Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovensko mezi 15 nejhoršími ekonomikami na světě, na prvním místě Venezuela

Slovensko mezi 15 nejhoršími ekonomikami na světě, na prvním místě Venezuela

17.03.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomické utrpení bude letos největší ve Venezuele, Argentině, Jižní Africe, na Ukrajině a v Řecku. Podle tzv. indexu utrpení, který sestavuje Bloomberg, představuje právě těchto pět ekonomik země, kde je nejtěžší pracovat a žít. Nejvíce se v nich totiž projeví rostoucí nezaměstnanost a inflace. Venezuela, která je na tom nejhůře, se letos propadla do recese a očekává se, že její ekonomika klesne o 7 %. Inflace zde dosahuje 63,6 % a kolaps cen ropy jí znemožňuje získat dolary potřebné na dovoz základního zboží a služeb. Země má sice největší ropné rezervy na světě, lidé tam ale stojí ve frontách na toaletní papír či oblečení.

Žebříček patnácti největších ekonomických „bídníků“ shrnuje graf. Zdaleka nejvyšších hodnot dosahuje index utrpení ve Venezuele, daleko za ní figuruje Argentina a další jmenované země. Do první patnáctky se dostala řada evropských zemí, které jsou považovány za vyspělé ekonomiky. Těsně za Řeckem leží Španělsko, na osmém místě se nachází Chorvatsko, na desátém Portugalsko a za ním najdeme Itálii. Na předposledním místě žebříčku se pak nalézá Slovensko.

slo

Argentinská ekonomika minulý rok klesla o 1,5 %, letos by měl pokles dosáhnout 1,4 %, v roce 2016 už se čeká růst ve výši 2,6 %. Ekonomika začala klesat po červencovém defaultu, nyní mimo jiné zápasí s poklesem mezinárodních rezerv a vláda tak omezuje dovozy. To se ovšem promítá negativně do výroby, protože pro firmy je těžké získat dodávky ze zahraničí. Jižní Afrika stále bojuje s recesí, do které spadla v roce 2009. Bloomberg nečeká rychlý obrat ani ohledně situace na Ukrajině. Nezaměstnanost by se podle očekávání měla vyšplhat na 9,5 %, inflace dokonce na 17,5 %. V žebříčku utrpení si ale tato země letos polepšila, protože v roce 2014 se nacházela na druhém místě.

Zdroj: The Telegraph


Váš názor
  • Vašíku Vašíku
    18.03.2015 20:45

    Slyšel jsi take o vojácích z PTP. Dokonce o tom vyšla i kniha, která byla za komunistů zakázána pod trestem vězení. Později byl natočen i film. Tam bys šel bránit svoji vlast jen proto že rodiče měli nějaký majetek. Třeba zahradu nebo pole velikosti několika hektarů. Stačil i malý obchůdek na který si dlouho šetřili a pak by ti velel důstojník, kterému se to zalíbilo a ty pole nebo obchod tvým rodičům ukrad na což mu dala právo ta slavná KSČ. Jako zbran' by ti byla přidělěna lopata a krumpáč. navíc by ti dali specielní uniformu aby všichni viděli co jsi za zločince. Toby se ti líbilo a takové lidi by jsi chtěl aby vedli tvojí republiku ? Vidíš a právě děti takových ti ted' vypráví jak to bylo dobře a chtěli by to znovu. Probud' se a zamysli.
    ...
    • Re: Vašíku Vašíku
      18.03.2015 21:10

      Jak jsem napsal již níže, diskusi jsem ukončil. A přestaň si mě brát do úst. Nebo se naštvu a napíšu něco, co by mě mrzelo.
      Vasek218
      •  
        18.03.2015 22:11

        Jen pro doplnění, nevšiml jsem si, že by zde někdo v diskusi hájil minulý režim se vším všudy. Takže nechápu, kam ten člověk s přezdívkou ... svými komentáři míří.
        Vasek218
        •  
          19.03.2015 9:54

          to je jednoduche spini rezim ,protoze ten rezim zastupoval....o bolsevicich a komunistiu tady pise jen par jedincu s nekolika nickama a pokazde je jasne o koho jde vid?
          velkaamdvedice
  • Vašíku zeptej se rodičů......
    18.03.2015 15:34

    Jak to bylo s panem farářem Toufalem. Když byli tak věřící tak jim taková vražda nevadila. Ted' už se o tom smí mluvit a dá dohledat. Jen tak mimochodem - rodiče byli a ne byly. Starej se raději o vlastní jazyk než o politiku.
    ...
    • Re: Vašíku zeptej se rodičů......
      19.03.2015 9:48

      toufar....toufar se jmenoval ten farář, nikoliv toufal....pane chytrý
      keris
      • vidíš ty to víš a já taky, ale on ne....
        22.03.2015 11:23

        napsal jsem to tak schválně jestli si toho všimne Vašík. Ovšem jeho rodiče byli katolíci a on si ani nevšiml, že jsem ho pojmenoval trochu jinak a já četl "zázrak" od Kundery. To jen na upřesnění.
        ...
  • a pak někomu věř :-)
    18.03.2015 7:36

    Ještě nedávno se na nás valila lavina samých dobrých zpráv ze Slovenska. Fico vyzdvyhoval svou úspěšnou politiku stejně jako Klaus svou transformaci, která má za následek nutné reformy prakticky všech resortů, počínaje armádou, konče školstvím :-))) Není proto dobré věřit médiím ani těmto chvástalům. Je lepší si zjistit osobně, jak slováci drhnou rypákem o zem a pak mě žádný zpolitizovaný a proplacený ekonomický náměstek nebo analytik svými čísly neohromí. Pohybujeme se ve světě lží a manipulace.
    Jesse
  • Hmmmmmmmm........
    17.03.2015 15:15

    Další země která se hlásí k odkazu velkého Lenina, jehož ideologie už zničila naděje a přivedla miliony lidí na mizinu. I po příkladech a praktických ukázkách ostatních jako KLDR, Kuby, bloku států východní Evropy a dokonce i bývalého SSSR a v poslední době i Činy, se stale najdou i u nás dobrodruzi, kteří by i dnes chtěli v podobných experimentech po skoro sto letech neuspěchů pokračovat. Ti by si měli založit vlastní stát, pozvat si tam socializmu chtivých vymaštěnců a ne tuto chorobu zatahovat do zdravých a konkurence schopných existujících zemí. Logicky myslícímu člověku to zkrátka nejde na rozum.
    Sekera
    • Re: Hmmmmmmmm........
      17.03.2015 21:40

      Tak zrovna Čína, která zpomaluje z nějakého 8% růstu na nějakých 7% a světu to dělá velké starosti, to si myslím, že není příklad neúspěšné země. Ale já bych tam žít nechtěl, právě proto, že je tam tvrdý kapitalismus, narozdíl třeba od západní Evropy. Jinak nevim, kolik je ti let (já jsem mladý), ale myslím si, že bys neměl všemu věřit, co se napíše v médiích o době minulé. A věřím spíš pamětníkům, než nějakým podobným zkreslujícím grafům. Mohu ti prozradit sladké tajemství, že nejlépe se mají v dnešní době vlastníci velkého kapitálu a státní úředníci (proto taky politici se snaží tam umístit své milenky, věrné spolustraníky atd.). Běžní zaměstnanci v soukromém sektoru se tak dobře nemají, ti mají kapitalismus. Ti se musí sakra otáčet, podle toho, jak si majitel zrovna vzpomene, velký stres,... Lidé za socialismu tady měli méně spotřebního zboží, méně materiálního luxusu, ale na druhou stranu měli více volného času, méně stresu, nemuseli tolik pracovat,...Ono nic není černobílé. Svoboda slova, cestování, to všechno fajn, na druhé straně dneska nezaměstnanost, spousta sociálně-patologických jevů, lidé jsou frustrovaní (ne všichni, aby mě někdo nechytal za slovo), propadají drogám, hazardu, kriminalita. Já jsem rád, že můžu investovat, číst informace z celého světa, ale demokracie? No spíše oligarchie. Ona nikdy žádná demokracie asi ani nebyla. Nikde na světě.
      Vasek218
      • ani mládí Tě neomlouvá
        18.03.2015 11:30

        to co se píše o Venezuele byla reality za komančů i u nás, nebyl toal. papír, když došly před Vánoci mandle tak si si mohl koupit jeden balíček a víc prd, za auto škopek jsi dal majlant a ještě jsi musel stá 5 dní ve frontě. a musel jsi držet hubu páč i hloupé pako co nemělo ani zákl.školu Tě mohlo s rudou knížkou zničit, stačí si něco přečíst.
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: ani mládí Tě neomlouvá
          18.03.2015 11:42

          Tak co já mám informace, tak toaletní papír nebyl jen 1x v roce 1988, kdy vyhořela nějaká papírenská fabrika.:) A zapomněl jsi na banány.:)
          Vasek218
        • Re: ani mládí Tě neomlouvá
          18.03.2015 11:37

          V deváté třídě přidělili přihlášku na střední školu jen dětem poslušných rodičů. Děti kulaků přihlášku (ten formulář) nedostali, tudíž se nemohli přihlásit museli jít makat do vepřína.
          ..
          •  
            18.03.2015 11:44

            To asi jak kde, moji rodiče vystudovaly školy a nebyly z žádných komunistických rodin, naopak byly z rodin věřících katolíků.
            Vasek218
            •  
              18.03.2015 11:48

              To se snad domovnice z Uličního výboru přehlédla a nebo ti v rodině něco tajili:-)
              Jesse
              •  
                18.03.2015 11:53

                Že by? :) No já tady tu debatu už končím. Ještě by se z toho stal idnes.cz nebo novinky.cz., a to bych Patrii nepřál.
                Vasek218
      • Konečně příspěvek který se dá číst
        18.03.2015 1:19

        Nazdar - jsi ty vůbec Čech :). Píšeš slušně a bez nadávek i když citím, že se s mým názorem neztotožn'uješ a to je tady vyjímkou. Já tvoje mládí taky respektuji a nevysmívám se. Taky jsem býval idealista a věř mi že kdybych se v Česku nenarodil a nezažil komunisty take bych věřil na socialismus. Z toho mě ale vyléčili právě komunisti sami. Nesměl jsem ani na vyšší školu jen proto, že můj táta měl malý obchod. V Srpnu 68. jsem byl na Václaváku u domu potravin, když ruský tank vystřelil bez nejmenší provokace na Muzeum. Odešel jsem za pár dní a bez peněz do Vídně a potom do Australie. Tam jsem vystudoval univerzitu a otevřel dílnu na opravu aut. Hodně jsem pracoval a sledoval světové dění. dnes je mi 78 let a stale vedu podnik, protože mě to baví a vidím, že mi to nikdo neznárodní můj syn je úspěšný architekt a holka designerka. Když tady vidím jak se mnozí mladí nechaji starými komunisty oblnout, co jste si zvolili za prezidenta a jak on podkuřuje Rusákům, kterým se nedá věřit nos mezi očima a navíc o ještě tolik mladých obdivuje je mi z toho dost smutno co se stalo z těch hrdých Čechoslováků za které jsme se kdysi počítal. Ahoj
        Kudrna
        • Re: Konečně příspěvek který se dá číst
          18.03.2015 9:32

          Díky za reakci. No myslím si, že co se týče mladé generace, tak nemusíte mít obavy, ti jsou již "správně ideologicky" zpracovaní, takže jejich názory by se Vám líbily - to můj názor je asi výrazně menšinový. Tak bych ještě jen dodal, že lidé mají různé životní zkušenosti a příběhy a těžko může člověk posuzovat něčí život, když ho neprošel v jeho botách.
          Vasek218
  • Příklady táhnou
    17.03.2015 13:08

    Asi se brzy přidáme na seznam ,když tam jsou už 2 vzory kterými se čwaká vladnoucí diktatura inspiruje. Slovensko, Chorvatsko. A ještě srdeční záležitost místních budovatelů Rusko.
    Ford
    • Re: Příklady táhnou
      17.03.2015 14:19

      souhlas ,kopírovat chorvaty a Italy nikam nevede !
      dave
    • Re: Příklady táhnou
      17.03.2015 13:42

      A Itálie, země registračních pokladen.
      Hans
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data