Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: BMW, Standard Chartered (DIP), Volkswagen, UBS

Summary: BMW, Standard Chartered (DIP), Volkswagen, UBS

03.11.2015 18:08
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Automobilka BMW ve třetím čtvrtletí letošního roku prodala meziročně o 6,9 % vozidel více. Jejich počet (při započtení joint-venture operací v Číně) tak vyšplhal na 545,06 tis. Hlavní měrou se o to přičinily vozidla vlajkové značky (BMW), dařilo se také MINI, naopak meziročně slabší prodeje hlásí Rolls-Royce. Tržby proti stejnému období loňského roku stouply o 14 % na 22,345 mld. EUR a naplnily konsensuální očekávání. Provozní zisk EBIT vyšplhal na 2,35 mld. EUR a předčil odhad na hladině 2,16 mld. EUR. Meziročně se jedná o nárůst 4,3 %, což s ohledem na tempo růstu tržeb poukazuje na méně příznivý produktový mix. Hlavní příspěvek provoznímu zisku připadl (jako tradičně) na automobilovou divizi. Její provozní marže dosáhla 9,1 % (cílené pásmo 8 – 10 %), meziročně se nicméně jedná o pokles 30 bps. Pro srovnání konkurenční Daimler operovala ve třetím čtvrtletí s marží 10,5 %. BMW se přesto i nadále chlubí pozicí lídra v řadě prémiových segmentů (model BMW X5 (y/y +20 %), či řady pět a šest). Pro celý rok BMW počítá s udržením marže v klíčové automobilové divizi v cíleném pásmu, mělo by nicméně dojít k mírnému meziročnímu poklesu návratnosti investovaného kapitálu, a to s ohledem na vyšší hodnotu CAPEX. Přesto by se ukazatel měl udržet nad dlouhodobým cílem v podobě 26 %. Akcie ztrácí procento.

Akcie Standard Chartered dnes ztrácí 7 %. Reagují tak na společností oznámený restrukturalizační plán (mj. například nákladové úspory, osekání rizikově vážených aktiv…). V jeho rámci společnost vydá akciová práva v celkové hodnotě 3,3 mld. GBP. Potenciál naředění zisku na akcii (s implikovaným negativním vlivem na cenu akcií) je pak vyšší s ohledem na skutečnost, že akciová práva jsou vydána s diskontem ve výši 34,8 %. Jinými slovy tak celkový počet nově vydaných akcií bude vyšší, než v případě, že by se práva pohybovala na úrovní tržní ceny (tzn., aby banka získala 3,3 mld. GBP, musí při diskontní ceně vydat větší počet akcií). Celková hodnota naředění (v případě okamžitého využití práv) by dosáhla 18 %. Nicméně především jeden faktor dnešní propad akcií tlumí. Je jím skutečnost, že bankovní skupina společně s emisí kapitálu oznámila plánované nákladové úspory (do roku 2018 2,9 mld. USD, tedy zhruba 1,9 mld. GBP). To je navýšení proti původní indikaci o 1,1 mld. USD. S jejich implementací ceteris paribus dojde k růstu čistého zisku, a tedy zvýšení hodnoty EPS.

Problémy automobilky Volkswagen (DIP) nekončí. Podle EPA (Environmental Protection Agency) se emisní skandál na americkém trhu vztahuje i na vybrané modely značek Porsche. Taktéž se rozšířil počet modelů Audi, které měly záměrně upravených systémů na měření emisí využívat. Samotný Volkswagen nicméně obvinění odmítá. Akcie ztrácí 3 %.

Akcie bankovní skupiny UBS odepisují zhruba 5 %. Důvodem je konzervativnější výhled v oblasti profitability (dosažení cíle ROTE>15 % až v roce 2018), který instituce upravila již potřetí během posledních dvou let. Zároveň v dnešním komentáři k výsledkům varovala, že s ohledem na nová kapitálová pravidla vyhlíží dodatečné náklady. Ty budou mj. spojené s rostoucími rizikově váženými aktivy, na které bude třeba vytvořit dodatečný kapitál. Akcie dnes od propadu neuchránily ani lepší hospodářská čísla za třetí čtvrtletí, která pozitivně překvapila především na úrovni čistého zisku (2,07 mld. CHF proti kons. 1,73 mld. CHF).

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m