Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rodí se konkurence pro Tesla Motors?

Rodí se konkurence pro Tesla Motors?

21.08.2015 12:05
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Tesla Motors září jako hvězda přestože stále nevydělává. Zanedlouho by mohla dostat obrovskou motivaci. Nebude na hvězdném nebi prémiových elektrických vozů jedinou hvězdou. Na záda ji začnou šlapat značky, které mají na to, aby zničily “sen” Elona Muska. Jedním z matadorů je Aston Martin a hned druhým ještě obávanějším žralokem je BMW. Anebo to jsou jen vzdušné zámky?

Britský výrobce vozů Aston Martin se nechal slyšet, že plánuje plně elektrický vůz, resp. svůj aktuální model Rapide S, který pohání plyn bude později pohánět také elektřina. Úkol ohrozit Model S od Tesly bude ovšem velmi těžký, nejostřejší verze Modelu S P90D zvládne zrychlení z nuly na 60 mil za 2,8 sekundy a staví jí to těsně jen za Bugatti Veyron, což je několikanásobně dražší supersport.

Pokud chce Aston Martin soupeřit s modelem S od Tesly musí pěkně zrychlit. Je o 50 % pomalejší než nejrychlejší Model S. Mluvčí Tesly bere novou konkurenci jako možnost ověřit, že model vozu Tesla je nejbezpečnější elektrický vůz, který dokáže předvést takové zrychlení.

Tím ovšem výčet problémů Aston Martin nekončí. Odhad ceny vozu Rapide v plně elektrické verzi je v intervalu 200 až 250 tisíc dolarů s dojezdem kolem 200 mil. Což je dost nekonkurenceschopné s modelem P90D od Tesly, který stojí 118 000 USD a dojezd má 268 mil.

Navíc srovnáváme aktuálně produkovaný vůz Tesly s konceptem Astonu, který má sjet z výrobní linky od teď za dva roky. To už bude v době, kdy bude nová továrna Tesly ve spolupráci s Panasonicem chrlit obrovské množství levných baterií a tak cena Tesla vozů může ještě klesnout.

Co na to BMW?
BMW již loni představilo svojí elektrickou budoucnost. Nyní se vrací i ke kombinaci plyn-elektřina a dokonce i vodík. BMW již má dva vozy - BMW i8 což je sportovní vůz a pak BMW i3, který představuje nejlepší volbu pro městský provoz a všestraný menší vůz v kompaktním balení.

Podle posledních informací se zdá, že bavorská automobilka pracuje nebo chce začít pracovat na verzi i5, tedy elektrickém luxusním sedanu, který by měl mít velikost zhruba jako Tesla Model S. Nový model sedanu od BMW by měl být ovšem ve dvou verzích čistě elektrický a pak kombinovaný hybrid. Ten by byl vhodnější i pro delší cesty než jen lokální popojížďky na což by měly samotné baterie bez problémů stačit. Kromě toho chce automobilka nabídnout speciální design pro danou řadu vozů včetně vnitřního vybavení.

Zdá se, že prvotních obav o prvenství v závodě o elektrifikaci automobilového průmyslu se můžete Tesla rychle zbavit. Aston Martin zatím nepředstavuje velké ohrožení a vůz BMW do boje promluvit může, ale primárním trhem podle prodaných vozů je pro BMW stále Evropa s podílem 43 % a roste význam Asie právě na úkor Ameriky. Naopak hlavním trhem Tesly jsou právě Spojené Státy. Tudíž velkého souboje BMW a Tesla Motors se pravděpodobně také nedočkáme.

Zdroj: MarketWatch, The Motley Fool, firemní data Tesla


Čtěte více:

Atény čekají další předčasné volby, světové trhy však řecká otázka nepálí
21.08.2015 10:19
Řecká sága nekončí. Ani po mimořádně obtížném ratifikačním procesu tře...
Německá data vylepšila náladu na trzích a otupila tlak na dolar
21.08.2015 11:01
Na konec týdne nám do kalendáře přibyly předběžné srpnové indexy nákup...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data