Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste Bank - Hlavní rizika eliminována (+ nové investiční doporučení)

Erste Bank - Hlavní rizika eliminována (+ nové investiční doporučení)

23.01.2015 16:59
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Rakouská bankovní skupina Erste Bank nabrala v průběhu týdne do plachet příznivý vítr. Růst posledních dnů samozřejmě vybízí k bližšímu zkoumání hospodaření banky, pravdou však zůstává, že nás k aktualizaci našeho pohledu na budoucnost instituce přiměla celá řada zpráv, které dorazily na finanční trhy od posledního reportu (dne 4.11.2014, kdy jsme zvýšili cílovou cenu na 22,5 EUR). Po zevrubném zkoumání jsme proto přistoupili nejen k úpravě odhadů hospodaření banky, ale především ke zlepšení našeho investičního doporučení pro akcie Erste Bank.

Ke kroku nás vedlo hned několik důvodů. Prvně se domníváme, že po několikaletém procesu restrukturalizace banka do značné míry eliminovala největší rizika plynoucí z jejích aktivit na trzích, kde působí. Naposledy k vylepšení vnímání rizik Erste Bank přispěla maďarská vláda, která se v loňském listopadu dohodla s lokálními bankami na konverzi FX úvěrů za tehdejší tržní kurz (256 HUF vůči CHF a 309 HUF vůči EUR). Vláda také zavedla úrokové stropy pro nové půjčky. Ve výsledku by tak dle našeho pohledu měly ztráty z konverze být jen minimální. Navíc by je mělo pomoci eliminovat také opatření maďarské centrální banky, která bankám na konverzi uvolnila až 9 mld. EUR ze svých FX rezerv. V důsledku poklesu úvěrů na knihách banky v Maďarsku a zavedení limitů pro nové úvěry jsme mírně snížili náš odhad pro úrokový příjem banky (NII). V letošním roce odhadujeme negativní dopad na NII na zhruba 70 mil. EUR na úrovni skupiny.

Druhá skutečnost je celková struktura „frankové“ expozice Erste Bank. Když trhy v minulém týdnu šokovala Švýcarská centrální banka zrušením svého kurzového závazku, vyplavaly na povrch problémy některých bank spjaté právě s posilující měnou země helvétského kříže. V tomto smyslu proto za pozornost stojí také expozice rakouských bank na švýcarský frank. Erste Bank má svou největší expozici na domácím (rakouském) trhu skrze hypotéky ve švýcarské měně v celkovém objemu 6,9 mld. EUR. To představuje zhruba 5,7 % z celkových úvěrů skupiny. Domníváme se, že celkový dopad do hospodaření skupiny a kvality úvěrového portfolia by však ve spojitosti s „frankovým“ portfoliem měl být minimální, a to díky silné platební disciplíně a výrazně vyšším disponibilním příjmům rakouských domácností (ve srovnání se zeměmi CEE regionu). Navíc, značná část z expozice (4,1 mld. EUR) se vztahuje na rakouské spořitelny, ve kterých má Erste Bank fakticky jen zhruba 10% podíl. Zbylých 90 % připadá na minoritní akcionáře, což by dále mělo eliminovat výsledný dopad do hospodaření. Krok SNB však může mít lehce negativní dopad do kapitálových ukazatelů banky (max. 10-15 bazických bodů z CET1 ukazatele dle našich odhadů) skrze „nafouknutí“ bilance (aktiv) v důsledku silnějšího franku.

V tomto ohledu pak již není tak důležitá CHF expozice v Maďarsku, když drtivá většina z úvěru denominovaných v CHF bude konvertována za již v listopadu stanovený kurz. Erste Bank má navíc svou měnovou expozici v Maďarsku zajištěnou proti měnovým výkyvům. Pro úplnost pak dodáváme, že úvěry denominované ve švýcarském franku ve výši 0,6 mld. EUR drží banka i na bilanci v Chorvatsku. Tamní vláda však po kroku SNB zafixovala kurz vůči franku na 6,39 HRK, což by mělo bance způsobit jen minimální ztráty.

Vzhledem k posledním událostem (především pak dopadu měnové konverze v Maďarsku) jsme mírně snížili naše odhady pro RoE (rentabilita vlastního kapitálu) banky pro letošní a příští rok z 8,2 % na 8,1 %, respektive z 11,4 % na 11,2%. Dále jsme v našem modelu snížili diskontní sazbu (Cost of Equity) z 11,5 % na 11,0 %, což odráží naše vylepšené vnímání rizik banky. Rizika směrem dolů jsou podle nás v tuto chvíli do značné míry eliminovány. Výsledkem je tak zvýšení cílové ceny z dosavadních 22,5 EUR na 24,0 EUR.

Naši valuaci jsme dále doplnili o analýzu ocenění jednotlivých součástí byznysu skupiny, konkrétně České (CS) a Slovenské spořitelny, dvou nejziskovějších součástí bankovní skupiny, které se na provozním zisku skupiny před rizikovými náklady (PPP, pre-provision profit) podílejí až z 60 %. Pro zjednodušení jsme pro ocenění použili násobky (P/TBV) Komerční banky, která je svým podnikáním a riziky nejvíce podobná České a Slovenské spořitelně. Na jednou stranu tato metoda může podceňovat hodnotu CS kvůli vyššímu RoE, který Erste dosahuje na tuzemském trhu. Na druhou stranu, valuace KB implicitně zahrnuje vysoký dividendový výnos, který investice do KB nabízí. To by byl dobrý předpoklad i pro podnikání Erste v ČR a na Slovensku, kdyby se tyto dcery obchodovaly na burze, nikoliv však jakou součást bankovní skupiny Erste. Touto zjednodušenou analýzou jsme se dopracovali k ceně 15,6 EUR (na akcii Erste) pro Českou spořitelnu a 5,0 EUR (na akcii Erste) v případě Slovenské spořitelny, což dohromady činí hodnotu 20,6 EUR, tedy zhruba poblíž aktuální tržní ceny Erste Bank.

Usuzujeme tedy, že trh „podceňuje“ ziskový potenciál bankovní skupiny, když nevěří v obrat hospodaření banky, který by se měl v nejbližších letech opírat především o podnikání na rumunském či maďarském trhu (představují zhruba 30% provozního zisku před rizikovými náklady). Vzhledem k aktuálnímu ocenění Erste Bank se domníváme, že zlepšení výsledků na těchto trzích, který očekáváme již v letošním roce, by tak měl dále podpořit valuaci skupiny. Naše nová 6měsíční cílová cena (24 EUR) implikuje zhruba 16,5procentní potenciál růstu, proto zvyšujeme naše doporučení z dosavadního „akumulovat“ na „koupit“.


 


Čtěte více:

Výsledky Unipetrol v 4Q14 – komentář analytika
23.01.2015 15:52
Společnost Unipetrol dnes ráno zveřejnila své hospodářské výsledky za ...

Váš názor
  • refresh informace
    29.01.2015 10:00

    Čau klucí ... tak co ? Pořád si stojíte za doporučením koupit ?
    LuVa324
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m