Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: Slabší korunu udržíme alespoň rok a půl, ekonomice to pomůže

Singer: Slabší korunu udržíme alespoň rok a půl, ekonomice to pomůže

13.11.2013 8:06, aktualizováno: 13.11. 9:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 Kč/EUR alespoň rok a půl, řekl Mladé frontě Dnes (MfD) její guvernér Miroslav Singer. Argumentoval zároveň proti některým názorům, že intervence vyvolá zdražování, které ekonomiku utlumí.

"Bavíme se o kroku, který představuje ekvivalent čtyř snížení úrokové míry. To nepřináší žádnou obří vlnu zdražování, spíš se ceny stabilizují," uvedl. Česká ekonomika by podle Singera v tuto chvíli potřebovala záporné úrokové mírny na nerealizovatelné úrovni zhruba -0,9 procenta.

ČNB podle Singera hrozilo, že ztratí schopnost ovlivňovat kurz jen slovními intervencemi. "Trhy těm hrozbám přestávaly věřit, začínaly se přiklánět k tomu, že si intervence netroufneme nikdy zahájit, a tím nás donutily je skutečně spustit." Singer v rozhovoru uvedl, že bankovní rada nezveřejnila poměr hlasů při schválení zahájení intervencí, neboť jde o dramatický krok a centrální banka si chce zachovat komunikační jednotu. Zápis ze zasedání ČNB oficiálně zveřejní za šest let.
 
"Budeme tento kurz (27 Kč/EUR) držet dlouho, v tuto chvíli to vidíme nejméně na rok a půl. V okamžiku, kdy ucítíme, že inflační tlaky jsou tam, kde mají být, tak ekonomika bude kurzu normálně přizpůsobená, přestane pro ni být nepřirozený," uvedl Singer. Devizové rezervy, které vzniknou, chce centrální banka investovat do různých dluhopisů a jednu desetinu do akcií. Stav devizových rezerv ke konci listopadu ČNB zveřejní 6. prosince.
 
V prvním pololetí 2014 Singer očekává inflaci mezi nulou a jedním procentem. Věří, že utrácet začnou ti lidé, kteří mají na nákup zboží dost peněz, ale odkládají ho, protože čekají na další pokles cen. "U některých typů zboží je ta spekulace zřejmá," podotkl s tím, že čekání na zlevnění bílého zboží, automobilů či nemovitostí je příběhem posledních let. Co se týče potravin, pokles cen maskovalo několik špatných úrod, což táhlo inflaci nahoru, tento tlak ale vymizí, dodal Singer.

Nízká inflace je v české ekonomice vyvolaná nedostatkem poptávky a prvotní efekt uvolnění měnových podmínek v podobě zvyšování cen, potažmo poklesu reálné poptávky, bude dlouhodobě převážen hospodářským růstem, tlaky na zvyšování mezd a vyšší jistotou zaměstnání, domnívá se guvernér ČNB.

 
ČNB překvapivě oznámila spuštění intervencí ve čtvrtek 7. listopadu, s cílem udržovat kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27. Koruna na oznámení bezprostředně odpověděla skokovým oslabením až o 4 % k cílované úrovni, tedy na více než čtyřleté dno.

Guvernér ČNB Miroslav Singer ke kroku minulý týden uvedl, že centrální banka je na devizovém trhu schopna proti koruně intervenovat neomezeně, tedy tak dlouho „jak bude třeba k dosažení požadované hodnoty kurzu měny, a tím i k hladkému plnění 2% inflačního cíle“. Nevyloučil ani případnou změnu cílového kurzu, kterou si však vyžádá pouze „podstatnější změna situace“. K odložení intervenčního nástroje dojde v okamžiku, kdy bankovní rada usoudí, že ekonomika má před seou dramatické inflační tlaky.

Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace.

(Zdroj: MfDnes, čtk, ČNB)


Čtěte více:

D. Marek - Celkový ekonomický dopad měnových intervencí ČNB by měl být pozitivní (video)
07.11.2013 18:10
Česká národní banka dnes ohlásila měnové intervence spolu s explicitní...
Smyslem intervencí je i vnést jistotu o kurzu koruny, říká Hampl (ČNB)
12.11.2013 11:46
Jedním z důvodů, proč se Česká národní banka minulý týden rozhodla zah...
ČNB: Nejčastější mýty opřádající intervence
12.11.2013 14:18
Rozhodnutí České národní banky začít používat jako nástroj měnové poli...

Váš názor
  • já si myslim
    14.11.2013 0:34

    ..že teď je důležitý, aby svůj názor vyndala největší dávačka z Pařížský..))..každýmu kdo dá tip za 3% dostane "cestu kolem světa"..))
    db
  • ČNB - probouzející se obr
    13.11.2013 17:44

    http://www.mises.cz/clanky/cnb-probouzejici-se-obr-1283.aspx
    bob
    • Re: ČNB - probouzející se obr
      13.11.2013 19:47

      Hlavně že se milý Vladimír umí otřít o Zemana. Nevšimla jsem si v jeho bibliografii článku proti přímé volbě prezidenta či alespoň o nutnosti před volbou upravit ústavu. Prostě generál po boji. Takových je... ;-)
      Kalka.
      •  
        13.11.2013 20:36

        Pořád zdůrazňuješ přímou volbu. Chápeš, že se zákony nešijí podle jednoho trotla? Ergo kdo je trotl, bude je ohýbat tak jako tak? Nechápu, proč jako volička Zemana kritizuješ přímou volbu skrze něho, když Tvé předpoklady plní a volby nelituješ.
        Velkamedvědice
        •  
          13.11.2013 21:05

          Že tobě nebylo jasné, že v případě přímé volby zvítězí Zeman, mne nepřekvapuje - ty nestačíš ani na tak jednoduchý fakt, že dph platí plátce dph ;-) Já jsem Zemana, jak víš, v první volbě nevolila a do druhé jsem původně jít nechtěla. Přinutili mne karlovci - a nelituji. S těmi zavilými trotly jsem nechtěla mít nic společného - ani maskota.
          Kalka.
          •  
            13.11.2013 21:12

            A proč kritizuješ volbu, která Ti umožnila zvolit tvého favorita. Jinak je to nesmysl, přímá volba nebyla dělána kvůli Zemanovi. Pochop, že Zrman není pupek světa. Zvolen byl, protože jste ho zvolili, což jste chtěli. Přímá volba není dílem karlovců. Vždyť procitni, zatím co ty nějakým karlovcům předhazuješ socanský bordel, oni dosatali 10%hlasů.
            Velkamedvědice
            • VM
              13.11.2013 21:23

              Haha. Přímou volbu prosazovali hlupáci, co neviděli, že se může zvrhnout stejně jako ta nepřímá a na ústavu nemysleli. Zeman vždycky tvrdil, že půjde jen do přímé volby... Ty vůbec nevíš, co voliči chtějí. Fišer neměl to charisma. a KS udělala reklamní agentura - on se bavil. Jsem ráda, že jsem Fišerové přispěla k tomu, že zdaleka nebyla poslední.
              Kalka.
              • Re: VM
                13.11.2013 21:46

                Tak já ji neprosazoval. Jen nechápu Tvůj farizejský postoj. Jak se zvrhla? Ukázala přesné mínění národa. Jak můžeš psát, že se zvrhla, když dopadla, tak jak si chtěla. Nebo si zvrhlá? Snad si zodpovědná, volilas kohos chtěla a on vyhrál. Co je na tom zvrhnutého. Přímá volba nebyla proti Zemanovi ani pro něj, taktéž ústava. Tyhle věci se nemění proto, že jedinec nezvládá své ego. Zkus to pochopit.
                Velkamedvědice
                •  
                  13.11.2013 21:49

                  Mysím, neprosazoval přímou volbu. Proti Fišerove nic nemám..
                  Velkamedvědice
                  • VM POZOR!
                    13.11.2013 22:18

                    Fischerová je čarodějnice a není jisté že bílá...žije ve sluji, přikrývá se listím, ve vlasech pěstuje drobné živočichy... ke snídaní a večeři konzumuje dobro a jakýsi lektvar z bylin...
                    db
          •  
            13.11.2013 21:09

            kalko ty ses ve spatnem rozpolozeni ???
            OPTIMISTA
            • O.
              13.11.2013 21:25

              Naopak, druh mě vždycky pobaví - a ten Linek taky...
              Kalka.
            •  
              13.11.2013 21:19

              proč by byla? Vždyť ten článek je srandovní
              mša
  •  
    13.11.2013 14:16

    Moje 3 roky stary nemecky auto vydrzi dyl nez ceskej Singer. Dulezity je, ze nakonec si nakonec novy koupim za 25 Kc za Euro. Sam guverner to slibil. Musim vydrzet rok a pul. Do ty doby budu jezdit ve starym, koukat na starou televizi, prat ve stary pracce, sekat zahradu starou sekackou a fotit starym fotakem. Me to nevadi. Vic by mi vadilo nechat se ojeb....
    Cizmak
    •  
      13.11.2013 15:55

      jenom jestli tím neohrožuješ demokracii a právní stát
      mša
  • K.
    13.11.2013 13:38

    sleduješ /jsi zainteresovaná :-) / v té dceřince SG ?
    AMN
    • Re: K.
      13.11.2013 13:53

      Matinky se teď znovu držím, uvidíme, jak dobrý vliv na ni bude mít dceruška ;-)
      Kalka.
      • K
        13.11.2013 14:05

        dnes v 10.07 týdenní zobchodován objem během vteřiny /bez ukazatele v hloubce/ asi iceberg pokyn. /miliarda dnes splněna v předstihu/. Přemýšlím jakým způsobem se ten objem rozpustí + or - . :-)
        AMN
        • Re: K
          13.11.2013 14:12

          Jj, pak zřejmě praskly nějakým shortovcům kšandy a teď se to vrací na včerejšek. V Londýně si někdo pohrál, ne?
          Kalka.
          •  
            13.11.2013 14:18

            tak to je už dnes třetí verze /zajímavá :-) /kterou slyším. ty předchozí dvě byli od "zainteresovaných" které prý také nikdo předem neinformoval. Výsledky za tři kv.fenomenální a čtvrtý bude jen vítězstvím. Doufám :-)
            AMN
            •  
              13.11.2013 14:21

              Já taky doufám, ale myslela jsem, že to předtím pustí níž...
              Kalka.
              •  
                13.11.2013 14:24

                Chtěla jsem přečůrat Singera a konzumovat v kobce...
                Kalka.
                •  
                  13.11.2013 14:38

                  hm, to by byl spokojený - účel světí prostředky - nainvestovala bys do teplých papučí, kulicha a zásob na zimu :-)) abys tam přežila v klídku a poho.
                  AMN
  •  
    13.11.2013 13:21

    Dnes se mě vrátili dvě internetové nabídky přibližně s tímto textem. Až do března příštího roku mě neposílejte vaše prospekty. v reakci na postup centrální banky budu kupovat pouze zboží, které budu nezbytně potřebovat k životu.
    Homo
  • ČNB
    13.11.2013 12:58

    takovou negativní reakci od obyvatelstva asi nečekala a myslím, že to lidu vydrží hodně dlouho. Sami sebe budou ujišťovat o oprávněnosti svého kroku, ale kostky byly vrženy.
    Medium2
    • Re: ČNB
      13.11.2013 13:12

      prudká reakce je velmi na místě. Velmi, si myslím
      mša
  • Singerův IV. pilíř důchodové reformy
    13.11.2013 12:52

    Občane šetři ,my na tvůj důchod nemáme. A až našetříš tak tě o to obereme.
    Kumulik
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m