Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: BP, Pfizer, Ford, Comcast (DIP), T-Mobile US (DIP)

Summary: BP, Pfizer, Ford, Comcast (DIP), T-Mobile US (DIP)

27.10.2015 16:53
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Těžařská skupina BP dnes potěšila solidní sadou dat za třetí čtvrtletí letošního roku. Není překvapivé, že provozní zisk meziročně propadl (-40 %), nicméně jeho hodnota 3,34 mld. USD překonala očekávání na hladině 2,16 mld. USD. O lepší výsledek se postaraly jak downstreamové operace, u nichž má nicméně postupně docházet k poklesu rafinačních marží, ale také upstreamová oblast. Ta se opřela o vyšší produkci, která tlumila negativní vliv plynoucí z propadu cen ropy. Vyšší produkci nahrálo lepší počasí v mexickém zálivu. Pro čtvrtý kvartál společnost počítá s dalším rozšířením produkční aktivity. Pozitivní roli ve výsledcích sehrály taktéž nákladové úspory. Upravený zisk na akcii dosáhl 1,82 USD a překonal odhad na úrovni 1,26 USD. BP zároveň oznámila další prodeje aktiv a redukci svých investičních aktivit pro další dva roky. Cílem je mimo jiného udržet výplatu dividendy bez dodatečného zadlužování. Záměr pak implicitně pracuje s předpokladem, že cena ropy Brent do začátku roku 2017 zůstane v blízkosti pod 60 USD/barel. Akcie přes prvotní růst postupně ztrácí.

USA:

Globální farmaceutická jednička Pfizer má za sebou solidní 3Q15, jenž vedl k vylepšení výhledu pro letošní rok. Společnost hospodařila se ziskem 2,1 mld. USD, neboli 60 c na akcii po odečtení mimořádných nákladů na integraci převzaté Hospiry. Trh počítal s 51 c. Tržby klesly o 2 % na 12,1 mld. USD. Překvapení se opírá o nově příchozí léky, jež by měly v budoucnu nahradit dosavadní blockbustery jako Lipitor nebo Celebrex. Ty posílily zejména jádrové divize GIP (Global Innovative Pharmaceutical) a VOC (Vaccines, Oncology, Consumer). Koupí Hospiry byla naopak posílená divize GEP (Global Established Pharmaceutical), u níž je zvažovaný prodej. Letošní EPS by se měl po novém pohybovat v rozmezí 2,16-2,20 USD, původně se počítalo s 2,04-2,10 USD. Tržby dosáhnou výše 47,5-48,5 mld. USD. Akcie přidávají 2 %.

U největší americké kabelové společnosti Comcast (DIP) dopadl 3Q15 víceméně v souladu s tržním očekáváním. Zisk na akcii dosáhl výše 80 c, tržby stouply meziročně o 11 % na 18,7 mld. USD. Oporou je menší než očekávaný úbytek předplatitelů TV (-48 000, nejméně za posledních 9 let) a výkon filmových studií Universal, které díky hitům jako Jurassic World nebo Minions zvýšily tržby meziročně až o 64 %. Počet předplatitelů internetu narostl o 320 000. Průměrná měsíční útrata byla o 4 % vyšší než před rokem. Korporátní segment zaknihoval dokonce až 19% nárůst tržeb. Mediální impérium NBCUniversal čítající filmová studia i TV kanály navýšilo tržby o 21 %. Reklamní příjmy posílily o 2 %. Akcie mírně ztrácejí.

T-Mobile US (DIP) nadále neopouští expanzivní choutky. Důkazem budiž hospodářská čísla za třetí čtvrtletí letošního roku. Přírůstek zákazníků dosáhl 2,3 mil. (ve 2Q 2,1 mil.), když takřka polovinu (1,1 mil.) tvořily paušální zákaznici (z nich 843 tis. připadlo na mobilní tarify). Jedná se o mezikvartální zrychlení a potvrzení pozice lídra v oblasti přírůstků mobilních paušálních zákazníků. Tato pozice je pak obzvláště cenná s přihlédnutím k faktu, že právě segment mobilních paušálů představuje nejhodnotnější spotřebitelskou oblast. Dodejme pak, že procento mobilních paušálních zákazníků, kteří opustili křídla T-Mobile v průběhu periody, dosáhlo 1,46 % (y/y -18 bps, ve 2Q 1,3 %). V tomto směru nadále zůstává prostor pro zlepšení, když například Verizon operuje s hodnotou ukazatele pod hranicí 1 %. K paušálním zákazníkům ještě dodejme, že průměrná výše faktury dosáhla 47,99 USD (48,19 USD ve 2Q) a předčila očekávání 47,69 USD. T-Mobile ve třetím kvartále zároveň dosáhl pro letošní rok stanoveného cíle pro pokrytí vysokorychlostní sítí (4G LTE). Na konci třetího čtvrtletí pod ní spadalo 300 mil. lidí. Počet prodaných zařízení dosáhl 8,9 mil. ks, z čehož 8,1 mil. ks připadlo na chytré telefony. Příznivé trendy v oblasti paušálních zákazníků pak nahrávají finančním číslům. Tržby dosáhly 7,8 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o 6,8 %. Nicméně jejich hodnota zaostala za očekáváním na hladině 8,31 mld. USD. Upravený provozní zisk EBITDA vyšplhal na 1,9 mld. USD a mírně předčil konsensuální odhad. Meziročně se jedná o 42 % vyšší hodnotu, pod kterou je kromě růstu klientské báze podepsána kontrola nákladů. Provozní marže se tak vyšplhala na 30 %. Příznivou zprávou je vylepšení výhledu na letošní rok. V něm T-Mobile US počítá s celkovým přírůstkem paušálních zákazníků v rozmezí 3,8 – 4,2 mil. proti původně avizovaným 3,4 – 3,9 mil. Odhad pro provozní zisk EBITDA zůstal beze změny v pásmu 6,8 – 7,2 mld. USD. Akcie navzdory poměrně solidním číslům ztrácí 4 %.

Americká automobilka Ford dnes představila sadu hospodářských čísel za třetí čtvrtletí letošního roku. Tržby automobilového segmentu meziročně stouply o 9,1 % na 35,8 mld. USD, když se projevil růst prodejů především na severoamerickém trhu, výrobci se nicméně dařilo i v Evropě. Konsensuální odhad pro tržby počítal s 35,1 mld. USD. Expanze na severoamerickém trhu je příznivá především s ohledem na vyšší provozní marži v regionu. Ta je podpořena prodeji SUV a dražších trucků, v nichž hlavní roli zaujímají modely řady F. Mezi nimi pak do budoucna za pozornost stojí model F-150, který se chlubí prvky odlehčení (především hliník), díky nimž nabízí vyšší palivovou efektivnost. Provozní marže na severoamerickém trhu dosáhla 11,3 %, pro celý rok pak společnost počítá s dosažením horní hranice vytyčeného pásma 8,5 – 9,5 %. Zisk před zdaněním v oblasti dosáhl 2,7 mld. USD. Ztrátové nadále zůstávají divize v Jižní America a Evropě, v případě druhé jmenované geografické oblasti nicméně registruje Ford známky citelného zlepšení. Ostatně tržní podíl díky zvýšenému objemu prodejů výrobce vzrostl. Zisk na akcii dosáhl 45c proti odhadovaným 47c, což je nicméně do velké míry zapříčiněno vyšším než očekávaným zdaněním. Akcie ztrácí 3,5 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.

 


Čtěte více:

Summary: Daimler (DIP), Orange (DIP), Caterpillar, McDonald's
22.10.2015 17:10
Evropa:Německá automobilka Daimler (DIP) dnes představila více než sol...
Summary: Amazon, Alphabet (DIP), AbbVie,  American Airlines
23.10.2015 17:19
USA:American Airlines Group představila své výsledky za třetí čtvrtlet...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data