Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské akciové drama u konce? Trhu pomohly další nákupy státních fondů

Čínské akciové drama u konce? Trhu pomohly další nákupy státních fondů

08.01.2016 11:35
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Čínské akciové trhy přinesly s novým rokem volatilitu nevídanou od loňského léta, kdy jsme byli svědky doslova jejich kolapsu. Hned první obchodní seance tohoto roku otestovala nový tržní mechanismus na tamním akciovém trhu, jehož cílem mělo být paradoxně snížení jeho volatility. V pondělí tak po patnáctiminutovém přerušení obchodování, které následovalo po propadu indexu CSI 300 o 5 procent, muselo být po prohloubení ztrát na sedm procent obchodování zastaveno úplně. Na vině byla horší než očekávaná data z čínského průmyslu spolu s obavami investorů o to, co přinese zrušení zákazu prodejů akcií akcionáři s větším než 5procentním podílem, které bylo plánováno na tento pátek. Poté, co se Shanghai Composite propadl hned v pondělí o téměř 7 procent, však Čína nakonec oznámila odklad zrušení tohoto opatření, které vstoupilo v platnost po letním akciovém kolapsu.

První týden roku 2016 na čínském referenčním indexu Shanghai Composite

1tzden 2016 Shanghai Comp.png

Globální trhy, které jsou na data a vývoj na akciovém trhu druhé největší světové ekonomiky dosti citlivé tak navázaly hned v pondělí na čínský pád a rudá vlna zaplavila nejprve Asii a posléze i Evropu a trhy v USA. Ačkoliv se situace později během týdne uklidnila, další oslabení renminbi spolu s dalším zklamáním, tentokrát z čínských služeb, spustilo znovu červenou čínskou vlnu i během včerejší obchodní seance.

Ve čtvrtek obchodování v Číně trvalo pouhou půl hodinu, než se opět index CSI propadl o více než 7 procent a obchodování tak bylo již podruhé v tomto týdnu zastaveno. A padala tak celá Asie, Evropa i Amerika nebo ropa. Včera odpoledne v návaznosti na poslední události čínský regulátor oznámil zrušení mechanismu brzd namířeného proti velkým tržním výkyvům, který byl mnoha investory kritizován za zhoršování ztrát. Situace na trhu se tak v samém závěru tohoto týdne uklidnila, když Čína v pátek napumpovala do tamního akciového trhu další prostředky v neznámém objemu a poprvé po devíti dnech umožnila posílení jüanu.

Dnešní čínské tržní intervence na indexu Shanghai Composite

Dnešní čínské tržní intervence.png

Čína tak dnes zasáhla proti poklesu na tamním akciovém trhu tento týden nejméně podruhé. Státem kontrolované fondy opět nakupovaly akcie s velkou váhu v referenčních indexech a to nejen z finančního sektoru. Hlavni čínské akciové indexy Shanghai Composite a CSI 300 tak zakončily páteční obchodování s 2procentím ziskem. Referenční Shanghai Composite však i tak končí první týden roku 2016 se ztrátou 10 procent a zaznamenává tak nejhorší týdenní výsledek od loňského letního akciového kolapsu. “Jističe“ bránící enormním propadům na čínském trhu tak možná již nejsou v platnosti, čínský akciový trh ovšem stále není volný a podléhá více či méně veřejným zásahům příslušných čínských autorit.

Během prvních čtyř obchodních dnů tohoto roku zmizelo z čínského akciového trhu více než 1 bilion dolarů hodnoty. Ačkoliv intervence na trhu mohou ulevit prodejním tlakům, jsou zcela v rozporu se sliby čínských úředních orgánů, že dají trhům druhé největší světové ekonomiky větší moc. Po zrušení tržních brzdných mechanismů zůstává na čínském akciovém trhu v platnosti 10procentní denní limit pro pohyb jednotlivých titulů spolu s pravidlem, které investorům brání kupovat a prodávat stejné akci během jedné obchodní seance. Čínský zásah však zafungoval nejen na tamním trhu. Uklidnil i trhy v Asii a Evropě, kde se hlavní akciové indexy obchodují v zelených číslech. Podporu získala i ropa, která přidává po včerejším až 6procentím propadu více než procento. Naopak zlato, které těžilo v posledních dnech z Čínou vyvolané nejistoty, se propadlo zpět pod psychologickou hranici 1100 dolarů za trojskou unci.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Volný pád ropy 2016
07.01.2016 10:30
Napětí na Středním východě by se dalo krájet a čínské akciové trhy od ...
Project Syndicate: Další hlemýždí rok pro globální ekonomiku
07.01.2016 17:00
Loni v dubnu Mezinárodní měnový fond očekával, že světová ekonomika v...
Nálada na trzích se trochu zlepšila, obrat ropy pomohl komoditním měnám
07.01.2016 17:49
Další výplach čínských akcií a rychlé zastavení obchodů ráno určilo ná...

Váš názor
  • Není to
    08.01.2016 13:03

    cíl? Pokud státní fondy nakupují momentálně panikou znehodnocené akcie Čínských společností, pak budou majetkem státu - tedy Číny. Kdo je však na prodejní straně? Jistě jsou to, možná i ve většině, sami vyplašení Číňané, ale jistě bude nezanedbatelné procento těch ze zahraničí a taky hodně ze zámoří. Otázka spíše stojí tak, jestli je současná cena Čínských akcií nad nebo pod fundamentem. Pokud je pod vydělá na tom v delším horizontu Čína, pokud je nad pak prodejci.
    €-&-€
  • Únorobřeznový Armageddon
    08.01.2016 12:32

    Před tímto vývojem v Číně jsem tu již nějakou dobu varoval. A opakuji: Jakékoliv grafy a analýzy co by, kdyby nezabrání tvrdému přistání Číny. To se ostatně děje již nyní, avšak je to dosti nešťastně retušováno. Jak jinak, než moderní finančnictví káže - na dluh problém odložit. Na přelomu února a března očekávejme částečné odkrytí karet, následované 10-15% propadem na DAXu (nejzávislejší index na exportu) a 10% v US. Po květnových dividendách pak dojde k finálnímu výprodeji s dalším poklesem kolem 10%. Na žádný záchranný balíček či snižování sazeb není prostor. Vše je od dob nakopávačů dluhen poháněné ekonomiky Greenspena, následovaného Bernankem projedeno. Pro EU, která navívzala za morální normu podporu černých pasažérů, to platí dvojnásob.
    jiri
    • Re: Únorobřeznový Armageddon
      08.01.2016 14:25

      Očekávám totální krach celé světové ekonomiky, který zaviní obří manipulace centrálních bank ve spolupráci s vládami. To, čemu se kdysi říkalo "TRH" už neexistuje, bylo to zničeno centrábankéři. Dějí se naprosto neuvěřitelné věci, stále větší a větší manipulace, které už hraničí přímo s šílenstvím. Státní dluh Japonska je - 244 % HDP ,USA -104 % HDP, ...atd. atd. To jsou nesplatitelné cifry. Před pár měsíci i tak solidní měna jako je CHF posílil během 15 minut!! o 39 % !!!! Proč ? Manipulace centrálbanky ! Pan Singer si vymyslel, že poručí tržním silám a stanovil si osobní úkol držet korunu celé roky na 27 za Euro. Za tímto účelem utrácí desítky miliard Kč měsíčně za nákupy Eura prodejem Korun. Trh by to přitom vyřešil sám i bez pana Singera ,jistě dobře placeného ! Koruna by posílila díky našim skvělým exportům třeba na 25 za Euro, naše přebytky exportů by se pak zmenšily a nastala by rovnováha v kurzech. Pan Singer zavedl falešný uměle manipulovaný kurz - "Za 27". Kdo má větší množství peněz ať koupí byt, dům nebo zlato. Myslím , že neprodělá ! Krach papírových peněz se blíží.
      xiluodu
    • Re: Únorobřeznový Armageddon
      08.01.2016 13:43

      ..no .již to začíná být trapné - nejen ty úřední komunistické zásahy , přímo hnusné
      kominík
Aktuální komentáře
16.04.2024
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m