Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Déjà vu

Déjà vu

02.09.2015 14:44
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Říjen 2014

Pamatujete ještě? Před necelým rokem došlo k poklesu akciových trhů o cca 10 %. Byl to nakonec jen takový zoubek, ale znamenal několik dní nejistoty, přičemž okamžitě se vyrojila spousta kazatelů věštících další hluboký propad. Vzpomenete si ještě na to, co bylo podnětem? Řekl bych, že důvod již musíte hledat hlouběji v paměti. Byla to prostě epizoda. Vyšlo pár horších ekonomických dat v Evropě a souběhem i v USA. Trhy se ale rychle vrátily na předešlou úroveň a některým našim fondům nákup akcií blízko lokálního dna pomohl překonat příslušné benchmarky a dodat jejich klientům dobrý výnos za rok 2014.

Srpen 2015

Situace je dosti podobná výše zmíněnému říjnu. Vyšlo pár horších dat, tentokrát v Číně. Propad byl ale mnohem razantnější a hlubší, nervozita zřetelnější. A miliónová otázka je znovu na stole. Jde pouze o zub anebo jsou nyní příčiny poklesu hlubší a máme se bát?

aa_sloupek_dejavu 

Je velmi nepříjemné, že skutečně nevíme přesně, co se v čínské ekonomice děje. Oficiální číslo růstu je sice 7 %, ale příliš nápadně se shoduje s vládním cílem. A máme hodně indikátorů, od vývoje spotřeby elektřiny po některá specifická exportní a importní čísla, která ukazují, že skutečný růst bude pravděpodobně nižší již nyní, o budoucnosti nemluvě. Nízká ochota a schopnost čínských autorit komunikovat vůči investorské veřejnosti jsou problémem. Vzpomeňme na komunikaci americké centrální banky, Fedu, kde se vyjadřují i jednotliví jeho vrcholní představitelé, aby si všichni mohli udělat co nejpřesnější obrázek o budoucích krocích této instituce.

V tomto ohledu byl tedy pokles, který proběhl minulý rok, z pozice strategické alokace aktiv mnohem jednodušší. Naše rozhodnutí navýšit akciovou složku tenkrát bylo rychlé a v zásadě konsensuální. Náš obraz o celkovém stavu ekonomiky byl před rokem zřetelný a v tom, jak byla mozaika hospodářské situace poskládána, bylo díky dostatku kvalitních a důvěryhodných ekonomických dat jasno. Jedinou stinnou stránkou bylo, že tento fakt velmi rychle došel i dalším investorům, takže tehdejší příležitost zmizela stejně rychle, jako nastala.

Současný pokles je hodně podobný, zejména z hlediska příčin. Situace je pro nás ale mnohem mlhavější. Na jedné straně čínské problémy, ale nejen ty. Nezapomeňme na ekonomické strašáky typu příliš rychlého růstu úroků v USA nebo ty politické, kterých je požehnaně – od stále doutnající východní Ukrajiny po Islámský stát nebo chystané řecké volby či bezvládí v Turecku. Na straně druhé by bylo chybou opomenout pevné oživení v USA. Evropa, ačkoli se zadrháváním, také roste. Nízké ceny komodit, zejména pak ropy, by měly být pro světové hospodářství podporou, která sice pozvolna, ale jistě přispěje k růstu a zneutralizuje negativní vliv čínského zpomalení. A nakonec, centrální banky jsou ostražité a v případě rozšíření hrozeb budou schopny přijmout další opatření. Ne, že by se mi ta opatření nějak moc líbila, s masivními nákupy akcií do jejich bilancí jsem se osobně stále ještě úplně nesžil.

Aktuální strategie

Rozhodli jsme se nakonec reagovat stejně, jako před rokem a akciovou složku z neutrální pozice navýšit. Akcie ani po poslední korekci nelze považovat za vyloženě levné. Nicméně z hlediska výnosu v zásadě nemají alternativu. Ceny nejsou přestřelené a v odpovídajícím investičním horizontu by měly přinést očekávaný výnos. Tentokrát máme ale přece jen větší pochyby ohledně toho, zda je skutečně všem dnům konec – čínské zpomalování se totiž, stejně jako řecké nesplácení, bude vracet jako bumerang. Přejme si pevné nervy a investiční disciplínu.

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 


Čtěte více:

Čína jako rozbuška?
28.08.2015 11:33
Mohou dnešní problémy Číny nastartovat vážnější krizi podobné té, kter...

Váš názor
  • Vše bude, jak má být
    03.09.2015 8:55

    až nakonec přijde rána z čistého nebe. Ostatně jako vždy. Investiční horizont je dost nesmysl. je to stejné, jako když chcete dojít na horizont, ale stále se před vámi vynořuje další a další-lákavější. Stejně tak je nesmysl hovořit o "dostatku kvalitních a důvěryhodných ekonomických dat".Kdy taková data nebyla k dispozici? Snad ne v roce 2007? Vždy byla k dispozici hromada dat a samozřejmě "důvěryhodných". Další velká hloupost (datová omezenost) autora je zřejmá ze skutečnosti, že se holedbá pouze daty ze Spojených států. Neví snad, že Kanada se již nachází v recesi či minimálně na jejím prahu? Co Jižní Amerika, Austrálie, Asie závislá na vývoji v Číně ap. Rusko je v nebývalém stresu a střední východ se také zanedlouho bude omezovat co do investic, zůstanou li ceny ropy na současných úrovních. Jih Evropy sotva dýchá a EU ukazuje, že se není schopna vyřešit jakýkoliv problém mimo určování názvů a tvarů zboží. Tak v čem je problém? V interpretaci dat stratégy. I laik z nich vyčte, že ten opěvovaný růst je tady pouze díky bezmeznému zadlužování, dotisku peněz, když je třeba a nulovým úrokovým sazbám což má za následek růst cen akcií a dluhopisů a ostatních spekulativních aktiv. Stránku spotřeby (jako tomu bylo v letech 2003-7) popohání navíc falešný pocit bohatství z nafouknutých investičních účtů. Až jednou (a nebude to dlouho trvat) zase Všichni dosáhnou "investičního horizontu" (musím poznamenat, že to nezávisí na oněch vyhlížitelích horizontů) a budou chtít z investic zachránit co se dá bude již pozdě. Nejhorší je totiž vždy ona hodina pravdy, kdy všichni, kdo nechtěli mít peníze, ale jen akcie, opět zase chtějí své peníze zpět. A že tentokráte je v trhu hodně peněz a málo mimo něj!
    jiri
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m