Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volný pád ropy 2016

Volný pád ropy 2016

07.01.2016 10:30
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Napětí na Středním východě by se dalo krájet a čínské akciové trhy od počátku roku opět kolabují. Ačkoliv první obchodní den tohoto roku přinesl ropě díky sporu mezi Saudskou Arábií a Íránem podporu a zdálo se, že pro černé zlato nemusí být vše ztraceno, později během tohoto týdne i na ropě převládl s ohledem na dění na trzích značně negativní sentiment a černé zlato se tak propadá na úrovně nevídané za poslední dekádu.

Zatímco pozitivních zpráv, které by ropě poskytly patřičnou oporu, se objevuje v poslední době poskrovnu, dostává komodita jednu ránu za druhou. Prvotní obavy o dodávky ze Středního východu v souvislosti s víkendovou rozepří a přerušením nejen diplomatických, ale posléze i obchodních styků mezi dvěma členy Organizace zemí vyvážejících ropu Saudskou Arábií a Íránem nejprve v pondělí ropu vyšvihly o více než 4 procenta vzhůru. Hlavně včera již však naplno převážily obavy, že podobný rozkol na Středním východě znemožní jakoukoliv dohodu o omezení produkce a exportu černého zlata, která je k obnovení rovnováhy na přezásobeném ropném trhu nutná. Navíc je dost možné, že v době, kdy největší světoví producenti čerpají denně množství ropy blízká rekordním úrovním, tito dva rivalové OPECu ještě přiostří boj o podíl na trhu a to zvláště po zrušení západních protiíránských sankcí.

I pondělní růst ceny černého zlata byl však do značné míry omezen horšími než očekávanými daty z čínského průmyslu, která poslala tamní trh hluboko do červených čísel a ten tak otestoval hned na počátku letošního roku nový tržní mechanismus, když se index CSI 300 propadl o více než 7 procent a bylo tak po zbytek pondělní seance zastaveno obchodování. Obavy o zdraví druhé největší světové ekonomiky začaly na černé zlato doléhat v úterý, kdy strach o poptávku druhého největšího konzumenta ropy na světě spolu se silným dolarem opět začaly tlačit ropu dolů. Ve středu již ropa zahájila doslova volný pád, který trvá až do dnešního dne, který začal propadem referenčního Brentu až o více než 6 procent. Právě Brent za poslední tři obchodní seance ztratil již téměř 12 procent.

Brent fall.png
Volný pád ropy Brent za pouhé tři poslední obchodní seance.

Ve středu další horší data tentokrát z čínského sektoru služeb, spolu s oslabováním renminbi a obavami o další prohlubování přebytku na trhu ropu doslova smetly. Úlevu černému zlatu nepřinesla ani včerejší data o stavu amerických zásob. Ty sice po několika týdnech v posledním loňském týdnu konečně klesly o více než 5 milionů barelů, investoři se však soustředili na strmý nárůst zásob benzínu, které ve stejném týdnu v USA stouply o 10,58 milionu barelů. A ropa tak padala až o 6 procent a opět se začala přibližovat jedenáctiletému minimu, když se Brent propadl pod 35 dolarů za barel. To ovšem nebylo nic proti dnešku. Čína totiž hned na úvod čtvrtka přichystala znovu překvapení, tamní centrální banka povolila další oslabení jüanu a tamní akciový trh musel již podruhé tento týden po pouhé půl hodině zastavit obchodování kvůli dalšímu 7procenntímu propadu indexu CSI 300. Negativní sentiment z Číny smetl nejen asijské a posléze i evropské trhy, ale i ropu.

Černé zlato se tak hned dnes po ránu propadalo i o více než 6 procent a cena ropy Brent i WTI se blížila 32 dolarům za barel. Ropa tak atakuje úrovně zcela nevídané od počátku tohoto tisíciletí, Brent se blížil minimům z roku 2004, WTI z roku 2003. Brent se ve čtvrtek propadl až o 6,1 procenta na 32,16 dolarů za barel, ztráty postupně snížila a po desáté hodině odepisovala necelá 4 procenta na bezmála 33 dolarů za barel. Severoamerická WTI ztratila až více než 5 procent na 32,10 dolarů za barel, dopoledne umazala ztráty na 4 procenta na 32,50 dolarů. Od cenového vrcholu v červnu 2014 cena ropy propadla již více než 70 procent, vlády a společnosti, které na ropu spoléhají se tak dostávají v mnoha případech do stále větších potíží. Globální ropný trh nyní produkuje o jeden milion barelů denně více než si žádá tržní poptávka. Při absenci podpůrného fundamentu by tak ropa mohla klesat i dále, otázkou zůstává jen to, kde si černé zlato najde své dno.

Zdroj: BBG, RTRS


Čtěte více:

Komoditní tsunami 2015 v grafech
31.12.2015 11:51
Není pochyb o tom, že komodity za sebou mají obtížný rok. Zpomalení č...
Čínský masakr pokračuje, juan krvácí
07.01.2016 9:10
Čína zažila nejkratší obchodní den v celé 25-ti leté historii svého ak...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.