Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: BMW, Standard Chartered (DIP), Volkswagen, UBS

Summary: BMW, Standard Chartered (DIP), Volkswagen, UBS

03.11.2015 18:08
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Automobilka BMW ve třetím čtvrtletí letošního roku prodala meziročně o 6,9 % vozidel více. Jejich počet (při započtení joint-venture operací v Číně) tak vyšplhal na 545,06 tis. Hlavní měrou se o to přičinily vozidla vlajkové značky (BMW), dařilo se také MINI, naopak meziročně slabší prodeje hlásí Rolls-Royce. Tržby proti stejnému období loňského roku stouply o 14 % na 22,345 mld. EUR a naplnily konsensuální očekávání. Provozní zisk EBIT vyšplhal na 2,35 mld. EUR a předčil odhad na hladině 2,16 mld. EUR. Meziročně se jedná o nárůst 4,3 %, což s ohledem na tempo růstu tržeb poukazuje na méně příznivý produktový mix. Hlavní příspěvek provoznímu zisku připadl (jako tradičně) na automobilovou divizi. Její provozní marže dosáhla 9,1 % (cílené pásmo 8 – 10 %), meziročně se nicméně jedná o pokles 30 bps. Pro srovnání konkurenční Daimler operovala ve třetím čtvrtletí s marží 10,5 %. BMW se přesto i nadále chlubí pozicí lídra v řadě prémiových segmentů (model BMW X5 (y/y +20 %), či řady pět a šest). Pro celý rok BMW počítá s udržením marže v klíčové automobilové divizi v cíleném pásmu, mělo by nicméně dojít k mírnému meziročnímu poklesu návratnosti investovaného kapitálu, a to s ohledem na vyšší hodnotu CAPEX. Přesto by se ukazatel měl udržet nad dlouhodobým cílem v podobě 26 %. Akcie ztrácí procento.

Akcie Standard Chartered dnes ztrácí 7 %. Reagují tak na společností oznámený restrukturalizační plán (mj. například nákladové úspory, osekání rizikově vážených aktiv…). V jeho rámci společnost vydá akciová práva v celkové hodnotě 3,3 mld. GBP. Potenciál naředění zisku na akcii (s implikovaným negativním vlivem na cenu akcií) je pak vyšší s ohledem na skutečnost, že akciová práva jsou vydána s diskontem ve výši 34,8 %. Jinými slovy tak celkový počet nově vydaných akcií bude vyšší, než v případě, že by se práva pohybovala na úrovní tržní ceny (tzn., aby banka získala 3,3 mld. GBP, musí při diskontní ceně vydat větší počet akcií). Celková hodnota naředění (v případě okamžitého využití práv) by dosáhla 18 %. Nicméně především jeden faktor dnešní propad akcií tlumí. Je jím skutečnost, že bankovní skupina společně s emisí kapitálu oznámila plánované nákladové úspory (do roku 2018 2,9 mld. USD, tedy zhruba 1,9 mld. GBP). To je navýšení proti původní indikaci o 1,1 mld. USD. S jejich implementací ceteris paribus dojde k růstu čistého zisku, a tedy zvýšení hodnoty EPS.

Problémy automobilky Volkswagen (DIP) nekončí. Podle EPA (Environmental Protection Agency) se emisní skandál na americkém trhu vztahuje i na vybrané modely značek Porsche. Taktéž se rozšířil počet modelů Audi, které měly záměrně upravených systémů na měření emisí využívat. Samotný Volkswagen nicméně obvinění odmítá. Akcie ztrácí 3 %.

Akcie bankovní skupiny UBS odepisují zhruba 5 %. Důvodem je konzervativnější výhled v oblasti profitability (dosažení cíle ROTE>15 % až v roce 2018), který instituce upravila již potřetí během posledních dvou let. Zároveň v dnešním komentáři k výsledkům varovala, že s ohledem na nová kapitálová pravidla vyhlíží dodatečné náklady. Ty budou mj. spojené s rostoucími rizikově váženými aktivy, na které bude třeba vytvořit dodatečný kapitál. Akcie dnes od propadu neuchránily ani lepší hospodářská čísla za třetí čtvrtletí, která pozitivně překvapila především na úrovni čistého zisku (2,07 mld. CHF proti kons. 1,73 mld. CHF).

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení