Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko zahájilo proces odnětí licence zahraničním distributorům elektřiny včetně ČEZ

Bulharsko zahájilo proces odnětí licence zahraničním distributorům elektřiny včetně ČEZ

19.03.2014 13:35, aktualizováno: 19.3. 14:47
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharský energetický regulátor DKEVR zahájil na svém dnešním jednání proces odnětí licence trojici zahraničních distributorů elektřiny v zemi. Těmi jsou české společnosti ČEZ a Energo Pro a rakouská EVN. Trojici bylo dle zprávy Reuters s odkazem na DKEVR stanoveno ultimátum do konce dnešního dne na to, aby zaplatily údajně dlužnou částku celkem 318 milionů leva (cca 226,5 mil. USD) státní energetické společnosti NEK, v opačném případě riskují ztrátu licence.

Vyjádření společnosti ČEZ:
"Především je třeba zdůraznit, že se celá situace nijak netýká naší distribuční společnosti, ale té mnohem menší, obchodní. Oficiální stanovisko od regulátora, který je jako jediný oprávněný rozhodovat ve věci licence, v tomto případě na prodej elektřiny, jsme zatím neobdrželi. Pokud se tak stane, provedeme důkladnou právní analýzu, ke které se posléze vyjádříme. Připomíná nám to však situaci z minulého roku, kdy bylo řízení o odebrání licence zahájeno na základě politického výroku a po čase se ukázalo, že k odebrání licence neexistuje důvod. Již dříve jsme na tento způsob zahájení procedury odebrání licence podali stížnost k Evropské komisi, protože je v rozporu s národním i evropským energetickým regulačním rámcem, a jsme připraveni se znovu bránit všemi možnými způsoby. Takový postup velmi poškozuje investorské prostředí v zemi. Trváme na tom, že k odebrání licence neexistuje žádný důvod, ČEZ vždy postupoval plně v souladu s bulharskou legislativou. Celý problém vyvěrá ze špatně nastaveného systému podpory obnovitelných zdrojů v Bulharsku."

„Státní regulatorní komise pro vodárenství a energetiku (DKEVR) zahájila proceduru odnětí licence pro veřejné dodávky elektřiny, vydané společnostem EVN Bulgaria Electricity, CEZ Electro Bulgaria a Energo-Pro sales,“ oznámila komise v prohlášení. Všechny společnosti opakovaně odmítají jakékoli pochybení a naopak varují, že sama NEK, která se potýká s existenčními potížemi kvůli zadlužení přesahujícímu dvě miliardy leva ke konci loňského roku, dluží distribučním společnostem peníze za instalace větrných a solárních zdrojů.

„Rozhodnutí DKEVR jako nezávislého regulačního úřadu je důsledkem potřeby ukončení nelegálních aktivit tří společností a zajištění běžného fungování bulharského energetického systému. Po posouzení požadavků, vznesených NEK vůči EVN, CEZ a Energo-Pro, byla zjištěna provinění,“ uvedla DKEVR. Bulharská strana tvrdí, že do této chvíle distributoři dluží NEK dohromady 347,6 milionu leva. Podle DKEVR neplacení průběžných plateb vede k zablokování činnosti NEK a nemožnosti, aby ona platila své závazky vůči producentům energií, čímž je vytvořeno reálné riziko pro bezpečnost celého energetického systému země.

Regulátor tvrdí, že ČEZ dluží státní energetice NEK celkem 67,3 milionů leva, EVN celkem 216,6 milionu leva, Energo-Pro pak 63,7 milionu leva. Proti těmto údajně dlužným částkám DKEVR stanovil sedmidenní lhůtu na nápravu všech provinění a 14denní lhůtu na to, aby v písemné podobě společnosti prezentovaly své postoje. DKEVR stanovila na 7. dubna datum dalšího jednání regulátora v této věci. 

Současný ministr hospodářství a energetiky Dragomir Stoynev k situaci uvedl, že „jakkoli se dosud vyhýbal kritice předchozí vlády, nyní musí říci, že právě ona nese zodpovědnost za kritickou situaci v bulharské energetice“. Vláda premiéra Borisova loni kvůli vysokým účtům za enegie, které přerostly v celonárodní nepokoje, padla. Uvedl, že „se podivuje nad myšlenkami jeho předchůdce Dobreva“ s tím, že jednou z nich bylo odčerpání prostředků, údajně vyhrazených na plynovod South Stream, směrem ke státní energetické společnosti. Uvedl, že takové prostředky nikdy vyčleněny nebyly.

Šéf DKEVR Boyan Boev před dnešním jednáním komise uvedl, že si umí představit navýšení cen elektřiny v zemi, pokud si distribuční společnosti obhájí své výdaje a jejich růst. Lokální rádio DARIK citovalo šéfa místní distribuční společnost EVN s tím, že NEK dluží EVN zhruba 248 milionů leva. Také ČEZ uvedl, že NEK je distributorovi dlužna. Lokální ČEZ včera zaplatil NEK částku 8,07 milionu leva s tím, že do konce měsíce uskuteční další dvě platby. EVN oznámila, že NEK zaplatí 32 milionů leva a platbu označila za „pomoc pro krátkodobou likviditu NEK“. Bulharská strana platbu ale právě kvůli tomuto jejímu označení nepřijala. Bulharská média stále výrazněji informují, že NEK stojí před bankrotem.

(Zdroj: FOCUS, Novinite, Reuters, DKEVR)

Vše kolem ČEZ v Bulharsku sledujte na prokliku níže:

CEZ07.jpg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m