Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolektivistická vláda slibuje nebe, ale přináší peklo

Kolektivistická vláda slibuje nebe, ale přináší peklo

10.04.2014 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Většinu svého života jsem zasvětil snaze o pochopení toho, co lidem umožňuje zlepšit jejich životy. Jde o principy svobodné společnosti, které formovaly můj život, život mé rodiny, společnosti a celé Ameriky. Bohužel je to nyní sama naše vláda, která útočí na slušnost, respekt, rovnost před právem a osobní svobodu. Jestliže chceme obnovit naši svobodnou společnost a udržet náš blahobyt a příležitosti pro všechny, musíme za tyto principy bojovat. Já sám to dělám déle než 50 let, a to zejména za pomoci vzdělávání. V posledních deseti letech jsem ale pochopil, že je nutná i angažovanost v politice.

Skutečně svobodná společnost je založena na respektu lidí a toho, čeho si váží. Pokud si v takové společnosti nějaká firma neváží svého zákazníka, padne, a padne právem. To samé by mělo platit o vládě, která si neváží svých občanů. Současná vláda hluboce věří tomu, že občanům nelze důvěřovat v tom, že jsou schopni postarat se sami o své životy a vláda to proto musí dělat za ně. To je podstatou velké vlády a kolektivismu. Thomas Jefferson před 200 lety varoval předtím, že k tomu dojde. Věděl také, že žádná vláda nemůže životy lidí zlepšit. Čím více to zkouší, tím větší je následná pohroma. Kolektivismus slibuje nebe, ale přináší peklo. Kolektivisté nepodporují otevřenou debatu, namísto toho se snaží o diskreditaci a zastrašování těch, kteří nesouhlasí. Podobný přístup úspěšně sledovala řada despotů. Jde o protiklad toho, co by se mělo dít ve svobodné společnosti a známku skutečnosti, že kolektivisté neznají ty správné odpovědi.

Jsem obviňován z toho, že se snažím využít systém a mé společnosti znečišťují životní prostředí a nedodržují bezpečnostní standardy. Pravda je taková, že naše rafinérie patří mezi ty, které životní prostředí znečišťují nejméně. Počet nehod je mnohem níž, než leží průměr u porovnatelných odvětví. Získali jsme více než 700 ocenění za přístup k životnímu prostředí. Nevyužívám systém, naopak se snažím o potlačení politických výhod pro vyvolené, různých dotací a ochranářských opatření. Tedy toho, co prospívá jen bohatým a mocným.

Spojené státy se nyní nacházejí v situaci, kdy dochází k ničení hodnot, potlačení inovace a posunu milionů lidí do chudoby a beznaděje. To nastává, když se zvolení politici domnívají, že lidské životy je třeba řídit. Více vlády ale znamená méně svobody a láska k ní je tím základním ideálem USA. Jsem přesvědčen, že většina Američanů se stejně jako já domnívá, že se za ni vyplatí bojovat.

Autorem je Charles G. Koch, který stojí v čele Koch Industries.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  •  
    10.04.2014 15:57

    Aniž bych teď rozebíral článek Zdraví a nějak snižoval význam socio-ekonomických témat tam uvedených, rád bych podotkl, že článek Ch.G.Kocha je trochu o něčem jiném. Vychází z toho, že kolektivistické , socialistické a další krajní levicové strany slibují lehce dosažitelný ráj na Zemi, lidé jim to rádi věří, ale realitu tyto sliby nikdy nenaplňují. My, co si socialismus pamatujeme a aby to bylo stylové srovnání, máme v paměti to třeba i to, že západoněmecký nezaměstnaný na podpoře, měl vyšší životní úroveň než socialistický pracující a to vč. zdravotní péče a důchodového zabezpečení, o osobních svobodách a lidských právech ani nemluvě. Osobně vzpomínám, že v 80.letech po zaplacení stravy, dopravy, atd. jsem za měsíc práce ve fabrice ušetřil na 1 boty tenkrát populární značky Prestige (botasky). Po roce 1989, kdy jsme mohli vyjet poprvé za hranice kapitalistického tábora, když jsme předtím řádku let byli masírováni propagandou o lidech pod mostem, jsme v Rakousku viděli, že s našimi pytlíkovými polévkami a balenými svačinami, jsme vlastně, v porovnání s místním obyvatelstvem, byli těmi chudými my, ze země, kde komunisté tvrdili, že jim jde především o nás obyčejné lidi. Zdravotní péče byla tvz. zadarmo, ale podle toho také často vypadala. Není náhodou, že dnešní průměrný věk vzrostl u mužů o 5 a u žen o 8 let. V Evropě jsme zvyklí na větší míru sociální participace a podle mne je to v pořádku, ale je také důležité věci nazývat pravými jmény a nenechat si dirigovat naše životy víc než je potřebné, a už vůbec ne se nechat levicovými slibovači nechat znovu doběhnout. Neboť nikdo neumí rychleji ve svůj prospěch použít peníze, vydělané naší prací. Realita komunistických států a kvalita života normálních lidí je po obelhání obyvatelstva vlastně vždy stejná a to ubohá (zářný příklad dotažený důsledně do "Světlých zítřků jako Kuba,Sev.Korea - téměř hladomor, masové popravy, Jižní Korea - vyšší životní úroveň než v ČR - i když samozřejmě i s jevy jako je nezaměstnanost). Takže i když nadáváme a to často oprávněně, tak srovnávejme, přemýšlejme a neztrácejme paměť.
    v.marik
  • Zdraví
    10.04.2014 11:50

    No nevím, vy všichni co tu píšete asi máte práci a jste mladí. Tak to neřešíte. Ovšem u nás je 610 000 nezaměstnaných ,na 1 volné pracovní místo připadá asi 15 zájemců. U lidí nad 50 let je v ČR míra nezaměstnanosti 25 %. Představte si, že je vám 58 let, vyhodí vás z práce, vy jste na pracáku, ale už vás nikdo nechce. Nejste už tak rychlý, už vám to tak nepálí ,firmy raději vezmou někoho kolem 25 let, vy berete rok podporu a pak vás vyřadí. Dostanete sociální dávky, ty ale nestačí na zaplacení bytu a energií = končíte na ulici a když nemáte zdravotní pojištění, nikde vás ani neošetří. Dříve, když byl někdo hodně starý a už nemohl do práce na poli, tak šel "na vejminek" = děti mu poskytly jednu místnost, on zametal dvůr, naštípal dřevo na otop, poklidil slepice a králíky, pohlídal děti, nakoupil,... na víc už neměl. Dnes v bytě v paneláku si tohle lze těžko představit , aby jste si tam drželi 80 letou babičku a dědu na hlídání dětí . Dnes vejminky neexistují, takže buď v práci musíš táhnout na 120 % a nebo si chcípni někde bez jakékoli pomoci, tak to myslíte ???
    Xiluodu Dam
  •  
    10.04.2014 9:43

    STÁT vznikl na ochranu proti zlodějům-vnitřní bezpečnost a proti vnějšímu nepříteli-armáda.Nevznikl na to,aby socialisticky přerozděloval.To z něj udělali neschopní a všehoschopní.Ti první aby těžili z vědomostí a práce druhých-v malém a ti druzí,aby ty pracovité mohli ovládat a okrádat ve velkém
    Největší zloděj je stát
  •  
    10.04.2014 9:39

    TO JE PROSTĚ FAKT.Povinné zdravotní pojištění je zlo.Nikdy není možné svět spasit a toto jen nahrává neúměrnému množení sociálů-nemocných degenerativními chorobami,které potom "stát všelidovou daní spasí".Odnímá tím odpovědnost člověka za svůj život,svoje zdraví-proč se starat,když pak zajdu do servisu stát,a z USA udělají klasickou evropskou socialistickou republiku.POJIŠTĚNÍ je prostě pojištění.Povinné zdravotní pojištění je DAŇ.A když na ni dotyčný nemá,tak se stát postará,aby se vybrala.třeba i tím,že se na dotyčného vydá exekuce.To je víc státu a povinná DAŇ.Stát je zlo a nikdy nikomu stát život nezlepšil.Naše tři vlny transformace ať jsou pro nás vykřičníkem. 1 vlna-rozkradení státního majetku se souhlasem státu 2 vlna-zadlužení a vykradení dluhopisy státní kasy-přes 2 biliony korun 3 vlna bude-z důvodu DANÍ okrádání soukromých osob o jeho majetek,protože stát musí na ty svoje zlodějny VYBRAT.Proto si dejte pozor na svoje majetky.Stát-zloděj nikdy nespí. MUSÍ DĚLAT "DOBRO".
    Největší zloděj je stát
  • Regulace
    10.04.2014 8:45

    Jsou to sice hezké myšlenky , ale já považuji státní regulace za nutné. V USA asi 50 milionů lidí nemělo zdravotní pojištění = počet obyvatel Anglie. Někteří ho mít sami nechtěli, ale miliony lidí na něj prostě finančně nedosáhli. To mají být v nejvyspělejší ekonomice světa ve 21 století desítky milionů lidí bez zdravotního pojištění ?? Takže až budete mít ve Washingtonu zápal plic a 40 stupňové horečky, tak v lednu při mínus 15 ve sněhu budete s prosíkem objíždět doktory a všude vás budou vyhazovat na dlažbu, protože budete bez pojištění. Až nakonec někde zhebnete v roští za popelnicí ??? Když můžou USA ročně vydávat 700 miliard Dolarů na zbrojení = 14 bilionů Kč , tak se snad můžou postarat i o své chudé. Náklady na zbytečné války v Iráku a Afganistánu = 1 bilion USD = 20 bilionů Kč.
    Xiluodu Dam
    • Re: Regulace
      10.04.2014 11:22

      kdo celý život nepracoval, kdo se už od dětství nic nenaučil, kdo nemá odpovědnost sám za sebe nemůže mít stejnou péči jako ten, kdo se snaží a pracuje. Jinak nikdo hromadně v USA nehyne na rýmu ani na chřipku. Ale výměnu kloubů samozřejmě nedostane ten, kdo celý život nedal do zdravotní kasy ani haléř. Neboj se, brzy to bude i u nás. Tempo zadlužování státu nás k tomu již brzy přivede. Kdo soucítí ať jim posílá svou výplatu. Já s nimi soucítím, tak jim nabízím práci. Ale oni nemají zájem o práci, oni chtějí jen ty peníze a služby.
      oradapoisson
  • ..nejsme ovce
    10.04.2014 8:12

    Výstižný článek, není co dodat, jen podepsat. Bohužel, nevzdělaní a ti, co vždy stáli a stojí na druhém břehu, tam kde se svoboda často nepotkává, buď v komunistické nebe bez osobní zodpovědnosti a přičinění sami věří, nebo ho alespoň většinou z potrefených důvodů propagují. Zapomínají, nebo si nechtějí vzpomenout, že lidská práva a osobní svobody nikdy do slovníku krajní levice nepatřily. A takových občanů je dost u nás i v EU...
    v.marik
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.