Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Schůzka Merkelová-Tsipras bez výsledku; na tahu je stále vláda v Řecku

Rozbřesk: Schůzka Merkelová-Tsipras bez výsledku; na tahu je stále vláda v Řecku

24.03.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Stisky rukou mezi řeckým premiérem a německou kancléřkou sice opět na poli řeckého dluhu nepřinesly nic nového, avšak trhy si to interpretovaly tak, že na řešení se pracuje a tak například euro díky tomuto “dobrému pocitu” posilovalo. Základní problém, který s Řeky zůstává i po berlínské schůzce premiéra Tsiprase, je nesolventnost řeckého státu, který musí spoléhat na velkorysost oficiálních věřitelů (čti států). Ta je však podmíněna tím, že řecké vlády provedou ve fiskální oblasti takové změny, které by hypoteticky nasměrovaly veřejné finance na udržitelnou dráhu v okamžiku, kde dojde ze strany Německa a spol. k dalšímu velkému odpuštění řeckého dluhu (připomeňme, že v roce 2002 soukromé banky odpustily Řekům 100 mld. euro). V této věci však nová řecká vláda nejenže nedělá nic, ale dokonce realizuje přesný opak - viz opětovné přijímání propuštěných státních úředníků. Mezitím pak díra v řecké kase narůstá, přičemž Řekové, kteří ve volbách zvolili marxisty, raději pragmaticky vybírají vklady.

A tak není divu, že oficiálním řeckým představitelům nezbývá než cestovat po západoevropských metropolích a zkoušet zde vydolovat alespoň miliardu euro či raději dvě, aby bylo doma na starobní penze o pár měsíců déle.V přestávkách pak řecký premiér, ministr financí či zahraničí zavítají zpět do Atén, kde tu a tam utrousí jedovatou slinu na adresu věřitelů, aby si zachovali tvář před domácími voliči. Jestli nějak takováto politika vypadá, tak rozhodně ne jako trvale udržitelná.

Neboli podle nás je jasné, že pokud ve velmi krátké době řecká vláda radikálně nepřehodnotí svůj přístup, tak zemi opravdu čekají bankovní prázdniny, zavedení kapitálových kontrol, částečný státní bankrot a ve vzduchu bude viset i obnovení drachmy. Jinak řečeno, jestli si někdo včera koupil euro na základě frází kancléřky Merkelové o tom, že si přeje růst řecké ekonomiky, tak již brzy může zjistit, že neudělal úplně dobře.

Region - Forex

Navzdory blížícímu se zasedání ČNB česká koruna včera vymazala část ztrát z konce minulého týdne. Dařilo se i zlotému, který se přiblížil až k hladině 4,1 EUR/PLN (nejsilnější hodnoty od června loňského roku). Ze středoevropských měn neposílil před dnešním zasedáním maďarské centrální banky pouze forint. Podle našeho názoru přistoupí dnes MNB ke snížení sazeb o 20 bazických bodů. Tomu nahrává nejen fakt, že maďarská ekonomika zůstává v deflaci, ale také globálně uvolněné měnové podmínky. V neposlední řadě může pro členy bankovní rady MNB inspirativně působit i nedávné snížení oficiálních úrokových sazeb v Polsku. Zajímavé bude bezesporu i zveřejnění nové prognózy.

Dluhopisy

ECB včera oznámila, že v minulém týdnu v rámci svého programu úspěšně nakoupila dluhopisy za 26,3 mld. euro, přičemž prezident centrální banky Draghi k tomu uvedl, že banka nevidí problém v nedostatku dluhopisů k nákupům (v objemu 60 mld. euro). Draghi ovšem rovněž dodal, že by ECB mohla změnit status některých dluhopisů a to v tom smyslu, že by nebyly považovány za bezrizikové, což se logicky nelíbilo španělským a italským dluhopisům.

Dnešek bude ve znamení podnikatelských nálad v eurozóně, které by se na rozdíl od těch čínských (dnes po ránu) měly držet vysoko díky pozitivním efektům z levné ropy a znehodnoceného eura. Výnosy by tak mohl jít vzhůru, ovšem jen nepatrně, neboť odpoledne trh čeká americká inflace, jež zůstane právě díky nízké ceně benzínu na velmi nízkých hodnotách.


Čtěte více:

Project Syndicate: Fed versus stabilita cen
23.03.2015 15:00
Je velký rozdíl mezi mandátem americké centrální banky k udržování „st...
Summary: Tenet Healthcare hodlá ovládnout ambulantní chirurgii, akcie rostou o 6 %
23.03.2015 17:00
Evropa:Německá Deutsche Bank (DIP) podle zdrojů Reuters ve snaze napln...
Euru se odpoledne slušně daří, proti dolaru posiluje o procento
23.03.2015 17:47
Začátek týdne nijak trhy neinspiroval novými daty. Prodeje starších do...

Váš názor
  • V normální situaci...
    24.03.2015 11:13

    ...by si EURO bez kozožroutů jen oddychlo, ale problém je jinde a potomci bohů z Olympu (taky jen žrali ambru a smilnili) to dobře vědí. Řecko je v NATO (rozuměj plný kvalitních zbraní), Středozemní moře, celej Balkán a Malá Asie jsou podebranej vřed, Turecko je hned vedle (taky velký kámoši), Makedonie taky nezapomněla na územní nároky a muslimský hadrohlavci už to tam maj jen přes kopec nebo přes louži. Celá politika lemro-lumpen-marxistů povede k bankrotu, zmatku, následně k pokusu znárodnit (ukrást) kdeco, pak vojenskýmu puči (nebude první) a máme tady další válečnou zónu, a toho se naše mírotvorná (= do gatí pos.aná) Evropa bojí jak čert kříže. Lepší je tam teď sypat miliardy než než pozdějš bomby a výsadkáře (pokud se tomu dá vůbec vyhnout, protože stalinisti tu zem prostě rozvrátěj do kořenů). teď si eště začínaj plácat po ramenou s psychopatem Voloďkou z Kremlu a je to tady. Začala tam i první světová. Možná je čas emigrovat na Mars.
    marrtt
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university