Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Zeman odmítl jmenovat tři navržené profesory

Prezident Zeman odmítl jmenovat tři navržené profesory

06.05.2015 8:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Miloš Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů, jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. ČTK to dnes sdělil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Prezidentův postoj označil za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a za znevážení akademické obce Univerzity Karlovy. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka měl prezident pro rozhodnutí vážné důvody týkající se minulosti kandidátů. Zeman má profesory jmenovat ve čtvrtek.

"Pana prezidenta vedly k rozhodnutí mimořádně závažné důvody," řekl ČTK Ovčáček. U Fajta podle mluvčího šlo o informace Mladé fronty Dnes, která loni napsala, že Národní galerie chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt již dříve uvedl, že tato alternativa je běžná v zahraničí i českém akademickém prostředí. Přípravu smlouvy konzultoval generální ředitel Národní galerie s ministrem kultury Danielem Hermanem a po zralé úvaze toto řešení nezvolili.

"Postoj pana prezidenta mě vůbec nepřekvapuje a je zcela v intencích jeho snah Českou republiku proměnit v nejzápadnější východní despocii. Měl jsem za to, že jsem splnil veškeré zákonem předepsané povinnosti pro udělení titulu profesora, zjevně jsem však cosi důležitého opomněl, možná obětní dary," sdělil dnes ČTK Fajt.

U Eichlera, který působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE a v Ústavu mezinárodních vztahů, považuje Zeman podle svého mluvčího za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády, a u Ošťádala zase údajné kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB). Ošťádal je pedagogem na Katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Podle Zimy prošli docenti z UK, tedy Fajt a Ošťádal, náročným jmenovacím řízením a Vědecká rada UK jejich jmenování doporučila jednoznačným poměrem hlasů. "Jsem si jist, že oba docenti, jejichž odborná reputace v České republice i v zahraničí je nezpochybnitelná, splnili všechna kritéria potřebná podle zákonů a předpisů Univerzity Karlovy ke jmenování profesorem," uvedl rektor.

"Smíříme-li se s tím, že prezident republiky nebude respektovat samosprávu vysokých škol, jež neoddělitelně patří ke svobodné, demokratické společnosti, nebudeme si moci vážit nejen jeho, ale ani sami sebe," dodal Zima.

"Prezident dal akademické obci jasný impulz k diskusi o převedení jmenovacích řízení do kompetencí samotných univerzit. Politici nemají profesory jmenovat, mají je respektovat. A případný poslanecký návrh by mohl ovlivnit ještě připravovanou novelu vysokoškolského zákona," reagoval rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Česká konference rektorů podle Beka vyzvala akademickou obec k solidárnímu postoji. Navrhuje, aby se slavnostního ceremoniálu v Karolinu nezúčastnili ani rektoři vysokých škol, ani profesoři, kteří mají dekrety převzít, sdělil Bek v ČT.

Procedura jmenování profesorů je ostře sledována od jara 2013, kdy prezident dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti. Uvažovalo se o tom, že by tato pravomoc přešla z prezidenta na ministra školství nebo předsedu Senátu, ale rektoři si přáli současný stav zachovat. Tato pravomoc prezidentovi má zůstat i podle novely vysokoškolského zákona, kterou nedávno schválila vláda.

Zeman má dlouhodobé spory s rektory vysokých škol. Dva z nich, Beka a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity, kvůli sporům dokonce přestal zvát na oficiální oslavy svátku 28. října na Hradě.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Jak nekopírovat Warrena Buffetta
05.05.2015 17:00
Některé faktory, které stojí za úspěchem Warrena Buffetta, lze kopírov...
Výsledky KB v 1Q15 - Náklady rizik prudce klesly, příjmy však rostly minimálně
06.05.2015 8:31
Čistý zisk Komerční banky v 1Q dosáhl 3,456 mld. Kč, což představuje z...
Zisk Société Générale vzrostl v 1Q15 pětinásobně
06.05.2015 8:21
Francouzské bance Société Générale prudce vzrostl v prvním čtvrtletí č...

Váš názor
  • co se hodí s tím se pracuje - díky.
    15.05.2015 8:41

    "...Ano, i já jsem toho názoru, že tvůj výrazu kni (správně k ní) hovna je sprostý. Co čekat od člena knížecí smečky, že...Kalka.".......A kdyby bylo podle Kalčiny směčky tak se Praha přejmenuje na Zemanograd. Asi v to doufá, po zálezu do Putina zadním vchodem, když s ním propaguje návrat Stalingradu. Jak by asi řvala kdyby někdo navrhl stavět Hitlerovi pomníky. Ještě jsme se ale nedočkali Kalčina překladu názvu filmu " What's new pussycat" ani s pomocí jejích, rodilých anlicky mluvících příbuzných. Už se těším a asi se budu muset těšit hodně dlouho, jako na ostatní Kalčiny odpovědi. Ta vždycky něco plácne a pak uteče. Měla by si taky pořídit svého mluvčího za kterého by se mohla shovávat. Joo, už někdo dostal tu odměnu za nalezení článku pro p.P.
    MN
  • Priznání KKK černé na bílém
    10.05.2015 22:50

    "... Zatloukám, že nákup PHM není zdanitelným přijetím plnění plátce? Co "myslíš"?...Kalka.
    .
  • Sama proti všem - jako Zeman
    10.05.2015 20:58

    KKK tady získáva stejný počet svých příznivců jako její oblíbený president. Opravdu populární. Jinak jen hulvát a neomalenec nevidí žádný rozdíl v anlickém slově "pussy a cunt" My máme u nás už dva KKK a starýho virozu. Ten první se tím chce zviditelnit, protože na lepší nemá a ta druhá jen aby podpořila toho svého, jehož obliba, pod tím jak se chová a mluví, padá ke dnu jak bedna cihel..
    No ne no ne
  •  
    10.05.2015 19:57

    Jenom tupec KKK může napsat, že kdo nepodporuje primitivního hulváta Zemana patří do knížecí smečky a fandí STB. Zjednodušený svět komunistické pijavice.
    VM
  • Ta která ostatní osočuje že neudrží nick
    10.05.2015 19:25

    tady předvádí že sama neudrží vlastní myšlenku. Typický Alzhaimer. Ta by se dala lépe využít jako beranidlo na zatloukáni kůlů. Zatlouká zatlouká zatlouká a utíka od správného vysvětlení a běžně používaného slova "pussy" a stale mele tu svou. Ta je schopna, když se jí to hodí do krámů že Kolumbus neobjevil Ameriku nýbržto Amerka objevila Kolumbusa :o)))))) V závitech svého mozku, přestože jsou většinou strhané plodí svoje vlastní theorije. stejné jako její spolubydlící trvající na tom žs jsou bud' Napoleony nebo Cézary až Pánem Bohem. Ztráta času, Proto takové nechají i doktoři volně pohybovat jsou vyšinutí, ale jinak neškodní.
    Mn
  • KKK ztrácí kontrolu nad svymi svěraři
    10.05.2015 18:16

    "....Štěkající knížecí smečka jen přivádí prezidentovi, který se o republiku stará, další přívržence....Kalka." .....Ted' už jen dopsat kolik těch nových přívrženců asi je. Určitě by se dalo s úspěchem vsadit že rychle ubývají jak vymírají.
    Sekera
  • Světe div se ......
    10.05.2015 18:08

    Naše Kalička je už chytřejší a umí anglicky lépe než Oxfordský naučný slovník. Tu by měl pověřit její pan prezident s vyhledáváním a vysvětlováním záhad. Ta by měla článek o F.P na stole hned. Stejně jako o její DPH tady obhajuje svojí verzi, navzdory tomu, že si význam anglického slova pussy dokáže vygooglovat každý pát'ák a navic se pitomě piškvoří a okecává, když někdo přijde s důkazy. Tak budete-li se učit anglicky zapomen'te na Oxford, ale jděte na lekce ke Kaličce. Ona má rodilé anglicky mluvící příbuzné. To se ale vygooclovat nedá - to se jí musí prostě věřit. Není ona nakonec taky tou Anastazií, ztracenou a dlouho hledanou dcerou ruského Cara :o))))))))
    Jan Becher
  • KKK by dala za svého prezidenta i svého bobříka.
    10.05.2015 6:16

    Na štěstí nebyl její prezident u skautů. Tam by určitě při své znalosti angliny odmítal podstupovat soutěž o bobříky a nedej Bůh navíc nějakého toho bobříka za splnění úkolu přijmout Zajímavé jak dokáže ve dvou slovech udělat dvě chyby. I ta riot není řev ale hlasitá výtržnost nebo nesouhlas s pravidly. Z oxfordského slovníku .....Pussy n., plural pussies - a cat, esp. a kitten. Also called a pussycat.... Nic víc nic mín'. Pan prezident by na to měl nasadit svého Ovčáčka - ten to vyhledá. Ono ba to stejně nepomohlo. Kde nic není ani smrt nebere. Doufejme jen, že jeho ruština je lepší a při rozhovorech neodepíše Moravu Putinovi.
    jan Becher
  • Mně to překrucování a kecání připomíná
    10.05.2015 5:33

    Nedavné oznámení o americkém erotickém pornofilmu pod názvem "Baba dala vojákovi" po kratším rozboru se však zjistilo, že se nejedná o film americký ale ruský. Dále že to nebyl film erotický ale válečný a název nebyl baba dala vojákovi ale " Balada o vojákovi" To jen že si ten hradní Pasáček za tak těžkou práci jako vyhledávání pravdy ty svoje prachy zaslouží. Já bych to nedělal ani za titul.
    Sekera
  • Zeman.....žalobce - soudce i kat...
    07.05.2015 18:29

    Jeho úkol je jmenovat a ne zase rozhodovat. Ješita zase ví všechno nejlíp. Byli prolustrovaní a navržení lidmi, kteří měli k dispozici důkazy. Zeman si zase něco vymyslí aby mohl oblbovat svoje věrné bulíčky. Proč, když něco na ně věděl tak to nenahlási,lale čekal až se mu to někdy hodí. Za chvíli prohlási že se spletl, jako Putin se sestřelením letadla, ale bude pozdě něco dělat. Věřit Zemanovi po všech těch virozách a shrnutých kobercich může už jen blb. A co jeho Mynář, který měl být odstraněn po neslpnění podmínek prověrky do once roku, nebo článek o F.P. Za co nás Pánbůh tak trestá. Putin by nám prokázal laskavost kdyby si ho tam nechal nebo nám ho poslal zpátky nabalzamovaného. Třeba mu ale taky poradí jak opravovat stávkující tanky. Lže po vzoru Putina - že prej to bylo nacvičování evakuace tanku. Za co nás má.
    Thadeáš
  • At' se letí podívat co nefunguje na raketách
    07.05.2015 10:08

    Hezký článek pro ty co tady vykládají, že bez ruské techniky by Amíci na vesmírné stanici pomřeli hlady. "..Znepokojující nehoda .Roskosmos vyčíslil ztrátu na 2,59 miliardy rublů (1,2 miliardy korun) a úřady už zřídily zvláštní komisi, která má příčiny nehody objasnit. Podobně skončil v roce 2011 jeden z předchůdců Progressu, když se zřítil krátce po startu na Sibiři. Tehdy havárii způsobila výrobní chyba u nosné rakety Sojuz. Ruští odborníci sledují potíže Progressu s nemalým znepokojením, uvedla ve středu rozhlasová stanice Echo Moskvy. Jde totiž o prakticky identickou verzi kosmické lodi s tou, která se používá k pilotovaným letům...." Podobný je to I s jejich ponorkama. Ale tanky umí dělat hezký......
    Sekera
  • Zato se ale mohl horlivostí posr..
    07.05.2015 0:17

    Když během pár dní jmenoval Klausovou, která nemá žádnou kvalifikaci nebo zkušenosti v diplomacii do Bratislavy. Na oko se s Klausem hašteří ale jinak si hrajou na ruku. Je to ke všem ostatním svým neřestem navíc i pokrytec. Kam s ním :o)) Ale pro rudé troubelíny nejlepší prezident. Neplní ani ústavou mu dané úkoly. Jakoby na olympijských hrách ten který má předávat medajle se sám rozhodl, že tomu a tomu medajli nepředá. Ješita zarputilý prezident všech občanů ale hlavně Bůh rudokopytníků. Kolik by aso dostal hlasů, kdyby byly volby dnes. Jen se mstí že nebyl zvolen již před lety. Na toho přesně platí - ukaž s kým se kamarádíš a jakymi lidmi se obklopuješ a já ti řeknu kdo jsi. Lituju jeho ženu.
    Tušek
  • navrhuju...
    06.05.2015 12:34

    ...uspořádat národní sbírku. Pošleme na hrad tolik becherovky, že se z toho MZák nevymotá dřív než po příštích volbách. Je to nejlepší forma politickýho atentátu, jaká se dá v naší připosraný zeměpisný šířce uplatnit. O kousek dál na jih to řešej tak, že sundavaj ze zdí kopie a věšej originály.
    marrtt
    • Re: navrhuju...
      06.05.2015 12:47

      Pod hradem se teď konala party pod názvem a Ovčáček stále hlédá.
      Velkamedvědice
      • Asi mu vyjde kniha...
        06.05.2015 13:00

        ...Bude se to jmenovat Mé životní hledání - poslední kapitola se bude menovat "Nenašel". Husák taky psal knihy - Třeba tu o sportu - "Jak jsem doběh národ" a mnoho dalších pěkných titulů - nebo třeba lékařskou - "Jak jsem voperoval srdce Evropy do prdele Sovětskýmu Svazu". MZák už k nim má rozepsaný pokračování.
        marrtt
  • Pro analytické centrum
    06.05.2015 11:54

    Běžte už s tím Ovarem do prdele. Zavřít do Beřkovic, darovat Putinovi, nejlépe ale spáchat atentát, ať už nás neibtěžuje svým smradem.
    db
  •  
    06.05.2015 11:52

    velký Z.zase mate novou kauzou aby odpoutal pozornost od navštěvy Putlera ,je to kouřová clona profesora všech profesoru jak si o sobě Passyman myslí !
    dh
    • Passyman či snad Pussymann??
      06.05.2015 12:37

      pokusil jsem se to přeložit si to do češtiny...nepřejte si vědět, co mi z toho vyšlo...
      Marrtt
  • Pane prezidente,
    06.05.2015 11:28

    ačkoli připouštím Vaše připomínky ke jmenování výše uvedených osob / v mnohém zachycují fakta / tak nemohu souhlasit s tím, že neměříte stejným metrem osobám ve svém blízkém okolí. Nevolila jsem Vás, ale přezírání některých "neférovostí", které se okolo Vás dějí, mě utvrzují v tom, že jste stejně ambivalentní jako Ti, které kritizujete. btw.Zdravím Vaše analytické centrum, které projíždí webové servery, aby Vás informovalo.
    AMN
  • jestli kolaboroval
    06.05.2015 11:18

    ať se stydí...a ne aby byl profesorem. zbytek těžko posoudit
    Bob
  • zajímavé kritérium...
    06.05.2015 10:16

    ...prezidenta vedly k rozhodnutí mimořádně závažné důvody," řekl ČTK Ovčáček. U Fajta podle mluvčího šlo o informace Mladé fronty Dnes... Možná by se moh začít rozhodovat podle Blesku nebo podle toho, co slyšel v "Sama doma"... možná i podle toho, co mu řekla stará Waingrichtová v nálevně za rohem...
    marrtt
    • Re: Co je větší problém...
      06.05.2015 10:24

      U Eichlera...považuje Zeman podle svého mluvčího za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády, a u Ošťádala zase údajné kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB). Já považuju za problém členství MZáka v KSČ, koaliční smlouvu, jeho předsednictví vlády, jeho východní anální turistiku, průhledné pletichářství a intrikářství a sedláckou zlobu na všechny, kdo mu kdy rozšlápli bábovičku. Po jeho odchodu do deliria ba se měl Hrad deratizovat, dezinfikovat a dezinsektovat - snad to pomůže. Jinak snad radši zapálit, aby se to nerozneslo.
      marrtt
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m