Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnokova vláda rozhodla o zakázkách za miliardy korun

Rusnokova vláda rozhodla o zakázkách za miliardy korun

16.10.2013 18:11
Autor: ČTK

Vláda Jiřího Rusnoka rozhodla od svého jmenování o zakázkách za několik miliard korun. Například na konci září kabinet v demisi schválil vypsání zakázky na nákup nových aut a pohonných hmot pro ministerstvo vnitra celkem za zhruba 1,6 miliardy korun. Ministři se na stejném jednání vyslovili také pro pokračování smluv se společností Microsoft. Podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové bude uzavřena rámcová smlouva a bude pak na jednotlivých úřadech, zda si služby objednají. Vláda schválila i několik armádních nákupů za stovky milionů korun. Tento týden uplyne 100 dní od jmenování Rusnokovy vlády. 

Už v srpnu týdeník Euro napsal, že kabinet, který nezískal důvěru Sněmovny, přidělil za první měsíc svého působení zakázky za 1,1 miliardy korun a vypsal tendry za 910 milionů korun. Například ministerstvo vnitra přidělilo společnosti Centropol Energy zakázku na nákup elektrické energie za 615 milionů korun. Vypsána byla za vlády Petra Nečase (ODS). 

Kabinet v dalších měsících souhlasil také s přidělením několika zakázek pro ministerstvo obrany. Zakázku na servis polských vrtulníků W-3A Sokol za 195 milionů korun získala firma Zenit, která zastupuje výrobce strojů AgustaWestland. Obrana zadala rovněž zakázky na vývoj technologií za 372 milionů korun. Bez výběrových řízení je získají státní podniky Vojenský výzkumný ústav, Vojenský technický ústav a Ústřední vojenská nemocnice v Praze. 

Ministři se na konci září vyslovili pro pokračování kontraktů se společností Microsoft, které by měly k 30. listopadu vypršet. Od nových smluv, které navazují na kontrakty uzavřené v roce 2008, si vláda slibuje finanční úspory při pořizování produktů Microsoftu. Kolik stát v příštích letech zaplatí, ale není jasné. V předchozím období stát zaplatil přes 6,8 miliardy korun. Kdyby si jednotlivé úřady tyto služby pořizovaly samostatně, byla by podle vládní zprávy cena přibližně o miliardu vyšší. Prodloužení kontraktů s Microsoftem kritizuje Česká pirátská strana. 

Podle Jabůrkové se stát k ničemu nezavázal a úřady mohou využívat softwary jiných firem. "Smlouva o strategické spolupráci však dává možnost státním úřadům pořizovat licence na produkty společnosti Microsoft s garancí nejnižší možné ceny, kterou lze v Česku získat," sdělila ČTK Jabůrková. 

Na stejném jednání ministři schválili vypsání dvou zakázek pro ministerstvo vnitra. Jde o dodávku 843 osobních aut v letech 2014 až 2017 za asi 418,8 milionu korun a bezhotovostní nákup pohonných hmot za 1,17 miliardy korun. Podle Jabůrkové by se bez nákupu nových aut snížila technická kvalita vozového parku. 

Na začátku října schválil kabinet rovněž výběrové řízení na výstavbu komunikace I/11 v Moravskoslezském kraji, jejíž součástí je obchvat Třince. Stavět by se mohlo začít na jaře příštího roku. Projektová cena investice je 4,4 miliardy , výsledná cena by ale měla být nižší.


Váš názor
  • Jakápak Rusnokova - Zemanova vláda
    17.10.2013 9:49

    No už to začíná. Už se honem nakupují auta a dávají odměny a udělují zakázky aby se utratilo co ten zloděj Kalous našetřil. Navíc se musí zabezpečit všichni kamouši Zemana, který si je tam z tohoto důvodu dosadil. Nikým nevolená vláda bez důvěry řádí jak utržená z řetězu jen aby si stačili všichni věrní nakapsovat než půjdou od kormidla. Diví se ještě někdo proč nás mají ve světě za Švejky a nechtějí nás za právoplatné partnery. Hlavně aby bylo všude při ruce dost popelníků. Panu prezidentovi to kouření na zdraví neškodí - je už dospělý.
    nevolič Zemanovců
  •  
    16.10.2013 20:49

    ZLODĚJI KRYJÍ ZLODĚJE
    PROROK
    •  
      16.10.2013 21:38

      Tak víš jak, oni si musí stihnout vydělat jen za tu chvilku co tady budou. Ostatní na to maj dycky 4 roky.
      qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data