Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deset žhavých akcií na další čtvrtstoletí

Deset žhavých akcií na další čtvrtstoletí

07.11.2014 10:50
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Warren Buffett s oblibou říkává, že nejlepší investicí je taková společnosti, jejíž akcie držíte do konce života. Pokud vám však investiční perioda „do konce života“ přijde přespříliš dlouhá, a přesto se řadíte mezi dlouhodobé investory, určitě by vaší pozornosti neměl ujít seznam, který ve spolupráci s profesionály z finančních trhů sestavila americká CNBC. Ta hledala deset nejzajímavějších titulů pro lidi s investičním horizontem 25 let.

Mezi kritéria pro kvalifikaci do seznamu patřila kromě tradičních nároků v podobě rostoucích peněžních toků či pevného zázemí, také samotná vize a energický lídr v čele firmy. Ve finální desítce najdeme hned několik dobře známých jmen, ale i pár překvapení.

1. Facebook – Netřeba představovat fenomén posledních let řízený Markem Zuckerbergem. Sociální síť má být podle CNBC dominantním vládcem v oblasti komunikace a nadále také jedním z klíčových zdrojů internetové zábavy. Podle jednoho z přispěvatelů výzkumu Mika Murphyho má být co do tržní kapitalizace právě Facebook první světovou „bilionovou“ společností.

2. Alibaba – S tržní kapitalizací okolo 250 mld. USD se čínský maloobchodní gigant tlačí stále úspěšněji na samotné výsluní. Pokračující růst tržeb i aktivních obchodníků žene byznys-model společnosti vstříc smělým cílům. Postupný přerod směrem k mobilní monetizaci pak v druhé vlně může Alibabu vyšvihnout na samotný vrchol retailového prostředí.

3. Google
– S ohledem na pokračující růst klientské základy v Indii a Číně lze s jistotou říci, že internet zdaleka neřekl své poslední slovo. Jeho vládce Google tak má o budoucí náplň práce, tedy i růstový potenciál, bezpečně postaráno. Jelikož tržby z reklamy čelí zvýšenému konkurenčnímu tlaku, obrací Googlu svou pozornost i k dosud neprobádaným oblastem. Mezi takové patří například samo-řídící vozy.

4. Apple – Ačkoliv například iPady prožívají těžká období, ostatní části byznysu největší společnosti světa šlapou jako hodinky. Počítačová divize roste a úspěch slaví také před nedávnem uvedené větší modely iPhonů. Počátkem příštího roku pak má zamířit na obchodní pulty zařízení iWatch. Dalším v pořadí by pak měl být rozvoj operací v oblasti TV. V kombinaci s peněžní masou, kterou Apple drží na svých účtech, se tak nabízí solidní prostor pro vývoj dalších nezapomenutelných výrobků.

5. Tesla – S ohledem na světovou energetickou koncepci i rozšiřující se snahy o omezení skleníkových plynů nemůže v seznamu chybět ani zástupce „zelené energie“. Tím zástupcem je výrobce „ekologických“ vozidel Tesla. Ten v letošním roce očekává další nárůst prodejů a na příští rok plánuje uvedení nového sportovně užitkového modelu. V čele stojící vizionář Elon Musk pak dozajista drží v rukávu několik dalších trumfů.

6. Nike – Jasný vládce mezi sportovními výrobci, kterému pšenka nekvete jen v tradiční baště USA, ale také v Číně a Mexiku, kde dochází k růstu střední společenské třídy. Oblíbená značka neváhá investovat do rozvoje, zlepšení své distribuční sítě a dále navyšuje své tržní podíly. V oblasti sportovního vybavení a módy je to právě Nike, kdo udává budoucí trend.

7. Edwards Lifesciences – Jedno z těch méně známých jmen. Podle CNBC však zároveň jedna z nejlepších sázek. Největší světový výrobce srdečních ventilů by v budoucnu mohl profitovat ze stárnutí světové populace (prodlužování délky života) a odbytiště pro její produkty tak značně může narůst.

8. Carnival Corp. – Ještě větším překvapením může být největší společnost zaměřená na výletní plavby. Ta buduje další čtyři obří lodě, které by měly doplnit již tak početnou flotilu. Carnival Corp je tak jednou ze sázek v „leisure“ byznysu, tedy oblasti trávení volného času.

9. Align Technology
– Zástupce z módního průmyslu už máme, teď jej doplníme společností zaměřenou na krásu (a vlastně i zdraví). Align Technology operuje v dentálním byznysu a aktuálně drží 80 % podíl na trhu s neviditelnými rovnátky. Společnost by pak k budoucí prosperitě měly nasměrovat především rozvojové trhy, u kterých má dle Goldman Sachs poptávka v následující dekádě růst dvoucifernými procenty (ročně).

10. Veolia – Posledním zástupcem má být společnost podnikající primárně v oblasti vodního a odpadového hospodářství. Rozvoj destilačních metod (například destilace mořské vody, či čištění „špinavých“ vod) v kombinaci s de facto nekonečnou poptávkou dělají z Veolia symbol jedné z nejcennějších světových komodit. S ohledem na přetrvávající hospodářské problémy v Africe a v chudých částech Asie pak Veolia disponuje (nutno říci bohužel) dostatkem práce na další desetiletí.

Zdroje: CNBC, Goldman Sachs


Čtěte více:

Proč opustil El-Erian Pimco? Dcera mu ukázala, co vše zmeškal.
06.11.2014 15:23
Mohamed El-Erian odešel ze společnosti Pimco v lednu letošního roku. V...
KB má u dividendy růstový prostor, zvyšujeme cílovou cenu
07.11.2014 9:12
Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET 1 podle Basel 3 dosáhl ve 3Q nads...

Váš názor
  •  
    13.11.2014 16:22

    http://www.cnbc.com/id/102160928 John Melloy Investing Editor of CNBC.com
    akciz
  •  
    10.11.2014 11:11

    Vzpomínám si na kdysi vychvalované akcie Kodaku . Našel jsem na jedné diskuzi příspěvek, kdy dcera psala , že maminka investovala do Kodaku všechny své peníze na důchod a teď nemá nic. Přitom tahle akcie byla před 20 roky jedna z nejstabilnějších .
    Jezdec.
  •  
    10.11.2014 10:56

    Bylo by dobré už konečně neopisovat od lhářů a podvodníků z Ameriky nesmysly a začít používat vlastní rozum. Na 25 let se musí koupit levná akcie ze stabilní země od starého a velkého podniku s nadprůměrnou dividendou. Akcie Tesla a ADR Alibaba jsou několikrát předražené a nemaji dividendy nad 3%, nikdo rozumný by je nekoupil ani na pár dní a už vůbec ne na léta.
    Sodoma
  •  
    07.11.2014 11:19

    Facebook na prvním miste? Uz ted po nem pes nestekne, natoz za 25 let.. :))
    vesper
    •  
      07.11.2014 11:31

      No přesně tak, jak vidím facebook na prvním místě, už mám na ten seznam svůj názor. Až tahle bublina praskne, bude to tvrdé procitnutí!
      qwer
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data