Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Číňané skupují kalifornské reality. Vláda chystá investice v CEE

Číňané skupují kalifornské reality. Vláda chystá investice v CEE

25.11.2013 20:27, aktualizováno: 26.11. 9:13
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Lennar, Pulte, Ryland, Hovnanian. Velcí američtí developeři se vzpamatovávají z propadu amerického realitního trhu a partnery na této cestě jim jsou čínští zákazníci. Ti kupují kalifornské a další americké reality ve velkém jako investici spekulativní i jako součást investice do vzdělání svých dětí. Pro developery a prodejce domů mají ještě jedno velké lákadlo – jejich investice jsou téměř stoprocentně v hotovosti…

„Velmi dobře vnímají, že trh má prostor k růstu. Drží hotovost, kterou chtějí šikovně investovat nebo i z Číny přesunout jinam,“ říká Kinney Yong z kalifornské RE/MAX Premier Realty. Říká, že u luxusnějších nemovitostí je dokonce nadpoloviční většina telefonátů ze zahraničí v čele s asijským kontinentem. „Máme mnoho asijských klientů, kteří reality pořizují jako dlouhodobější investici. Je mnoho těch, kteří se do Spojených států stěhují do doby, než zde jejich děti vyrostou a dosáhnou špičkového vzdělání. Berou to jako součást investice do jejich vzdělání,“ uvádí Emile Haddad z Fivepoint Communities, místního developera.

Cituje čínského klienta Briana Yanga. Ten při vědomí, že ceny realit jsou ještě nízko, investoval nyní do domu, do kterého se chce přestěhovat se svým celkovým přesunem do Spojených států, až dceři bude 10 let. „Prvním motivem je dát špičkové vzdělání, druhým očekávané zhodnocení domu,“ říká. Mezi dalšími faktory je jmenována svoboda, čistější životní prostředí (zejména ovzduší).

Podle místních realitních makléřů se čínské poptávce přizpůsobují lokální developeři. Budují nové tipy nemovitostí s vyšší podlahovou plochou, vícegeneračním uspořádáním, dokonce pozvolna se znaky typicky čínské architektury. Cena domu se většinově pohybuje mezi 700 tisíci až milionem dolarů a – znovu – co je důležité, placeny jsou v hotovosti. „Cena v tomto směru nerozhoduje. Pro Číňany jde o dlouhodobou investici a uložení svých peněz v zahraničí. Ať 800 tisíc, milion, milion a půl dolarů, vše se odehrává hotově,“ říká Helen Zhang z Tarbell Realtors.

Kalifornie má ještě jiné realitní lákadlo a tím je Silicon Valley. Průměrná cena domu zde za poslední dva roky stoupla o 27 procent (dle dat Santa Clara County) a i zde výraznou část poptávky tvoří čínská. Z Číny, Tchajwanu či Hong Kongu se míří řada exekutivních technologických zaměstnanců ale i třeba nové private equity firmy s jejich zakladateli, majiteli. Podle Kena DeLeona, kterého Wall Street Journal označil za regionálně nejúspěšnějšího realitního agenta, je místní trh přehřátý zejména v luxusním segmentu a sám realizoval letos tržby přesahující 300 milionů amerických dolarů s dvacítkou luxusních rezidencí, prodaných do čínských rukou při poptávce mířící od dvou milionů dolarů za nemovitost výše. „Čínané si dovedou velmi dobře vybrat ty nejlukrativnější nemovitosti v místě,“ dodává.

Již dříve také Čína jako země oznámila úmysl investovat část ze svých devizových rezerv skrze vládní investiční fondy do realit a infrastruktury v Evropě, včetně České republiky. Státní správa zahraničních měn SAFE v říjnu uvedla, že k větší diverzifikaci jí mají pomoci právě vklady do nemovitostí a infrastrukturních projektů. Počítá s nimi hlavně ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku a České republice.

Země je připravena poskytnout zemím ve střední a východní Evropě úvěry v objemu deset miliard dolarů na podporu výstavby infrastruktury, uvedl v pondělí čínský premiér Li Kche-čchiang s tím, že Rumunsko chce země využí jako předmostí do regionu. Čína podle něj bude například investovat do výroby jaderné energie v Rumunsku a zapojí se do výstavby železnice mezi Srbskem a Maďarskem.

"Stávající obchod mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy dosahuje pouze desetiny objemu našeho obchodu s EU, vidíme zde obrovský potenciál," uvedl čínský premiér v Rumunsku. Sám za hlavní oblasti spolupráce označil zemědělství, dopravu, produkci elektřiny a finanční sektor. "Většina CEE zemí potřebuje inovovat železnice, silnice, přístavy. Čína dosahuje prudkého pokroku v oblasti dopravy, zejména vysokorychlostních dopravních tepen," uvedl premiér. V oblasti dodávek do energetiky dle něj Čína vyhovuje světovým standardům u uhelných či vodních elektráren a drží vyspělé technologie pro jadernou, větrnou i solární energetiku.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, DPA, AP) 


 


Čtěte více:

Číňané srážejí rating USA a chystají investice v Evropě. Zajímají je i české reality
17.10.2013 10:07
Čínský úřad, který spravuje státní devizové rezervy v hodnotě zhruba 3...
Investujte jako miliardáři – mají nadprůměrný výnos
13.11.2013 20:51
Globální finanční krize prospěla miliardářům. Hodnota jejich jmění se ...
Ceny realit v Číně v říjnu rekordně rostly
18.11.2013 8:10
Ceny domů ve velkých čínských městech v říjnu opět rekordně rostly. Ce...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university