Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
South Stream se Gazpromu dál prodražuje, i když Kreml nařizuje šetřit

South Stream se Gazpromu dál prodražuje, i když Kreml nařizuje šetřit

20.12.2013 16:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Výstavba podmořského plynovodu South Stream, jehož cílem je přivést ruský plyn po dně Černého moře do jihovýchodní Evropy a Itálie a obejít Ukrajinu, se pro Gazprom, který jeho realizaci dostal od Kremlu nařízenu, stává stále těžším balvanem. Plynárenský moloch nedávno o polovinu navýšil odhad nákladů na rozšíření plynovodní sítě na jihu Ruska, tzv. Jižního koridoru, nutného pro zajištění patřičné exportní kapacity South Streamu.

V aktuálních materiálech k investičnímu programu Gazpromu se cena Jižního koridoru pohybuje kolem 740 mld. rublů, což je o 45 % nad lednovým odhadem té samé položky. Základní technické charakteristiky projektu se přitom nezměnily. Letos už společnost do výstavby koridoru vložila přes 100 mld. rublů, přičemž i v tomto roce došlo k překročení plánovaného rozpočtu – o 31 %. Z podrobnějšího rozpisu se všech příčin nákladové inflace dopátrat nelze: výdaje na potrubí vzrostly o 15 %, v případě kompresních stanic došlo k navýšení o 7 %. Nejvíc nabobtnalou položkou – na 37násobek – jsou „různé“ náklady, jejichž přený obsah znám není.

V rámci Jižního koridoru je třeba od Nižněgorodské oblasti k břehům Černého moře položit 2446 km nového potrubí a postavit 10 nových kompresních stanic. Hlavní z nich – Russkaja – bude v první fázi dosahovat výkonu 224 MW. Po dokončení South Streamu, který by měl při plné kapacitě přepravovat 64 mld. m3 plynu ročně, bude muset být výkon stanice navýšen 448 MW, což zhruba odpovídá kapacitě jednoho reaktoru v Dukovanech. Russkaja se tak stane nejvýkonnější kompresní stanicí na světě, jelikož překoná konkurenční Portovou (366 MW), která pumpuje surovinu do podmořského plynovodu Nord Stream, jdoucího po dně Baltu.

Většina ruských analytiků se při vysvětlení neustálého zdražování South Streamu, které převyšuje celkovou inflaci v ekonomice i strojírensko-montážního sektoru, nechce pouštět na tenký led spekulací. Podle některých je možné, že původní odhad Gazpromu neodpovídá realitě kvůli neočekávaně těžkým podmínkám v terénu a klimatu jižního Ruska. Jiní tvrdí, že se management snaží zajistit příjmy pro známé z řad subdodavatelů a prostředníků. Jednu takovou praktiku, při níž byly tendry na trubky vypisovány v ohromném množství, takže je žádná z válcoven nemohla sama splnit, a proto musely svůj odbyt prodat prostředníkovi, už plynárenskému molochu zatrhl antimonopolní úřad.

Vláda od Gazpromu a dalších státních monopolů typu železnic a elektrárenských sítí požaduje zvýšení efektivity a úsporné zacházení s vydělanými či půjčenými penězi. Za tímto účelem jim zmrazila tarify pro příští rok a v následujících dvou povolila růst jen tempem inflace. To znamená, že domácí ceny plynu, elektřiny či lístků na vlak budou v blízké budoucnosti stoupat jen velmi pozvolna. Hubnoucí kúra by měla monopoly přinutit k redukci nákladů a větší efektivnosti.

Gazprom kvůli zmrazení tarifů očekává v příštím roce pokles kapitálových výdajů o 52 mld. rublů na 724 mld. rublů. V dalších dvou letech by měly být škrty v investičních plánech ještě drastičtější. Právě v tomto období je v plánu hlavní část stavby Jižního koridoru a South Streamu.

Přípravné stavební práce začaly už v roce 2011. První dodávky by do Evropy měly začít proudit v roce 2015. O rok později by přes potrubí mělo být přepraveno 15,75 mld. m3 plynu, dál pak 47 mld. m3, přičemž plné kapacity, tedy 63 mld. m3 ročně, by měl projekt dosáhnout už v roce 2017. Polovinu suroviny by měla odebírat Itálie, která se tak snaží diverzifikovat dodávky z neklidné severní Afriky. Akcionáři podmořské části plynovodu jsou krom Gazpromu (50 %), italský koncern Eni (20 %), německý Wintershall (15 %) a francouzská energetika EdF (15 %). Podmořský úsek South Streamu bude měřit 900 km a měl by stát 10 mld. EUR. Pozemní úseky na územích Bulharska, Srbska a Maďarska přijdou na 6 mld. EUR. Podle Gazpromu by od hlavního potrubí měly být vedeny odbočky do Chorvatska a Bosny a Hercegoviny.

(Zdroje: Kommersant, Eurasia Daily Monitor, ČTK) 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data