Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - téměř třetina výsledků amerických firem v tomto týdnu; měny se zotavují po Ukrajině; tento týden zdá se ve znamení dolaru

Rozbřesk - téměř třetina výsledků amerických firem v tomto týdnu; měny se zotavují po Ukrajině; tento týden zdá se ve znamení dolaru

21.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Ačkoliv tragédie v podobě sestřelení malajsijského letadla stále rezonuje ve světových sdělovacích prostředcích a tato záležitost bude mít zřejmě své další nepříjemné konsekvence v podobě nových sankcí namířených proti Rusku, pozornost globálních finančních trhů se přesouvá již jiným směrem.

Tento týden by to přitom měla být především pokračující výsledková sezóna amerických podniků, když během následujících pěti pracovních dní by měla reportovat své zisky téměř třetina podniků zastoupených v indexu S&P500 (mezi nimi giganti jako je třeba Apple či Coca-Cola). Připomeňme, že očekávání trhů před startem výsledkové sezóny za druhý kvartál byla poměrně ambiciózní (meziroční růst zisků o 10 %), přičemž dosud reportované zisky byly převážně dobré (zisky 76,3 % amerických podniků prozatím pozitivně překvapily). Uvidíme, zdali se obdobně povede i té třetině, jež bude reportovat tento týden, ale prozatím vše vypadá celkem dobře, což i koresponduje s výrazně lepším výsledkem amerického HDP ve druhém čtvrtletí (ve srovnání s propadem ekonomiky ve čtvrtletí prvním).

Druhým důležitým momentem pro obchodování globálních a především pak evropských trhů by se tento týden mohly stát červencové indexy podnikatelských nálad v západní Evropě, resp. v Německu. Ty jdou již několik měsíců v řadě dolů a zřejmě i v červenci pokračoval trend postupného sestupu. Za zhoršením podnikatelského sentimentu stojí v případě Německa částečně i rusko-ukrajinský konflikt, takže i z tohoto titulu k vylepšení podnikatelského optimismu nedojde. Jistou útěchou pak může být, že indexy jako Ifo a PMI klesají opravdu z vysokých hodnot, takže stále indikují, že západní Evropa/Německo stále ještě roste.

Region
Zlotý a forint v pátek smazaly část ztrát, které utrpěly poté, co z Ukrajiny začaly přicházet zprávy o sestřelení malajsijského letadla. Koruna přitom zůstala beze změn a bude tomu tak zřejmě i po rozhovoru guvernéra ČNB Singera, který zde uvádí, že centrální bankéři zůstávají (pokud jde o růst) poměrně optimističtí. V průběhu týdne pak může být pro korunu důležitý výsledek německého indexu podnikatelské nálady Ifo.

Eurodolar

Euro ještě z počátku páteční seance oťukávalo hranici 1,35 EUR/USD. Ve chvíli, kdy ale akcie začaly geopolitické napětí ignorovat, dostalo sílu vzdorovat a končilo seanci bez výraznějších změn.

V tomto týdnu slabší evropské podnikatelské nálady v kombinaci s dobře rozjetou americkou výsledkovou sezónou mohou hrát do karet spíše dolaru. Současně i vyšší geopolitické napětí a riziko, že v tomto týdnu EU uvalí na Rusko nové sankce, mohou jít spíše proti euru. Na druhou stranu z technického pohledu může být pro dolar problematické prorazit hranici 1,350 EUR/USD.

 

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data