Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spotřebitelské ceny v lednu: Na hraně deflace

Spotřebitelské ceny v lednu: Na hraně deflace

12.02.2014 9:44
Autor: David Marek

 Cenový šok se po intervenci ČNB na devizovém trhu nekoná, bez ní by však česká ekonomika pravděpodobně sklouzla do deflace. V lednu se index spotřebitelských cen zvýšil o 0,1 procenta, což je nejmenší lednový přírůstek v novodobé historii České republiky. Meziroční inflace klesla na 0,2 procenta. Jádrová inflace zůstává záporná nepřetržitě již téměř pět let.

Na lednový vývoj cen mělo největší vliv zdražení potravin, které však jen z menší části souvisí s oslabením kurzu koruny, nýbrž sezónním růstem cen ovoce a zeleniny. Zdražily například také mléčné výrobky, kde je však příčinou pokles produkce. Jako tradičně zdražily uprostřed zimy také ceny rekreace.

Naopak celkovou inflaci stáhl níže pokles cen elektřiny o téměř deset procent. K nižší inflaci přispělo také zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici. V neposlední řadě je potřeba zmínit sezónní výprodeje oblečení a obuvi.

Cenový vývoj na začátku letošního roku ukazuje, inflace je i přes výrazné oslabení kurzu koruny bezzubá. Slabší koruna se prozatím stačila projevit v inflaci jen omezeně, další dopady se projeví v průběhu dalších měsíců, nicméně je pravděpodobné, že bez intervence ČNB by ekonomika sklouzla do deflace. Z makroekonomického pohledu již v deflaci dávno jsme: jádrová inflace je záporná již pět, klesají produkční ceny v zemědělství, službách i stavebnictví. Rizikem je však vznik a zakořenění deflačních očekávání. Do jisté míry již taková očekávání u určitého zboží nejspíše existují, nicméně riziko široce rozprostřených deflačních očekávání by se výrazně zvýšilo v okamžiku, kdyby se záporní znaménko objevilo u indexu spotřebitelských cen, který se objevuje na stránkách denního tisku, mnoha internetových stránkách, vystupuje při mzdových vyjednáváních a bývá předmět indexace a inflačních doložek.

V dalších měsících zůstane inflace velmi nízká. Až v druhé polovině roku začne stoupat mezi jedno a dvě procenta a přibližovat se inflačnímu cíli ČNB.


Váš názor
  • v čt 24
    13.02.2014 15:39

    zrovna o obrovských únicích na dph na Slovensku. Pokud by se prý vybralo jen o 2/3 víc, bylo by Slovensko údajně jednou z nejbohatších zemí. Takže Češi se prý moc nepřiučí. Účtenková loterie prý funguje jen chvíli. V*M se tu se zlomyslnou radostí přiznávají k tak obrovským nedoplatkům (přes 90 miliard!). Neměli bychom se s takovými defraudanty bavit!
    Kalka.
    • Re: v čt 24
      13.02.2014 15:42

      Máš slušný krámec v palici, to zas musím připustut. Jen si na můj vkus příliš prolhaná.
      Velkamedvědice
      •  
        13.02.2014 15:55

        :-)) Ty ale na rozdíl ode mne ani nevíš, kolik na dph dlužíš - ekonomický experte!
        Kalka.
  • EUR za 30
    12.02.2014 15:28

    ti hoši to tam nějak už dotáhnou a pak hurá pro EURo to by bylo abychom si neudělali polštářek než tam vlezeme :o) a na to DPH už kašlete, stát prostě daní spotřebu a škube obyvatele a je jedno jak tomu říká
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EUR za 30
      12.02.2014 15:36

      Klídek. Než zahodíme vlastní měnu, tak celá EU se rozpadne. Z přechodu na euro nemám strach.
      Jesse
      •  
        12.02.2014 16:03

        aji bych si vsadil na tvou prognozu, kdybych nemel zle tuseni, ze nejaky hujer podepise obamovi zvaci dopis a ten sem prijede udelat vojenskou prehlidku na pocest nehynouciho euroamerickeho pratelstvi na vecne casy a nikdy jinak.
        Azb
        •  
          12.02.2014 16:08

          Intervence USA by mi vůbec nevadila, což se o intervenci Bruselu říct nedá :-))
          Jesse
          •  
            12.02.2014 16:37

            mne uz vadi uplne vsechno.. nevim co s tim..
            Azb
          •  
            12.02.2014 16:18

            Američania sú naši priatelia, každoročne kritizujú Čechov za diškrimináciu voči našej menšine. Jáj, len aby Česi nedopadli ako Srbovia, veru hej
            Šaňo
            •  
              12.02.2014 16:27

              to nehrozí, češi jsou zbabělci a rádi Prahu prodají. Ani ji nemusí bourat :-))
              Jesse
            •  
              12.02.2014 16:20

              ta diskriminace je minimalne z 90% spravna...veru hej
              OPTIMISTA
  • báááác
    12.02.2014 14:47

    Inflace se za leden propadla na 0,2%. Před chvílí to potvrdil ČSU. Jsem zvědav, jak rychle zvednou rukavici obdivovatelé Singrofky :-)
    Jesse
    • Re: báááác
      12.02.2014 14:55

      zejména názor abc, azb, ffc - ty mají v posledních letech ten správný odhad na tohoto oceněného gubernátora :-), nevšiml sis ?
      AMN
      •  
        12.02.2014 16:19

        problem je ze cilem je profit, ne prosperita. dale je problem, ze lidi jako spravni lenosi pouzivaji na vsechno vyhnivaci evolucni mechanismus, kdy je system napinan tak dlouho az hej-rupne a teprv pak se zacne neco delat, driv to nikoho netrapi i kdyz ma mozek a 10 vysokych skol, proste parazitovat je energeticky mene narocne a to implikuje nizsi ekonomicke naklady a jsme u jadra problemu. krom toho penize jsou v podstate uplne k nicemu, jedinou uzitecnou funkci je prenos infromace o nabidce a poptavce mezi trhy a tu dokonale maskuji centralni banky svymi menovepolitickymi operacemi, takze relevantni udaje neni mozne precist, nebot v rovnici navic figuruje asynchronni politicke rozhodnuti.
        Azb
        •  
          12.02.2014 16:53

          centrální banky - někdo řídí - s účelem daným do té doby, pokud jsou schopni se dohodnout na - každý chvilku tahá pilku . Avšak CB , která do této hry , do této doby nevstoupila, jelikož jí to bylo odpíráno z mnoha důvodů - může v této hře výrazně změnit pravidla. Ovšem poté, to již nebude hra, ale boj. Stále je vše zalito sluncem a nasazujeme si Oakley with pink glass. To se, ale změní. Brzy.
          AMN
      •  
        12.02.2014 14:59

        všiml :-) Jsou to dvě strany mince (barikády). Jedni chtějí vydělávat a parazitovat na úrocích zadlužených států a druzí na to nemají žaludek. To je letitý problém inflace-deflace.
        Jesse
  • :-))
    12.02.2014 13:54

    Samozřejmě nevybere dph od spotřebitele. Jakou přidanou hodnotu vytváří koupí spotřebitel, aby měl platit dph? Či snad je přidanou hodnotou koupě? Dph se vypočítá koeficientem ze zaplaceného zboží či z nafakturovaného zboží (Okamura neuspěl s požadavkem, aby plátce dph platil dph až po zaplacení faktury).
    Kalka.
    • Re: :-))
      12.02.2014 14:54

      Pan Marek se dlouhodobě velmi snaží.Podobně jako pan Rusnok.Že by i ten cíl byl stejný?Na tu nízkou inflaci je třeba se jít zeptat těch co chodí nakupovat.To by ale ten tazatel s podobnými názory nemusel dopadnout dobře.Lidé jsou naštvaní na to šílené zdražování a tady se píše že hrozí deflace.Fakt dobrý vtip.Ale třeba se to panu Markovi podaří a bude odměněn.
      Mira
    • Kalka
      12.02.2014 14:25

      skús si predstaviť (...no tak, aspoň to skús), že tá pridaná hodnota je v podstate vytvorená pre konečného spotrebiteľa (áno aj pre teba). On/ona/Kalka sa potom rozhodne, či tú pridanú hodnotu akceptuje (kúpi si tovar 100m od baráku) alebo neakceptuje (nekúpi si tovar) a bude sa terigať do najbližšiehop Metra kde to kúpi síce lacnejšie, ale už to, kurva, neni ono. A to mohol/mohla/Kalka ísť ešte bárs aj do Košíc, priamo za výrobcom , aby to mal/mala/Kalka ešte lacnejšie. Nakúpené množstvá tu teraz neriešme...
      paranoid android
      • paranoid android
        12.02.2014 14:30

        Máš vskutku paranoidní představu. Jdu bruslit do Soči (pražské ;-)
        Kalka.
  • co na to říká Singer?:-)
    12.02.2014 12:39

    http://www.datart.cz/newsletter/news201402_2/index.html?apsis=226629571&newsletter=201402_2&utm_source=interni&utm_medium=email&utm_campaign=201402_2
    Jesse
    • Re: co na to říká Singer?:-)
      12.02.2014 13:42

      ..kde sou ty časy, kdy nebyl internet a porovnávání cen bylo jen pro opravdové obchodníky. Co je vlastně důsledkem nízké inflace, slabá poptávka? nebo efektivnější chování spotřebitele, který už nemusí kupovat předražený šmejd? Singer bojuje s větrnými mlýny.
      bob
    • Re: co na to říká Singer?:-)
      12.02.2014 12:43

      jesse ty ses ale vul :D
      OPTIMISTA
  • deflace developeři
    12.02.2014 11:52

    myslim, že pro ČNB je největší problém cena bytů a kondice developerů. pokud nejsou peníze nekupujou se byty, nefrčí hypoteky, nefrčí banky .... plno bank pučilo developerům a ti odmítají zlevňovat a čekají na konec recese. narovnání cen bytů, které při recesi přoblěhlo v US nebo UK se v CZ neprojevilo. možná i proto mají lidi hromady peněz v kampeličkách (MSD) a nechtějí je utrácet za předražené byty. takže i tam míří intervence (znehodnocení úspor).
    truhlo
  • kill troll
    12.02.2014 11:41

    A opět ruphej, aka Chrochtos nadýmavý, který si v kruhu sobě podobných také nechává říkat Gróze Masturbáto, jen mele, pindá a ochcává, honí si ego (nejen) slovíčkařením nad tématy, kterým vůbec nerozumí a která nechápe. Nedávno DPH a SS, nyní deflace. Ale to je úděl trolů, být bez žen a milenek, bez přátel a bez peněz, a čumět 22 hodin denně do compu, kdy se zase objeví nějaký příspěvek na jakékoli téma, který by mohl ohodit svým trolím trusem. Hnus. Kill troll.
    zabíječ trolů
  •  
    12.02.2014 11:26

    Jsem zvědav na únor, březen leden zasáhly povábnoční slevy a lidi kupovali to co nemuseli, protože bylo avizováno, že všechno zdraží. Jo soudruzi z centrální banky zase jednou potřebovali vyznamenání a ne hlavu na přemýšlení. Ale po ministrovi zeměkoule máme i vyznamenanýho bankéře. To může být útěchou pro ty co nemají děckám na jídlo.
    Homo
  • panMarek jak je jeho zvykem opět tlachá bludy
    12.02.2014 11:07

    Pan Marek pořád nepochopil , že pokud zdraží jídlo je to pro maminky s dětmi ubíjejici a nic ji nepomůže že slevni nová auta nebo lokomotivy pan Marek bere 200 -300 tyček měsícčně a je vysmáty maminky s dětmi -samoživitelky maji měsičně 10-15 000 na všechno ..... Pan Singer slovutný ekonom a guverner by měl dostat po tlamě a jit dělat něco užitečnějšího intervence zničila ten plamínek doutnajici ekonomiky a jejího křehkého růstu nezaměstnanost 630 000 svěčí o něčem jiném, že žvanil klučík Tomšík že lidi budu mít práci a budou platit svoje hypoteky blafy , tlachání a prazdné kecy..... Lidi nemaji peníze říkám to pořdá melou s posledního a nebo maji dluhy ... --------- Tak pravil legendarní inevstor ze zeleného Greenlandu
    martík
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m