013 17:37

    Podklady pro dokončení privatizace prošly v roce 2004 rukama Vladimíra Špidly a o pár měsíců později také Stanislava Grosse, který v září 2004 smlouvu o prodeji podepsal. Ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka. Stát se tak zbavil zbývajících 46 procent akcií, které do té doby ještě vlastnil. Po nástupu Bohuslava Sobotky do funkce ministra financí připravoval podklady pro Evropskou komisi ve věci nedovolené podpory za Ministerstvo financí samotný kupující, respektive advokátní kancelář Pokorný-Wagner, v níž je společníkem Radek Pokorný, blízký přítel právě Bohuslava Sobotky /Týden/
    JoN
  • Bakala
    18.09.2013 17:35

    To je síla , už i soudruh prezident ,toho času v Bruselu, radi Bakalovi, jak se má podnikat. Pane bože pomoz této zemi, ve které 24 let po revoluci pokorně čekáme na vládu Sobotky, Škromacha, Zaorálka atd. , všichni podřízeni hradu. Bohužel to vidím tak , že tomuto nejvíc pomohla naše slavná pravice , a to svojí nenažraností. Pánové Kalousek, Nečas, Bééém a další by si měli nafackovat a ne dokonce kandidovat a vydávat se opět za hrozně férové pravicové politiky. při volbách je třeba kroužkovat,kroužkovat a zase kroužkovat. Nezbývá než končit slovy neznámého klasika : Lidé mám vás rád , b d ě t e, nebo opět dalši 4 roky v prdeli.
    karel V
    • Re: Bakala
      18.09.2013 17:49

      Pravda je, že Bakala opravdu podnikat neumí. Umí hrabat a podvádět (viz ipo NWR atd...) Když dáš tolik majetku defacto zadarmo komukoliv, tak by za takových podmínek i uměla podnikat i cvičená opice...
      Jesse
  • Mělo by se počítat.
    18.09.2013 16:21

    Sociální dávky pro 3 000. lidí, řekněme 20tis. měsíčně vyjdou na 720 mil. za rok. Za 5 let to dělá 3.6 mld., které bude muset zaplatit stát. Průměrné platy horníků jsou možná až 60 tis. Takže by šli na 1/3. Když se dají 4 mld. Bakalovi, tak možná nechá horníkům 60 tis. a bude větší poptávka v ekonomice a menší recese. Ale jinak Bakala je vlastník a co si Zaorálek nasmlouval při privatizaci OKD, tak to má.
    PaPe3814
    • Re: Mělo by se počítat.
      19.09.2013 7:00

      Kde jsi na to ty pitomče přišel,že průměrné platy horníků jsou kolem 60 tisíc.Přijedˇna Moravu,vyber jsi jednu z šachet a skoč do ní,blbečku!!!!!!!
      juzek22
  •  
    18.09.2013 13:10

    "ČSSD podle Zaorálka situaci v regionu bere velmi vážně, vytvořila k ní pracovní tým a bude se jí zabývat na svém příštím grémiu." Tak to jsem si oddychl. Jak to budou řešit Sobotka, Zaorálek, Zavadil, Tvrdík a Škromach, není se čeho bát. O jejich kompetenci netřeba pochybovat a tak budou obratem ruky z miliardových ztrát zisky, zachovaná pracovní místa a místo snížení mezd jejich zvýšení. (Stačí, aby našli někoho, kdo bude ochoten za uhlí z Paskova platit dvojnásobnou cenu, a to je přeci pro takové borce maličkost.)
    JJa
    •  
      18.09.2013 19:36

      Jja a víš kolik bral loni ředitel NWR alias okd ? a jakým způsobem se investovalo a proč je těžba v Paskově neretabilni , chce si to sehnat informace apak krákat hovaidy a nebo fakta....
      martík
    • JJa
      18.09.2013 13:15

      Mno, já ty socany fakt nemusím, ale zas na druhou stranu Bakala své uhlí prodat neumí, resp. neumí levně vytěžit, protože těžařství vůbec nerozumí. Osel zůstane oslem, i kdyby vlastnil milion miliard. O tom to je.
      Jesse
  • viva socani
    18.09.2013 13:09

    A je to tady. Dobrá informace pro voliče. Demagog Zaorálek vyhání ze země továrníky. Kde jste byl soudruhu poslanče , když jste schvalovali roční megadotaci solárním baronům, kterou danový poplatník vč. oněch oprávněně nasraných horniků bude platit následujících mnoho let? Nechlastal jste s Kalouskem ve vaší dělnicko-poslanecké kantýně? Soudruh Zaorálek už jistě připravuje slučovací sjezd. Zanedlouho socan Slávek s komoušem Filípkem oznámí davu na Václaváku : práááávě se vracíme z Hradu. pááán soudruh prezident demisi přijal.........Fandim horníkům ať svoji nasranost dotáhnou do konce. Práci jim ale nebere nenáviděný Bakala , ale státem bohatě dotovaní solární baroni .Vážení , je nutné jit k volbám a zastavit třešničky a socany.
    karel V
    • Re: viva socani
      18.09.2013 13:17

      Trefa Karle. Ještě bys měl upřesnit, že je to právě vysoká cena FV elektřiny, díky které měl i Paskov vysoké náklady na těžbu. Halt tak to dopadne, když vládnou dílem idioti a dílem podsvětí. Další fabriky budou následovat :-((
      Jesse
  • a co takhle...
    18.09.2013 12:53

    ...ten důl zasypat socanama a komančema....navrch metr betonu a trochu hlíny jako environmentální třešničku. Nevíte náhodou, za který vlády se ty doly pro Bakalu privatizovaly??? Myslím, že pro pana Grosse zbyly nějaký odpadový akcie, který přes noc zázračně zhodnotily. Jen tý paměti maj socani nějak málo. Na jejich místě bych byl rudej studem (voni sou teda rudý vod třešňový marmelády), držel bych hubu a lez kanálama. A Za-orálek by měl být hbitě zaorán.
    marrtt
    • Re: a co takhle...
      18.09.2013 13:01

      lopata, cement, písek apod. mi nic moc neříká, ale pokud by se šel dělat ten beton na socany a komanče, koupím si nový montérky a budu manuálně makat jako ďas :-))
      Marty07
  •  
    18.09.2013 12:40

    souhlasim,jen ten dum na Vysocine nezasypavat...ten s tou ,virozou, je tam jen v podnajmu a nic mu tam nepatri...
    Vata
    • doporučuju...
      18.09.2013 15:52

      ...oživit si i techniku práce s vidlemi, brzo se budou hodit!!
      marrtt
  • jsem pro
    18.09.2013 12:27

    pokud vyrubané uhlí, které nikdo nechce bude použito k zasypání lidového domu a jednoho dumu na Vysočině čímž by se mohlo zabránit zvyšování zadlužení státu v podstatně větším měřítku (viz schválené dotace do zdravotnictví 7 mld navíc, 2 mld navíc do zemědělství) nebo by hornící mohli kopat ten prezidentský kanál :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m