Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Proč ruská ekonomika nezkolabuje

Project Syndicate: Proč ruská ekonomika nezkolabuje

05.02.2015 11:00

Po překotné devalvaci rublu se navzdory dramatickému – a zřejmě zoufalému – nočnímu zvýšení úrokových sazeb, k němuž Centrální banka Ruska (CBR) v prosinci přistoupila, se objevil přízrak ruského hospodářského zhroucení z roku 1998. Ostatně Západ se ve své trvající konfrontaci s ruským prezidentem Vladimírem Putinem snaží tento přízrak vyvolat. Avšak přestože je ruská ekonomika nepochybně v nesnázích, úplné zhroucení je nepravděpodobné.

Ropa a plyn tvoří přes 60 % ruských vývozů; většinu zbytku tvoří jiné primární komodity. Nedávný strmý pokles světových cen ropy tak pochopitelně představuje významný šok, dost velký na to, aby ve spojení s účinky čím dál přísnějších západních sankcí vyvolal značnou recesi. Aby to bylo ještě horší, očekává se, že nízké komoditní ceny po nějakou dobu přetrvají. V takovém případě by byl propad příjmů víc než jen dočasný zádrhel.

Rusko ale není ekonomický případ směřující k odpisu – alespoň prozatím. Současná situace se velmi liší od roku 1998, kdy Rusko hospodařilo s dvojím schodkem, fiskálním i na běžném účtu. Potřebovalo si půjčit a rozsáhle tak činilo v cizí měně. To znamenalo, že jak rubl devalvoval, ruský dluh narůstal. Nakonec začal být neodvratný krach.

Naproti tomu v posledních letech se Rusko těšilo tučným rozpočtovým přebytkům a veřejný dluh je pod hranicí 20 % HDP. Je pravda, že příjmy z ropy a plynu, které představují většinu státního důchodu, se při přepočtu na dolary srazily na polovinu. Jenže ruská měna se propadla o zhruba stejný podíl, což znamená, že státní příjmy v rublech zůstávají téměř beze změn.

Rovněž ruská bilance běžného účtu byla v posledních letech povětšinou v přebytku. Hrubý veřejný a soukromý externí dluh nedosahuje ani 40 % HDP a velká část je denominovaná v rublech. Ostrý propad příjmu z exportu sice situaci rychle mění, ale Rusko startuje z pohodlné pozice. Panikařit by bylo předčasné.

Volný pád rublu vyvolal především odliv kapitálu. Proslulí ruští oligarchové už si většinu bohatství ulili do zahraničí, ale doma jim zůstávají významné úspory. Jak se hospodářská a politická situace zhoršuje, se vší pravděpodobností své peníze stahují. Přejít na devizy mají všechny důvody i drobní střadatelé.

Tak se CBR ocitla v nesnadném postavení. Devalvace rublu bude nevyhnutelně roztáčet inflaci, která dosahuje přes 11 % a vysoce převyšuje 5% cíl CBR. V takových souvislostech dává smysl prudce zvýšit úrokovou sazbu a zodpovědní představitelé mohou doufat, že takové zvýšení zastaví odlivy kapitálu – navzdory riziku, že by takové rozhodnutí mohlo mít opačný efekt, pokud by se vykládalo jako snaha o obranu měny.

Potíž je v tom, že vyšší úrokové sazby nevyhnutelně prohloubí ekonomický pokles Ruska, takže se CBR snadno stane obětním beránkem. Nevadí, že za ruské trable – run na rubl, recesi a vzplanutí inflace – není centrální banka zodpovědná a že využití úrokových sazeb jako brzdy odlivu kapitálu vždy selže. Lze se spolehnout, že politici v nesnázích na banku ukážou prstem.

Hrozba pro Putina je jasná. Riskuje osud svého předchůdce Borise Jelcina, který byl v úřadu prezidenta v období neobvykle nízkých cen ropy. Až doposud měl Putin štěstí, jelikož nastoupil k moci, právě když ceny ropy začaly stoupat. Většina ruských občanů mu přiznává zásluhy za dvě desetiletí rostoucích životních úrovní, které přišly po dvou dekádách úpadku.

Putinovo rozhodnutí neuskutečňovat nepopulární reformy, které by vytvořily silný sektor neropného vývozu, bylo sice špatné pro dlouhodobý zdravotní stav ekonomiky, ale umožnilo mu udržet si širokou veřejnou podporu. Ekonomická štěstěna, která se na něj usmála, společně s ochotou stavět se proti Západu, vytvořila v Rusku mylný dojem, že země je opět světovou velmocí.

Mnozí ve Spojených státech a Evropě jsou přesvědčeni, že vystupňování ekonomického tlaku na Rusko přispěje k odstranění Putina. To je nesmírně nebezpečná hazardní hra. Jak upadají ruské životní úrovně, pro Putina jedinou schůdnou strategií jak se držet u moci bude agresivní mezinárodní postoj. Když domácí scénu zachvátí plameny, nejpřitažlivější jsou zahraniční vojenské avantýry.

Nic z toho neznamená, že by se Západ měl sklonit a odhodit své zásady. Znamená to ale, že nadešel čas na diplomatický přístup, který nestaví na vyhlídkách na ruský ekonomický kolaps.

Charles Wyplosz je profesorem mezinárodní ekonomie a ředitelem Mezinárodního centra peněžních a bankovních studií na Postgraduálním institutu mezinárodních studií v Ženevě.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Erste Bank - Hlavní rizika eliminována (+ nové investiční doporučení)
23.01.2015 16:59
Rakouská bankovní skupina Erste Bank nabrala v průběhu týdne do plache...
Komentář analytika k výsledkům Apple F1Q15 (+ nová cílová cena)
29.01.2015 17:00
Myslím, že výše uvedená tabulka ani nepotřebuje nějaký obsáhlejší kome...
Dlouhodobé investiční příležitosti - nenechte Vaše peníze zahálet!
04.02.2015 11:00
Investování na akciových trzích představuje náročnou disciplínu v obla...

Váš názor
  • putin je chujlo a agresor
    09.02.2015 23:09

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    09.02.2015 23:08

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    09.02.2015 23:08

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    09.02.2015 23:07

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTAŮM
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    09.02.2015 23:07

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • deprivanti
    06.02.2015 5:53

    Už to dlouho nepotrvá a budou z vás depřimovaní deprivanti. Přeji Vám hezkej den..
    jářku
    • Re: deprivanti - a co ty ?
      06.02.2015 8:18

      :...prezident Vladimir Putin je postižen takzvaným Aspergerovým syndromem, což je forma autismu, která jej nutí uchovávat si „maximální kontrolu” nad překonáváním krizových situací. To se pak odráží na jeho chování a rozhodování....."
      Zaklekal
    • Re: deprivanti
      06.02.2015 8:13

      A teraz mi Kefalín povedz, čo je to hen ten oný deprivant. Rozumieš ty onému významu?:-)
      Jesse
      •  
        06.02.2015 8:43

        A není to celé absurdní? :-D
        sgt.Mike
  •  
    06.02.2015 0:06

    V článku je hezky opsáno riziko plynoucí z případného ohrožení stability Ruska. Uvidíme, zda se politici překonají nebo na scénu vstoupí smýšlení aby sousedovi chcípla koza.
    kadanfm
    •  
      06.02.2015 1:18

      ... tak-tak. Pan Putin by měl přestat ohrožovat stabilitu Ruské federace.
      ☺lolek☺
  • kotelna
    05.02.2015 21:41

    To je miesto pre vás čecháčci. A ještě do hospody na pívo a porazíte celý ??. ?? - jazykem.
    jářku
    • Re: kotelna
      05.02.2015 23:13

      Nech si ty nacionalistické výkřiky na nějaký sraz se Slotou nebo jak se ten šílenec u vás jmenuje. Tady na to není nikdo zvědavý - jak Slováci, co zde normálně žijí a pracují, tak ani nikdo jiný.
      sgt.Mike
      •  
        06.02.2015 8:16

        Na Slotu mi nesahej seržo:-)) Mají tam horší dementy. Třeba Filcka. Nebo ti maďaři, zakrslíci, polocikáni... sakrblé, nemohu si ta jejich jména ani zapamatovat :-))
        Jesse
        •  
          06.02.2015 8:33

          jsi vazne nemocen
          velkaamdvedice
          •  
            06.02.2015 8:37

            Nepsal jsem nic o slušných slovácích ty trdélko.
            Jesse
    • Re: kotelna
      05.02.2015 22:00

      ... jak to jde, ovcomrde?
      ☺lolek☺
  • Já byhc podtrhl
    05.02.2015 16:04

    "...vytvořila v Rusku mylný dojem, že země je opět světovou velmocí."
    sgt.Mike
    • Re: Já byhc podtrhl
      05.02.2015 17:02

      Jadernou určitě....
      Jezdec
      • jezdec
        05.02.2015 17:26

        Pokud píše autor v tomto kontextu o ekonomické štěstěně, nemluví o zbraních a vydírání nimi, ale o stavu ekonomiky.
        Velkamedvědice
    • Re: Já bych podtrhl
      05.02.2015 16:10

      to se mi taky líbí :-)
      qwer
  • blbá úvaha
    05.02.2015 13:03

    Co to je? To "ekonomika nezkolabuje". Je to jen teoretický blábol. Pokud se ruští mužici budou vrtat v zemljance a jíst syrové ryby s cibulí a česnekem, budou si vyměňovat topůrka za popruhy a topit ohněm z břízy... tak je to standard a tužíž nemůžeme říkat, že ruská ekonomika zkolabovala. Tak to nelze říct o žádné ekonomice, protože pořád ti obyvatelé států budou ekonomicky činní. Myslím že je na čase se vyprdnout na teorie analytiků, kteří z pavědy dělají sofistikovanou vědu na několika ukazatelích (HDP) a zbytek je už nezajímá, protože se v praxi neumí pohybovat. Jediné co zkolabuje, jsou jejich ukazatele a analýzy, víc NIC :-)))
    Jesse
    • Re: blbá úvaha
      05.02.2015 16:57

      Možná by bylo dobrý jít se podívat i do druhý vesnice než bydlíš. Už je i barevnej film v kinech a dokonce zvukovej...
      Che
      • Che chéééé :-)
        06.02.2015 8:11

        O to ale přece vůbec nejde. Pokrok není všude na světě stejný, chápeš? Já prostě nenalézám hranici kolapsu ekonomiky. Pak-li že někde, v tomto případě v Rusku, zkolabuje ekonomika, chtěl bych vidět tu hranici u které se to dá tvrdit. Opakuji, článek je blábol. Je pouze o teoretických nástrojích, nikoliv o schopnosti obyvatelstva žít v rozdílném ekonomickém prostředí. Ekonomika není věda s danými hranicemi. Slezme z výšin nadutosti.
        Jesse
    •  
      05.02.2015 14:24

      No dobre, ale nemusis to vykrikovat do sveta, cim min pro masy, tim vic pro nas. Z tebe by byl spatnej hospodar, kravam bys vypravel o otravenem senu a ocekaval vic mlika.
      Mezernik
      • Jak krásně se oba vaše příspěvky
        06.02.2015 0:01

        doplňují a odhalují cynismus na pár řádcích.
        kadanfm
      •  
        05.02.2015 14:32

        podle vypisu je na neho vedena exekuce ,takze jaky hospodar??
        velkaamdvedice
        •  
          05.02.2015 14:45

          ... cetv, pořád przníš malé chlapečky? Nebo Tě těch sedm let za pedofílii vyléčilo?
          ☺lolek☺
  • Kdyby jste
    05.02.2015 12:53

    se nudili, pro fandy konspirací..web ani autora neznám...http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/7864-poprava-carske-rodiny-se-nekonala/
    el mrcoch
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m