Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
McDonald’s představil svůj nový recept na úspěch; akcie včera -1,7 %

McDonald’s představil svůj nový recept na úspěch; akcie včera -1,7 %

05.05.2015 13:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

McDonald’s se dostal v poslední době do nezáviděníhodného postavení. Jeho výkon posledních několik čtvrtletí vykazoval známky vyčerpání. McDonald’s (dále jen McD) nedokázal rychle reagovat na změny na trhu, kdy řada nových zákazníků chce jíst zdravěji a tak se bohužel u McD stravovat příliš nedá, a tak dali přednost jinému a třeba i menšímu novějšímu řetězci občerstvení. V McD bylo tedy jasné, že musí dojít ke změně, ale ta musí být provedena velmi pečlivě, protože v případě špatné úpravy by společnost mohla ztratit své dosavadní věrné zákazníky.

Právě včera představila společnost svůj program, jak hodlá novým výzvám a znovu získat momentum. Šéf společnosti Steve Easterbrook představil první kroky ze svého plánu restrukturalizace celosvětové sítě restaurací. Klíčové podle CEO společnosti budou tři body - nastartovat operativní růst, znovu udělat z brandu McD zajímavou značku a uvolnit finanční hodnoty společnosti.

Okamžitou prioritou je reorganizovat vnitřní strukturu a mix vlastnictví jednotlivých restaurací s cílem zvýšit důraz na potřeby zákazníka. Easterbrook druhým dechem dodává, že od 1. června mění organizaci společnosti na 4 segmenty - US segment - pokrývající asi 40 % současných operations společnosti; International Lead Markets - rozvinuté a stabilizované trhy jako Austrálie, Kanada, Francie, Velká Británie a další země, které představují další 40 % operativního příjmu firmy; předposledním segmentem bude High-Growth Markets - s ještě dalším potenciál pro rozvoj sítě skrze franšízing - Čína, Itálie, Polsko, Španělsko, Švýcarsko apod. Tyto trhy představují cca. 10 % všech oper. příjmů; Foundational Markets - zbytek trhů operujících z převážné většiny přes model franšízingu.

Easterbrook od tohoto kroku očekává méně byrokracie, více přímočařejšího řízení a lepší organizaci okolo klíčových bodů, které budou hnát jednotlivé segmenty k lepším operativním výkonům. Nová struktura k sobě spojuje podobné trhy a tím může přinést lepší kolektivní vhled do silných stránek a výhod na daných trzích. Hlavně by se to mělo odrazit v lépe zacíleném menu a lepším zákaznickém zážitku.

McD se rozhodl také zvýšit podíl franšízovaných restaurací o dalších 3500 do konce roku 2018, globálně tak má být namísto stávajících 81 % restaurací celkem 90 % v programu franšíz. Je to poměrně masivní změna, když původní plán počítal s 1500 restauracemi do konce roku 2016. Důvodem je, že McD věří, že takový model dokáže generovat stabilní více predikovatelné tržby a cashflow; na druhé straně bude vyžadovat méně intenzivní podporu ze strany McD.

Dalším krokem má být šetření a to 300 mil. USD v oblasti obecných a administrativních nákladů do roku 2017, které má být v podstatě finančním vyjádřením organizační restrukturalizace společnosti a zvýšení podílu franšízovaných restaurací.

Poslední výrazný krok je vrácení 8 až 9 mld. USD akcionářům, což by mělo završit tříletý program do konce roku 2016.

Podle komentáře Goldman Sachs není plán dostatečný
a dost “bullish” na to, aby přesvědčil investory o tom, že může zvrátit negativní trend ve výsledcích McD. Goldman Sachs poukazuje na absenci plánu pro řízení dluhu. O situaci a nějakém plánu v portfoliu budov také nepadla žádná zmínka. Goldman Sachs však očekává, že tato část bude ještě v budoucnu komentována, protože v plánu zazněla zmínka o tom, že McD bude nadále hledat a vyhodnocovat příležitosti pro akcionáře, jak zvýšit hodnotu jejich aktiv. Což by mohl být odkaz na budoucí dodatečné informace o dosud nediskutovaných tématech.

Akcie včera odepsala 1,7 % na 96,13 USD. A akcionáři tak možná částečně vyjádřili, jak jsou spokojeni s plánem na zvrácení negativního vývoje McD.

mcd

Zdroj: firemní data, Goldman Sachs, Bloomberg


Čtěte více:

Otočily se technologie proti nám? Posledních 200 let dává odpověď
05.05.2015 11:00
Dopad technologií dnes cítíme všude kolem sebe, výjimkou jsou pouze na...
Evropa druhý den roste, UBS po výsledcích +7 %
05.05.2015 11:06
Druhý den v řadě západoevropské akciové indexy rostou, když se aktuáln...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data