Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
8 obřích firem, které v letošním roce likvidují pracovní pozice

8 obřích firem, které v letošním roce likvidují pracovní pozice

18.08.2014 11:50
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Nepopulární krok pro řadové zaměstnance, avšak libozvučná píseň pro akcionáře – i tak nějak se dá nahlížet na proces propouštění. Strach ze ztráty pracovní pozice se totiž obvykle mísí s pozitivně vnímanou snahou o nákladovou úsporu. Pro samotné akcie firem je pak z krátkodobého hlediska klíčová především ona snaha ušetřit, neboť právě ta investorům slibuje vyšší míru profitability. I proto akcie na drastický plán zrušení pracovních míst obvykle reagují růstově. Pro samotné zaměstnance se však jedná o období hrůzy spojené s notnou dávkou nejistoty ohledně jejich budoucího pracovního uplatnění.

Barclays

Britská banka v květnu představila plán na zrušení 19 tis. pracovních pozic v průběhu následujících tří let. Poslední část eliminačního procesu zahrnuje také likvidaci 7 tis. míst v investiční bance, především pak v newyorské divizi.

Podle Barclays povede osekání pracovních pozic k příkladnému zeštíhlení a zpevnění celkové struktury banky. Investoři plán přijali pozitivně, když akcie společnosti v den oznámení přidaly 7 %.

Microsoft

Microsoft v průběhu léta oznámil největší propouštění ve svých dějinách. V příštím roce technologický gigant hodlá zrušit 18 tis. pozic, což představuje zhruba 14 % jeho celkových zaměstnaneckých poměrů. Většina nákladové úspory (12,5 tis. míst) je plánována v divizi zařízení a služeb, kterou Microsoft získal akvizicí finské Nokia. Pro investory proces propouštění znamenal mírné býčí signál a akcie na zprávu reagovaly růstem o procento.

Hewlett-Packard

Osekání pracovních nákladů se nevyhl ani jednomu z největších zaměstnavatelů v oblasti technologií. HP v květnu navýšila počet ke zrušení určených pozic o 11 – 16 tis. nad rámec již dříve oznámených 34 tis. Poslední várka má společnosti ušetřit až miliardu dolarů ročně. Akcie na plán reagovaly prudkým růstem o 6 %.

Cisco Systems

Pokles tržeb přměl v minulém týdnu Cisco k radikálnímu rozhodnutí – zrušit v následujících měsících na 6 tis. zaměstnaneckých kontraktů, tedy ekvivalent 8 % své globální pracovní síly. Samotné zaměstnance pak nechala společnost v napětí, když neodhalila konkrétní divize, kterých se úspora dotkne. Sdílnější ovšem byla ohledně umístění ušetřených prostředků. Ty by měly zamířit ve formě investic do datových center, softwaru či kybernetického zabezpečení. Akcie po oznámení ztratily přes 2 %, což lze však pravděpodobně připsat na vrub ve stejný den oznámeným slabým výsledkům hospodaření.

JPMorgan Chase

Největší americká banka podle aktiv již v únoru předeslala, že propustí na 8 tis. svých zaměstnanců v divizi lokálního bankovnictví a oblasti zaměřené na spotřebitelské služby. Na druhou stranu banka hodlá letos v rámci ostatních divizí najmout na 3 tis. zaměstnanců.

Intel

Také největší světový výrobce čipů rozhodl o úsporách na pracovní síle a v lednu proto oznámil postupné zrušení 5 % ze svých 107,5 tis. po světě zřízených pozic. Intel tak reagoval na útlum v poptávce po osobních počítačích, která snížila výhled hospodaření pro letošní rok.

Sony

Výrobce herních konzolí Play Station v únoru oznámil oddělení svých divizí počítačů a TV, který vzápětí doplnil o plán na zrušení celkem 5 tis. pracovních pozic. Akcie rozhodnutí přijaly pozitivně a v den oznámení reagovaly růstem o 3,9 %.

Macy's

Narůstající obliba internetových nákupů přiměla k radikálnímu řezu také Macy's. V jeho rámci o práci přijde 2,5 tis. pracovníků, kteří doplatí na zrušení pěti obchodů. Společně s dalšími restrukturalizačními plány hodlá retailový gigant tímto krokem ušetřit na 100 mil. USD ročně. Den po oznámení investoři vzali akcie Macy´s útokem a vyhnali cenu o 8 % výš.

Zdroj: CNNMoney


Čtěte více:

MF vydalo novou makropredikci a očekává zrychlení růstu HDP, pokles nezaměstnanosti a první přebytek běžného účtu od roku 93
28.07.2014 14:56
Ministerstvo financí vydává novou makroekonomickou predikci. Reálný HD...
Američané žádají o dávky v nezaměstnanosti čím dál méně, jak se situace na trhu zlepšuje
07.08.2014 14:40
Velmi dobré týdenní zprávy z amerického trhu práce pokračují. Nových ž...
Míra nezaměstnanosti setrvala v červenci na úrovni 7,4 %
08.08.2014 9:31
Došlo sice k mírnému navýšení počtu nezaměstnaných, avšak ten byl pod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení