Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozkol v ČSSD: Hašek o schůzce se Zemanem lhal. Udělat jasno má zítřejší grémium

Rozkol v ČSSD: Hašek o schůzce se Zemanem lhal. Udělat jasno má zítřejší grémium

30.10.2013 14:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Sociální demokraté Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola potvrdili, že se zúčastnili povolební schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Dosud to popírali, na rozdíl od pátého účastníka Milana Chovance, který přiznal, že se setkání zúčastnil. Hašek v doplňujícím omluvném vyjádření uvedl, že jeho cílem "rozhodně nebylo klamat veřejnost". Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by měli odstoupit ze stranického vedení. Lídr ČSSD Sobotka už uvedl, že s Haškem ve vedení ČSSD oba zůstat nemohou.

"Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit," uvádí čtveřice politiků v prohlášení. "Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD," stojí v prohlášení.

Hašek ještě ve včerejším Interview Daniely Drtinové zprávy o lánském jednání opakovaně označoval za fámu. Podle některých informací sociální demokraté se Zemanem jednali o odstranění předsedy strany Bohuslava Sobotky. Jak tvrdí Zimola, měl to být právě Zeman, kdo po aktérech schůzky žádal mlčenlivost.

"Desátého listopadu se musí rozhodnout, kdo ve vedení zůstane. Jestli Bohuslav Sobotka, nebo Michal Hašek. Musíme ukončit schizofrenii, která se v sociální demokracii táhla už dlouhou dobu. Možná jsem udělal chybu, že jsem se ji nepokusil ukončit ještě před volbami," řekl doslova Sobotka v čerstvém rozhovoru pro Aktuálně.

"Je to enormní pokrytectví právě od těch osob, protože oni nám do očí lhali," řekl v České televizi Štěch. Zmínil tři účastníky schůzky, nejmenoval je. V grémiu, tedy nejužším vedení ČSSD jsou Hašek a Škromach jako místopředsedové, Tejc z titulu šéfa poslaneckého klubu. Místopředsedou je taky Chovanec. Štěch podotkl, že "ne všichni v tom byli stejně". Pokud by nerezignovali, záležitostí by se měl zabývat listopadový ústřední výkonný výbor, případně až sjezd.

O puči se v souvislosti se sobotní schůzkou začalo hovořit v neděli poté, co předsednictvo ČSSD vyzvalo šéfa strany Bohuslava Sobotku, aby přijal odpovědnost za volební výsledek a odešel z funkce. Ten se nátlaku postavil a jednání svých spolustraníků označil za nedemokratické a pokus o puč.

"Jsme připraveni učinit vše pro to, aby byla ČSSD úspěšná v nadcházejících povolebních vyjednáváních a sestavila stabilní a silnou vládu. Naším cílem je, aby vyjednávání o vládě a následnou případnou dohodu jednotně podpořilo všech 50 poslanců poslaneckého klubu," ukončila prohlášení čtveřice sociálních demokratů, která se stavěla za Sobotkův odchod.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec je přesvědčen, že ve vedení strany nemůže zůstat člověk, který lže o povolební schůzce u prezidenta Miloše Zemana. Řekl to dnes novinářům. "Buď lžu já, nebo pan Hašek," uvedl s odkazem na Michala Haška, který svou účast na schůzce popíral. Právě on je tím „jedním z účastníků, kdo tuto dohodu nedodržel“. Stanovisko Haška a spol. přišlo krátce poté.

Chovanec novinářům řekl, že byl na schůzku u prezidenta pozván textovou zprávou několik dní dopředu. "Pozval mě jeden ze členů sociální demokracie, to je pravda, pozval mě několik dní předem, myslím si, že čtyři. Myslím si, že mám průkazný materiál, abych to doložil," řekl novinářům s tím, že se na setkání nejednalo o sesazení Bohuslava Sobotky z čela ČSSD.

"Já jsem na té schůzce byl, nebyl jsem na ní sám," prohlásil. Odmítl ale prozradit, kdo se spolu s ním setkání účastnil nebo který ze členů vedení ČSSD ho pozval. Hovořilo se dosud přitom právě o Haškovi. "Já nebudu dál sypat sůl do ran sociální demokracie," uvedl Chovanec, podle něhož vedení ČSSD ve čtvrtek věc probere na grémiu. Pak prý bude jasno. Na tiskové konferenci opakovaně uvedl, že právě tento stranický orgán musí „vyprat veškeré špinavé prádlo“ a následně veřejnosti představit jasné stanovisko strany.

Podobně jako Štěch hovoří další ze senátorů ČSSD Jiří Dienstbier. Míní, že se ČSSD díky pokusu o puč sjednotí. "Vede to překvapivě spíše k sjednocení postojů a jasné podpoře Bohuslava Sobotky. Naprosto souhlasím, že by všichni ti, kteří udělali podraz na našeho předsedu, celou ČSSD i naše voliče, by měli okamžitě odejít ze všech politických funkcí. Jinak nemáme sebemenší šanci obnovit důvěru u lidí," napsal Dienstbier jednomu ze čtenářů iDNES.cz v online rozhovoru.

(Zdroj: čtk, ČT, MfD, Aktuálně)


Čtěte více:

Vyjednávání o koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL komplikuje rozkol v ČSSD. Média mluví o vlivu Zemana
29.10.2013 8:39
Dnes by mohla začít první vyjednávání o případné vládě mezi zástupci v...
Absence levicové většiny prospěje českým firmám, shodují se světová média. Investoři ale chtějí stabilní vládu
29.10.2013 16:40
Výsledek českých parlamentních voleb by mohl prospět českým podnikům, ...
Rozkol v ČSSD zatím nerozhodný. Babiš bude jednat se Sobotkou, Bělobrádek i s pravicí
30.10.2013 10:00
Spor dvou stranických křídel v ČSSD zůstal po úterku nerozhodný. Místo...

Váš názor
  • pánbůh trestá spravedlivě
    30.10.2013 21:43

    Pana prezidenta nám odvezli na kliniku s poraněným kolínkem . Nevím nechytil - li zase nějakou virózu při které hapal na kolínko a udělal si bebí. Možná se vracel ze schůzky s Haškem a spol. a kvůli utajení si ani neposvítil na cestu , a rozbil si drž. ( koleno). Musela tam bejt taková tma , že si ani Hašek nevšiml , jestli tam vůbec byl. Škoda jich, kluků pravdomluvnejch
    karel IV
  • A náš prezident 10 ti milionů občanů
    30.10.2013 17:32

    jim k tomu ještě hraje na housle a kývá hlavou na souhlas. Ale jak se říká - jaký pán takový krám. Jak může takový prezident někam jet a něco vyjednávat. Nikdo mu nevěří ani co by se za nehet vešlo. Poslední návštěva v Izraleli toho byla skvělou ukázkou. A to nám tady budou vládnout a dělat zákony, s partou svých kamarádů, do příštích voleb. Už aby byly. To jsme chtěli, když jsme si je volil ?
    multi
  •  
    30.10.2013 15:20

    Skvělá to sebranka socanská . Nikdy jsem Bohouše nemusel, nikdy jsem socany nevolil . Ta partička lhářů podporovaná naším soudruhem prezidentem , to je ale síla , skutečný výkvět české demokracie. Mimořádně schopný , mimořádně pracovitý , mimořádně čestný a pravdomluvný soudruh Hašek , snad ani nestojí za komentář. Obklopen mnoha funkcemi , milenkou vydržovanou ze státní kasy , právník vystudovaný na neznámé právnické fakultě ,ten je snad až k poblití , jaké to máme politické předáky . Jaho jihočecha mě mrzí , že se do této party nechal vtáhnout i pan- soudruh Zimola. Ostatně ani on v osobním životě nic moc , tak si s panem Haškem mohou rozumět. O Škromachovi jsem si nikdy iluze nedělal , Voličové této strany , konečně se probuďte . ODS i ČSSD spolu s komunisty při volbách nevolte , prospějete zemi české .
    jihočech
    • Sobotka je nula
      30.10.2013 22:55

      Hašek je podrazák, ale kdy už sociální demokraté pochopí, že se Sobotkou nikdy vládnout nebudou. Je to taková nula, bez charisma, které na jakékoliv dotazy odpovídá několika naučenými frázemi. Co bude asi dělat až ho lidé jednou vykroužkují. Nikdy nepracoval duševně ani tělesně. Vždy se živil jen podrazy v politice. člen soc. dem
      socdem
    • Ježiš Marjáá tohle tady neříkej
      30.10.2013 17:19

      Nebo ti Kalka která tyhle vítěze volí a je ochotna, na jejich obranu, dát na oltář svoji čest, vyškrábe oči. Dokud tady máme voliče, který zvolí kohokoliv podle toho co se dočte v Blesku, tak se budeme stále potácet v politice jako třet'ák v malé násobilce. Všechno je v lidech. Češi rádi střílí od boku a teprve pak, když už je pozdě, tak z plných plic nadávají. Náš pan prezident je toho také, již druhým, příkldem. Všude jinde by musel politik na takové úrovni, po takových podrazech a nehorázném lhani, okamžitě odstoupit. Jen u nás mu jeho příznivci, co ho volili ještě provolávají slávu. Co chceš.
      xxx
  •  
    30.10.2013 14:51

    Hašek se tvářil, jako Kalousek, když tvrdil, že nevolal Lessimu. Jenom za to by měl s ostudou odtáhnout červenat se, asi pět let a deset chodit kanálama.
    Homo
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.