Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Devizovými intervencemi ČNB nakynula o miliardy euro, korunové sazby v záporu

Rozbřesk - Devizovými intervencemi ČNB nakynula o miliardy euro, korunové sazby v záporu

09.09.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Za devatero horami a devatero řekami byla jedna malá otevřená ekonomika a v ní jedna malá centrální banka. Ta byla tak malá, že když všude okolo začaly klesat ceny, tak v malé otevřené ekonomice také neměli vůbec žádnou inflaci. To centrální bankéře velmi trápilo a tak se vypravili do světa hledat a našli… našli intervenční kurzový režim. Bankovní rada jej přinesla do centrální banky a uložila do kolébky. Dlouho se nic nedělo a novorozenec hezky v klidu spinkal. Když se však po roce a půl centrální bankéři naklonili nad kolébku, aby se potěšili, ale ozvalo se: “táto, mámo já mám hlad”. Centrální bankéři se podivili, ale rychle neviňátko nakrmili několika desítkami miliard korun devizových intervencí. Bankovní rada chtěla nechat potomka, aby si obrovský přísun likvidity vychutnal, ale namísto toho kolébka praskla a ve světničce se ozvalo zlověstné: “táto, mámo já mám stále hlad”...

Bojíte se? My trochu také. Každopádně tempo jakým otesánek v podobě ČNB v posledních týdnech akumuluje devizové rezervy je pekelné a český finanční systém má velké starosti vstřebat nově natištěné koruny. Zde si připomeňme, že české devizové rezervy v eurech v srpnu narostly o 3,6 mld. EUR (za poslední rok dokonce o necelých 12 mld. EUR), přičemž není vyloučeno, že nadpoloviční část šla přímo na vrub intervencím namířeným proti posilování koruny (zbytek jsou fondy z EU). Co je však jasné, že jen v červenci ČNB na trhu nakoupila zhruba 1 mld. EUR. Během fungování kurzového režimu se tak podíl devizových rezerv na HDP zvýšil z 22 % na 34 %. A bude hůře.

Obrovský nárůst korunové likvidity má za následek záporné tržní úrokové sazby z čehož nemá ve finančním systému nikdo radost - především pak penzijní fondy a pojišťovny, pro které je to zcela likvidační. Radost z toho všeho musí mít kasa, neboť český stát si dnes může půjčovat za vysoce záporné úrokové sazby. A na ministerstvu financí to dobře vědí. I proto stát promptně výrazně navýšil objemy prodávaných vládních dluhopisů v dnešních aukcích, neb půjčovat si a méně vracet je pro dlužníka až příliš lákavé. Ekonomické racio to však nemá.

Region - forex
Forint se zlotým včera využily celkově lepší nálady na trzích a posilovaly. Forintu nijak neuškodila ani o něco slabší čísla z průmyslu a lehce nižší inflace (meziročně ceny v Maďarsku v srpnu stagnovaly). Koruna mírně oslabila a trošku se vzdálila hranici kurzového závazku ČNB. Marginálně lepší čísla o české nezaměstnanosti na trh vliv neměla.

Dnes bude srpnová míra inflace zveřejněna v Česku. Nižší ceny potravin a zlevňující pohonné hmoty s největší pravděpodobností srazily inflaci opět dolů a vzdálily ji od prognózy centrální banky. Znamená to, že stále převažují proti-inflační tendence, které navíc aktuálně umocňují levné komodity. Inflace se podle našeho názoru bude přibližovat k cíli mnohem pomaleji, než předpokládá ČNB. Zvláště když nás v úvodu roku čeká další zlevnění energií.

Dluhopisy
Vynikající nástup akciových trhů v Číně a v USA způsobil růst výnosů, kterému pomohla i pozitivní revize evropského HDP. Zejména americká výnosová křivka však kvůli prudkému růstu akciových trhů bude posouvat dále vzhůru a trh může stále viditelně sázet na růst sazeb Fed v září.

Dnes bude v ČR v centru pozornosti aukce vládní dluhopisů, když stát prodává hned tři vládní dluhopisy. S ohledem na vysoce záporné (implicitní) korunové úroky bude zajímavá zejména aukce dvouletého dluhopisy jehož objem ministerstvo flexibilně navýšilo (na 15 mld. korun). V aukci lze očekávat vysoce záporný výnos. Hladoví investoři by si však měli dát pozor na vývoj v zahraničí, který dluhopisům vůbec nepřeje a nákup v aukci může znamenat okamžité ztráty.

Komodity
Cena ropy Brent včera vcelku výrazně vzrostla s tím, jak se zlepšila nálada i na ostatních trzích. Dnes ráno Brent směřuje k 50 USD/barel, protože čínské (a zejména japonské) akcie jsou v poměrně výrazném zisku. Trh s ropou v posledních dnech mohly zaujmout i zprávy o možném znovuvstoupení Indonésie (cca 1 milión barelů denně) do klubu OPEC, jež však dopad na cenu nemají.

Pozitivnější vývoj v Asii pomáhá i cenám základních kovů, které včera vzrostly o 2 %. Výrazněji rostla cena mědi (+3,8 %).


Čtěte více:

Summary: GE, Alstom, Apple (DIP), AutoNation
08.09.2015 17:05
USA:Průmyslový konglomerát GE získal od evropských regulatorních úřadů...
Souhrn včerejšího dění na světových burzách
09.09.2015 8:29
ČRPražská burza skončila v zelených číslech při velmi klidném průběhu ...

Váš názor
  • pan Singer...
    10.09.2015 10:07

    co vy na to ... že Čína vpustí zahraniční centrální banky na pevninský devizový trh ? V nedělním pořadu jste byl trochu mimo s info na toto téma. A to jste říkal, že jste s guvernérem Mr.Čou měl možnost několikrát komunikovat. A kdy tedy bude alespoň jedna banka jako součást LBMA ?
    AMN
  • Blbci se hádají a na hradě se radují.
    09.09.2015 19:01

    Jen zaváděci manévr aby si nikdo ani nevšimnul kam nás zase zatahuje Zeman s Klausem, kteří se na oko hádají ale společnou rukou nás pomalu zatahují do starých zlatých časů na věčné časy. My jsme opravdu národ blbečků který ve světě nikdo nebere vážně a jen se smějou. Jen můžeme doufat, že nám pan president vydrží do druhého termínu, aby měli zase koho volit. Podruhé zvolený vůlí lidu - to bude zase prča.
    uuu
  • zlá cnb
    09.09.2015 16:56

    jo jo máme se strašně špatně, tak zlá cnb nás všechny megaochudila, obchody zejí prázdnotou, nikdo letos nebyl u moře a nová auta nám všichni vnucují zadarmo, vůbec se na ně nečeká půl roku. kdyby cnb neintervenovala a nepodpořila exportéry byli bychom pěkně v prd... a trh by shodil kurz ještě níž tak hurá at je Euro za 20 :o) to se budeme mít bezpracně jako ve švajcu
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: zlá cnb
      13.11.2015 9:56

      Naprostý souhlas, máme se jak "prasátka v žitě ". S tím stěžováním bych byl opatrnější, může být daleko húře.
      Žíža
  •  
    09.09.2015 15:47

    Konečně někdo jen malinko se dotkl kontraverzního působení ČNB.Je zde ješte více aspektů, kvůli kterým by tito sígři měli okamžitě rezignovat.
    Homo
    •  
      09.09.2015 16:19

      Jak malinko dotkl? ČNB kritizují všichni, bohužel často bez znalosti věci. Např. v tomto článku místo poetických vložek zasloužila víc rozebrat problematika záporných sazeb. Samozřejmě jsou reálné záporné tržní sazby pro penzijní fondy průšvih, ale byly by snad pro všechny lepší oficiální záporná sazby centrální banky, jako mají v Dánsku -0,75% nebo -0,35% ve Švédsku?
      Giuseppe_akcie
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m