Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Slabá čínská čísla přilévají olej do ohně a výprodej na globálních trzích nekončí

Rozbřesk - Slabá čínská čísla přilévají olej do ohně a výprodej na globálních trzích nekončí

23.09.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Papež a čínský komunistický prezident na okamžik sladili svůj kalendář a zavítali do USA. No, a zatímco papež František si může dovolit Američanům dávat lekce, jak by měl vypadat kapitalismus s lidskou tváří, tak soudruh Xi musí ujišťovat, že země zavede kapitalističtější reformy, aby neviditelná ruka trhu v jeho zemi odváděla lepší práci.

Po dnešních ranních číslech bude mít svoji úlohu prezident Xi ještě ztíženou, neboť nálada v čínském průmyslu měřená indexem PMI poklesla na nejnižší hodnoty od roku 2009. Američané a globální trhy s nimi musí přitom dávat velmi dobrý pozor, jakou rétoriku čínský představitel volí v otázce kurzu jüanu, neboť slabá makročísla dávají dost dobrou záminku proto, aby čínská měna dále oslabila, resp. aby jí čínská centrální banka nechala oslabit. Zatím se zdá, že čínský prezident rozhodně nemá v úmyslu americké politiky dráždit myšlenkou na to, že by připustili další devalvaci a to přesto, že tržní tlak na jüan zřejmě zesílil, neboť čínská měna dnes po ránu oslabila a pohybuje se na nejslabších úrovních v tomto měsíci. O tom, že Čína i v září přijde o další balík devizových rezerv, který bude vydán na obranu jüanu, netřeba pochybovat.

Zbytek světa se teď (a to třeba i s papežem) musí modlit za to, aby Číňané ztráty devizových rezerv ignorovali a nakonec se neuchýlili k tržnímu řešení, které by znamenalo, že nechají svoji měnu zcela volně plavat. Výsledkem by totiž zřejmě byla výrazná depreciace jüanu a vývoz deflace do zbytku globální ekonomiky. Stalo by se tak v choulostivé situaci, kdy s ohledem na kolabující ceny komodit nejsou centrální banky ve vyspělých zemích schopné vygenerovat inflaci, přičemž všechny standardní i nekonvenční nástroje již byly z jejich strany nasazeny.

Region - forex
Regionální měny včera vůči euru oslabovaly a týkalo se to i kurzu koruny (asi o 0,2 %). Včerejší zasedání maďarské centrální banky nepřineslo v zásadě nic nového a celkově vyznělo spíše neutrálně (s riziky jdoucími oběma směry). Sazby zůstaly stabilní a nejdůležitější zprávou tak byla změna hlavního nástroje měnové politiky z dvoutýdenní na tříměsíční sazbu. Ta však byla oznámena již v červnu a dnes pouze vchází v platnost. Faktické omezení objemu likvidity stahované na čtrnáct dní ze strany MNB totiž (z hlediska tvůrců měnové politiky v Maďarsku pozitivní) tržní dopady již má a výnos tříměsíční pokladniční poukázky od poloviny července poklesl o 50 bps.

Dnešní den není z hlediska regionálních událostí příliš zajímavý. Důležitá událost přijde zítra, a to v podobě zasedání ČNB.

Dluhopisy
Výprodej na globálních akciových trzích se pochopitelně líbí vládním dluhopisů a to přesto, že i další člen FOMC Lockhart naznačil, že by rád hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb Fedu v prosinci. Slabé údaje z Číny dnes po ránu přitom dluhopisům mohou opět pomoci a tak lze očekávat pokles výnosů při průběžném zplošťování výnosových křivek. To by mohlo být narušeno eventuálně dobrými PMI indexy v eurozóně, avšak klíčové bude nakonec to, jak otevřou americké akciové burzy.

Český trh se přitom musí kromě globálních událostí zaměřit i na domácí aukci, když stát prodává dluhopis s pevným kupónem se splatností 2023. Zájem bude slušný, ale tentokrát nemusí být tak enormní jako při minulé aukci, kde se na primární trhy valily peníze z devizových intervencí.

Komodity
Ceny základních kovů včera v průměru poklesly o 2,1 %. Na trzích tak patrně opět převládly obavy o tempo růstu čínské poptávky po komoditách. Vzhledem k velikosti čínské ekonomiky představuje případné zpomalování tempa hospodářského růstu v této zemi potíže prakticky pro všechny komodity v čele právě se základními kovy. Obavy navíc dnes podpořil bleskový odhad podnikatelské nálady za srpen, který trhy zklamal.

Cena ropy Brent včera mírně rostla a dostala se k 49 USD/barel.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m