Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Smyslem intervencí je i vnést jistotu o kurzu koruny, říká Hampl (ČNB)

Smyslem intervencí je i vnést jistotu o kurzu koruny, říká Hampl (ČNB)

12.11.2013 11:46, aktualizováno: 12.11. 15:05

Aktualizováno

Jedním z důvodů, proč se Česká národní banka minulý týden rozhodla zahájit devizové intervence směrem k oslabení koruny, je záměr poskytnout jistotu v tom, kde bude kurz české měny, řekl dnes viceguvernér centrální banky Mojmír Hampl na setkání s manažery. To je podle něj dlouhodobý přínos, proti krátkodobé negativní reakci veřejnosti.  

„Vnášíme tím na poměrně dlouhou dobu jistotu ohledně úrovně, kde se bude kurz koruny pohybovat. To je částečně smyslem tohoto opatření,“ uvedl Hampl. ČNB překvapivě oznámila spuštění intervencí ve čtvrtek 7. listopadu, s cílem udržovat kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27. Koruna na oznámení bezprostředně odpověděla skokovým oslabením až o 4 % k cílované úrovni, tedy na více než čtyřleté dno.

Guvernér ČNB Miroslav Singer ke kroku uvedl, že centrální banka je na devizovém trhu schopna proti koruně intervenovat neomezeně, tedy tak dlouho „jak bude třeba k dosažení požadované hodnoty kurzu měny, a tím i k hladkému plnění 2% inflačního cíle“. Nevyloučil ani případnou změnu cílového kurzu, kterou si však vyžádá pouze „podstatnější změna situace“. K odložení intervenčního nástroje dojde v okamžiku, kdy bankovní rada usoudí, že ekonomika má před seou dramatické inflační tlaky.

Cílování inflace jako "best practice"

Hampl je podle svých slov velmi překvapen, že devizové intervence ČNB vyvolaly debatu o dvouprocentím inflačním cíli centrální banky. Naopak negativní reakce veřejnosti jej nepřekvapila. "Šokuje mě, že někdo kolem toho diskutuje a zpochybňuje celosvětovou "best practice"," uvedl Hampl k inflačnímu cíli. Cílování inflace je podle něj postavené na měřeních, z kterých při započítání různých zkreslení vychází, že dvouprocentní inflace je fakticky zhruba nulová inflace. Rovněž upozornil, že dosud nikdo inflační cílování nezpochybňoval, a to centrální banka cíl snížila v roce 2010 ze tří na dvě procenta.

Inflační cíl a zahájení devizových intervencí kritizoval kromě současného prezidenta Miloše Zemana také jeho předchůdce Václav Klaus. Především se kriticky vyjádřil k dvouprocentnímu inflačnímu cíli, který si stanovila ČNB a kvůli jehož naplnění mimo jiné intervence zahájila. "Je třeba říci, že to byl jejich cíl, nikoli náš. Ve svém každodenním rozhodování v roli výrobců, spotřebitelů, investorů, vývozců a dovozců my žádný inflační cíl nemáme. Jestli nějaký člověk něco jako podvědomý inflační cíl má, pak je to inflace nulová. Inflace je vždycky zlo," uvedl Klaus.

Definice měnové politiky říká, že centrální banka je instituce, která má nastavit inflaci v dané měnové zóně, upozornil Hampl. Skokové oslabení koruny o zhruba čtyři procenta vyvolané intervencemi je podle Hampla přitom mnohem menší, než oslabení, které nastalo po pádu Lehman Brothers na podzim 2008. "Do prvního pololetí oslabila koruna o více než 20 procent a dostala se téměř na 29 korun za euro. Nepamatuju si, že by byl o tom napsán jediný text," prohlásil.

Zároveň ale uvedl, že reakci široké veřejnosti rozumí. "Ukazuje to na jednu věc. Že síla koruny a její nastavení je srdeční symbolická záležitost." Krok ČNB ale podle Hampla není jen obyčejná intervence, nýbrž další z nástrojů měnové politiky."Měnové podmínky mají dvě nohy, kurzovou a sazbovou, a když se sazbami již nejde hýbat, tak je na řadě kurz," dodal.

Schovaná inflace

Intervence centrální banky vůči vlastní měně spadá, spolu se snižováním úrokových sazeb k nule, nákupy vládních cenných papírů a poskytováním nové likvidity bankám, do výčtu bezprecedentní měnové politiky, kterou světové měnové autority provádějí od roku 2008. V den před spuštěním devizových intervencí ČNB byl uveřejněn článek Mojmíra Hampla, v němž uvádí nízkou poptávku jako důvod toho, proč se ani tvorba peněz v dříve nevídaných objemech neprojevuje v růstu cenové hladiny. „Spotřebitelé šetří, podniky neinvestují, vlády omezují zadlužování. Nové peníze zůstávají uvnitř měnového sektoru – bilance centrálních bank rostou, pro bilance podniků či domácností to ale neplatí. Až se to změní, budou muset centrální banky všechny tyto peníze zase „odsát“ zpět,“ píše viceguvernér ČNB.

Podle Hampla není ale pravdou, že by inflace nebyla. Nebýt expanzivních politik centrálních bank, hrozila by hluboká deflace, jaká nastala v období velké deprese 30. let, kdy centrální banky naopak reagovaly měnovou restrikcí a následoval dramatický pokles cen aktiv, nemovitostí, potažmo spotřebitelských cen a ceny práce, tedy mezd.

ČNB dnes v souvislosti s některými ohlasy na její devizové intervence, které oslabily korunu a zdražily dovážené zboží, uvedla, že pokles cen není pro domácnosti jen dobrý. Pokud trvá delší dobu, mohou lidé přijít o své příjmy a následně i úspory. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace.

"Domácnosti nejsou jen spotřebiteli a střadateli, ale také zaměstnanci, výrobci, dlužníky a majiteli nemovitostí. V prvním kroku klesající ceny skutečně znamenají, že si lidé mohou koupit za své příjmy a úspory víc. Nicméně při takzvané deflační spirále se ekonomika dostává do útlumu a firmy musejí prouštět či snižovat mzdy," uvedl dnes ředitel odboru měnové politiky ČNB Petr Král. Lidé i firmy totiž podle něj mohou začít s většími nákupy otálet v očekávání, že ceny klesnou ještě více.

Intervence vedou k nárůstu devizových rezerv, což je podle ČNB investice, nikoliv vyhazování peněz. Pravděpodobnost vzniku dlouhodobé deflace prý sice nebyla stoprocentní, ale dostatečně velká a alarmující na to, aby centrální banka zasáhla. "Nebylo možné čekat na okamžik, až se všechny důsledky naplno projeví a všichni agenti v ekonomice jim budou "rozumět". Pak už by bylo pozdě," řekl Král.

Další ze členů bankovní rady ČNB, Kamil Janáček dnes na konferenci v Paříži podotkl, že takto obtížné rozhodnutí jako intervence proti koruně nikdy nebývá přijato jednomyslně. Spuštění prodejů koruny na devizovém trhu odůvodnil tím, že existovalo jasné riziko deflace v domácí ekonomice během první poloviny příštího roku. Efekt intervencí se podle Janáčka projeví v inflaci za leden či únor 2014, přičemž očekává návrat míry inflace ve druhém čtvrtletí příštího roku nad 1% úroveň.


(Zdroj: Bloomberg, Reuters, ČNB, čtk)


Čtěte více:

D. Marek - Celkový ekonomický dopad měnových intervencí ČNB by měl být pozitivní (video)
07.11.2013 18:10
Česká národní banka dnes ohlásila měnové intervence spolu s explicitní...
ČNB včera nakoupila eura za miliardy. Jak intervence fungují a kdy skončí? (+komentáře)
08.11.2013 11:35
Česká národní banka včera ve snaze podtrhnout důvěryhodnost svých slov...
Týdenní zpráva o koruně: Nový cíl 27,0
08.11.2013 18:11
Obchodování s korunou se v prvních dnech tohoto týdne obešlo bez větší...
Tomšík (ČNB): Intervence zabrání ztrátě pracovních míst a podpoří spotřebu. Deflace by bolela víc
08.11.2013 17:17
Hlavní přínos devizových intervencí vidí Česká národní banka v udržení...
ČNB: Důvody a přínosy oslabení koruny - nejčastější otázky a odpovědi
08.11.2013 20:34
Zprostředkováváme dokument ČNB v nezměněné podobě:Proč ČNB rozhodla o ...
Slabší říjnová inflace potvrzuje náhled ČNB. Intervence pomohou růst cen vrátit k 2% cíli
11.11.2013 13:28
Říjnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1...

Váš názor
  •  
    21.11.2013 21:57

    je to normalni bolsevicka - ehm konzervativni kradez.
    matous
  • Souhra náhod nebo cílená příprava ?
    12.11.2013 15:13

    nový zákon č. 277/2013 Sb., o směnárenské činnosti platný od 1.11.2013
    AMN
  •  
    12.11.2013 15:12

    Všechny ty zmrdy z bank, kteří posluhují banksterům by měli postavit ke zdi.... IHNED... Dle ústavy, když není dodržována ústava má lid převzít moc
    colonel
  • 2% inflace
    12.11.2013 15:06

    Nechápu jak chtějí udržovat 2% inflaci při stabilním kurzu 27 Kč/Euro. To snad budou muset oslabovat měnu každý rok o 1 Kč/Euro jinak bude zase inflace 0.
    Josef
  • Je to nějaké divné...
    12.11.2013 14:17

    1) Neočekávaný "velmi zvláštní" krok způsobuje nejistotu... vždy a všude. Kurz CZK byl velmi stabilní a jistý do té doby, než zasáhla ČNB. 2) Dělají to z důvodu jistoty kurzu, ale nevylučují jeho změnu (na jakoukoliv jinou hodnotu). 3) Když dvě procenta jsou prakticky nula tak nemůže vadit nula, když je cíl 2%... 4) Lidé jsou i zaměstnanci, majitelé firem a nemovitostí a tímto krokem je stát obral o 5% majetku a 5% pravidelného příjmu... Když si lidé něco nekoupí, protože si myslí, že to v budoucnu bude levnější, tak to zřejmě až tak nutně nepotřebují. A nemusí se pak zadlužovat.
    pmx
  • Inflační cíl není legitimní
    12.11.2013 13:04

    Inflační cíl je svévole centrální banky a finančního průmyslu a nástroj okrádání těch, co mají příjem jen ze mzdy. Ústava o něm nic neříká. Hayek - Svobodne penize: Nabízet prostředek směny lidem, kteří jej chtějí držet a přejí si nakoupit pouze ekvivalent toho, co sami nabízejí jiným, je užitečnou službou – podobně jako výroba jakéhokoli jiného statku. Pokud je růst poptávky po peněžních zůstatcích uspokojen růstem množství peněz (nebo pokles poptávky po peněžních zůstatcích odpovídajícím způsobem poklesem celkového množství peněz), pak to nenarušuje rovnováhu nabídky a poptávky jakéhokoli jiného statku nebo služby. Ve skutečnosti jde ale o zločin srovnatelný s krádeží, který umožňuje některým lidem nakupovat více, než si vydělali. Je to velice lukrativní zločin, který, pokud je spáchán monopolním emitentem peněz a zvláště vládou, je všeobecně tolerován a zůstává nepotrestán, protože jeho důsledky zůstávají nepochopeny. Ale pro emitenta měny, který musí konkurovat jiným emitentům, by znamenal sebevraždu, protože by zničil tu charakteristickou vlastnost, kvůli které by lidé chtěli jeho měnu držet.
    Karel
  •  
    12.11.2013 11:58

    Nejdrive nam tito poburtaci vykladali, ze duvodem byla deflace, ktera mimochodem vubec nehrozi....a ted budou bulikovat neco o jistote....jsem zvedav jak jim to dlouho vydrzi....
    abc
  •  
    12.11.2013 11:55

    Ať žije jistota, je jedno že je pro někoho výhodná, ale je jistota. Nechápu proč jsme potom zvoniloi kíčema, tehdá byla jistota největší.
    Homo
    •  
      12.11.2013 12:05

      :-)
      Kalka.
      •  
        12.11.2013 12:39

        """Spojené státy řekly to, co si partneři Německa říci nedovolí: „Německo během krize udržovalo velké přebytky běžného účtu a to poškodilo proces posunu k nové rovnováze a vytvořilo riziko deflace v eurozóně i v celé světové ekonomice.“ Podobně se vyjádřil i Mezinárodní měnový fond."""
        mša
        •  
          12.11.2013 15:12

          Copak spojené státy, to jsou mazáci. Svými finančním balíčky odrovnali v 2008 světový finanční systém.
          Velkamedvědice
  •  
    12.11.2013 11:49

    Konečně se pohli,ekonomika se může trošku nadechnout
    prorok
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.