Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reforma zdravotnictví v USA se rozjíždí - s technickými problémy

Reforma zdravotnictví v USA se rozjíždí - s technickými problémy

01.10.2013 19:39
Autor: ČTK

Přestože se americké vládní úřady dnes uzavírají kvůli politickému patu ve Washingtonu, rozjíždí se reforma zdravotnictví, kterou prosadil prezident Barack Obama. Američané se mohou ode dneška online připojovat k takzvaným burzám, které by měly milionům nepojištěných zprostředkovat zdravotní pojištění. První hodiny provozu těchto burz pojištění však poznamenávají technické problémy a výpadky. 

Obamova reforma zdravotnictví přitom byla příčinou dnešního zablokování státních výdajů. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů totiž požadovali, aby byla o rok odložena. Bez této podmínky odmítli schválit zákon o výdajích pro nový fiskální rok, který začíná dnes. Obamovi demokraté v Senátu ale odmítli jakékoli ústupky v reformě a označili postup republikánů za vydírání. 

"Zákon o zdravotnické reformě funguje. Finance pro něj jsou již připraveny. Není možné jej uzavřít," oznámil Obama v noci na dnešek na Twitteru. 

Burzy pojištění jsou klíčovým prvkem změn, které demokraté považují za významný úspěch Obamova prezidentství. Reforma je nejambicióznějším sociálním programem v Americe od 60. let a měla by zajistit pojištění milionům Američanů, kteří jej dosud nemají.
Republikáni reformu schválenou Kongresem v roce 2010 a posléze potvrzenou nejvyšším soudem odmítají a měsíce se je intenzivně snaží zrušit nebo aspoň oslabit. Tvrdí, že zvýší cenu zdravotního pojištění. 

Burzy mají nabízet jednotlivcům pojištění. Většina pojištěných Američanů je pojištěna u zaměstnavatele, ale asi pětina má individuální pojištění. Zhruba 48 milionů, tedy asi 14 procent Američanů zdravotní pojištění nemá. 

Burzy mají nabízet pojištění pokrývající i oblasti, které dosud vždy nemusely být součástí pojištění - například psychiatrickou pomoc, antikoncepci nebo preventivní prohlídky. Reforma zahrnuje i další změny zdravotního pojištění, například zákaz diskriminace na základě pohlaví a předcházejících nemocí či vrozených vad. 

Zákon o reformě také stanoví, že všichni Američané si musí do příštího roku pojištění pod hrozbou pokuty pořídit. Na burzách pojištění se také mají dozvědět, zda mohou dostat vládní příspěvek na pojištění. 

Rozjezd burz pojištění dnes ráno poznamenávaly technické problémy. V řadě států příslušné stránky jen hlásily, že je velký nával návštěvníků, a vyzývaly je k trpělivosti. Ve státě Maryland odložily úřady spuštění stránky o čtyři hodiny. 

Podle amerických médií byly tyto problémy očekávané, protože se objevovaly již při zkušebním provozu. Předpokládá se, že burzy by hladce měly fungovat až během několika týdnů. 

Mluvčí Bílého domu Jay Carney dnes ráno v televizi ujišťoval, že vše se časem vyřeší. "Nastanou nějaké poruchy? Při zavádění takovýchto programů je tomu tak vždy," řekl televizi MSNBC. "Ale je nepochybné, že Američané, kteří dosud neměli na zdravotní pojištění, ho mohou ode dneška získat". 

Nicméně reforma nepředpokládá, že pojištění získají všichni nepojištění Američané. Přes burzy pojištění by je mělo podle odhadů získat asi sedm milionů a dalších osm milionů by se mohlo zařadit do zdravotního pojištění pro chudé Medicaid. 

Burzy by měly umožnit získat pojištění lidem s vrozenými nemocemi a vadami a starým lidem, pro které to bylo dosud problematické. Úspěch reformy bude ale záležet i na získání zdravách mladých lidí, jejichž příspěvky jsou nutné pro chod nového systému.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data