Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bruselským letištěm otřásly výbuchy, exploze hlášena i ze stanice metra; Akcie padají, euro slábne

Bruselským letištěm otřásly výbuchy, exploze hlášena i ze stanice metra; Akcie padají, euro slábne

22.03.2016 9:50, aktualizováno: 22.3. 10:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Odletovou halou bruselského letištěm dnes ráno otřásly dvě exploze. Podle neoficiálních zdrojů vybuchly nálože a zahynulo několik lidí, úřady ale zatím neoznámily, že jde o terorismus. Později byla další exploze ohlášena také v bruselské stanici metra Maalbeek, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie, celé metro bylo uzavřeno.

Podle informací na twitteru vybuchly nálože u přepážky společnosti American Airlines. Televizní stanice NBC News s odvoláním na belgickou policii informovala bez upřesnění o několika mrtvých a zraněných. Na twitteru se objevily zprávy o nejméně deseti mrtvých a 25 zraněných, úřady zatím oficiální bilanci nezveřejnily. Letiště bylo uzavřeno a evakuováno; zastaveno bylo i vlakové spojení k letištním terminálům.

"Byl jsem v bezcelní zóně na letišti a slyšel jsem dvě velmi, velmi hlasité exploze," citovala televize SkyNews svědka události Alexe Rossiho. "Cítil jsem chvění budovy. Byl tam také prach a kouř."

Belgie po explozích zvýšila v celé zemi varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň hrozby. Oznámil to belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Výbuchy otřásly letištěm krátce po 08:00 SEČ. Ze zveřejněných fotografií je patrný kouř nad terminálem. Z videí je vidět, že v místě propukla panika, dav lidí z letiště utekl po příjezdové silnici.

Krátce po výbuchu na letišti se ozvala další detonace. Tentokrát ve stanici bruselského metra poblíž evropských institucí. Provozovatel bruselské hromadné dopravy okamžitě zastavil veškerý provoz metra a uzavřel všechny stanice. Později uvedl, že zastaveni veškerou hromadnou dopravu ve městě. Podle posledních informací se zavřely i hlavní vlaková nádraží v Belgii. Belgické krizové centrum vydalo doporučení pro všechny obyvatele této evropské metropole doslova: „Zůstaňte tam, kde se zrovna teď nacházíte.“

Podle belgické veřejnoprávní stanice VTM zahynulo při útoku v metru 10 lidí. Detaily zatím nejsou známé. Britové už oznámili, že se po explozích v Bruselu ještě dnes sejde britská rada pro krize.

Nizozemská armáda oznámila, že uvedla svoje jednotky do stavu pohotovosti a s okamžitou platností posiluje bezpečnost na hranicích země. Bombové útoky promluvily i do jednání evropského parlamentu, kde bylo přerušeno slyšení představitelů ECB. Evropská komise nařídila všem zaměstnancům, aby zůstali uvnitř budov nebo aby zůstali doma.

Bezpečnostní stupeň v celé Belgii byl zvýšen na maximální možnou úroveň číslo 4.

Exploze v Bruselu znervóznily i akciové trhy, investoři se v návaznosti na belgické události odklánějí od rizikovějších aktiv a hlavní evropské akciové indexy tak ztrácejí. Celoevropský Euro Stoxx, francouzský CAC 40 a německý DAX odepisují bezmála procento. Padají akcie společností ze sektoru cestovního ruchu jako, jsou aerolinky či cestovní skupiny. Kupříkladu easyJet ztrácí bezmála 4 procenta, IAG více než 4 procenta, Air France-KLM odepisuje téměř 5 procent, Thomas Cook odepisuje přes 5 procent. Výnosy dluhopisů v eurozóně klesají podél celé křivky. Na měnovém trhu podrážejí události denního rána nohy euru, které oslabuje proti dolaru pod hladinu 1,1200. Ze situace naopak profitují takzvané bezpečné přístavy. Posiluje tak japonský jen a roste i cena zlata a to o 0,8 procenta na přibližně 1253 dolarů za trojskou unci.

Zdroj: RTRS, ČTK, BBG


Čtěte více:

Zaznamenají PMI a Ifo v březnu lehké zlepšení?
22.03.2016 9:10
Centrálním bankéřům snícím o vyšší inflaci včera společnost Apple neud...
Bruselským letištěm otřásly výbuchy, exploze hlášena i ze stanice metra; Akcie padají, euro slábne
22.03.2016 9:50
Odletovou halou bruselského letištěm dnes ráno otřásly dvě exploze. Po...
Technická analýza - Případné zvýšení úrokových sazeb již na konci dubna může pomoci dolaru k postupnému posilování
22.03.2016 9:24
EURUSD: Měnový pár se pohybuje okolo denního pivotu. Oscilátor relati...
Teror a data doléhají na trhy, euro trpí
22.03.2016 9:55
Během úterního rána náladu na trzích srážejí dolů zprávy o bombových ú...

Váš názor
  • Tak to je gól.
    23.03.2016 18:05

    ....Na usnesení Poslanecké sněmovny, ve kterém poslanci odmítají dohodu EU s Tureckem o bezvízovém styku, vláda ve své zahraniční politice hledět nebude. Právu to ve středu řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). ... Takže naše vláda se rozhodla nerespektovat vůli našich zastupitelů, tedy nás všech. Je to pak ještě naše vláda? http://www.novinky.cz/domaci/398515-dohodu-s-turky-o-bezvizovem-styku-snemovna-nenaboura-vzkazuje-vlada.html
    hb
    • Re: Tak to je gól.
      25.03.2016 19:16

      Nemám slušných slov :-(
      Bentley
  • KUK
    23.03.2016 11:00

    Doufam, ze tam aspoň zakukal i někdo z tech, co vypatlane demonstruji za toleranci vuci pristehovalcum a islamistum...neustálými ústupky vuci islamistum ( povolovani stavet mesity, zakaz moznosti sledovat prubeh kazani v nich apod. ) si tito tolerantni evropani vuci NETOLERANTNIM muslimum kopou vlastní hrob, kdyby jenom sobe, tak bych jim to pral, ale bohužel samozrejme nam vsem...Nelze byt tolerantni vuci nekomu, kdo není a nikdy nebude chtit byt sam tolerantni, protože islamska vira mu prikazuje byt netolerantni...
    ...
  • Problém
    23.03.2016 8:00

    s terorismem má i širší rozměr a tím je propojení státu s církvema. Extrémní případ přímo spojení cirkve se státem je ISIL. Němci si svou imigraci zavinili sami nesmyslnou podporou církví viz: http://ulozto.cz/xwWBYSVb/scan0036-pdf Nejsem proti věřícím, ale ať si svou činnost platí sami ze zdaněných příjmů tak jako všechny ostatní spolky, pokud budou ctít a dodržovat právní systém státu včetně ustanovení Listiny základních práv a svobod. Řízení státu s jeho demokraticky volenými orgány je nutno přísně oddělit od všech nevládních institucí a to včetně církví.
    hb
  •  
    22.03.2016 19:42

    To co predvadi EU a nase politicka jelita je tragedie..ja se vzdy smal dedkum, kdyz vykrikovali ze to skonci valkou ale tato neschopnost politiku povede k vzestupu nacionalismu (jako ve 30.letech) a doopravdy to skonci valkou...pritom IS by pri trochu normalniho pristupu (mysleno politici s koulema) byl behem nekolika mesicu minulosti
    Kapi
  •  
    22.03.2016 13:37

    Bohuš Sobotka se nenechá zastrašit a chce se semknout . To už jsou všichni v EUROPĚ tak zpitomnělý , že nechápou , co evropské populaci hrozí ? Kvóty , limity , usnesení , sumity , dotace , dohody s Turky dohody s Řeky atd. atd. - vždyť je to všechno k smíchu . Nebude trvat dlouho a svět bude prosit Putina a snad amerického Donalda , aby té neschopné ( spíš všehoschopné) Evropě opět pomohli . Oni Britové asi tuší , co čeká Evropu s Angelou v čele, tak chtějí zmizet dokud je čas . Tunel si snad uhlídají a na gumových člunech je tam daleko . Slovy klasika " Evropští lidé různých států evropských , mám vás rád , b d ě t e !!!! Probuďte politiky dřív , než bude pozdě.
    karel IV
  •  
    22.03.2016 12:49

    Zajímavá je informace, kolik různých europosranců mělo na tento týden zrušené letenky do Bruselu, jelikož byly informováni, že tato situace hrozí. Běžným ovčanům to však říci zapoměli...
    qwer
    •  
      22.03.2016 13:31

      Co to žvaníš? Vždyť to bylo všude! Jen ovčanovi, jako ty, se to musí nalévat do hlavy od rána do večera.
      Niemetz
      •  
        23.03.2016 18:24

        Možná je to tím, že o víkendu nesedím u TV nebo PC jako ty, tak sem to nezaznamenal. Ale klidně mi pošli odkaz na něco, kde je upozorňováno na to, že hrozí útok na bruselském letišti...
        qwer
  • TOHLE skončí válkou
    22.03.2016 12:47

    bude to válka civilizačení, jak pravil Huntington. Buď my , nebo oni. Takhle je i postaven Islám a v Koránu je to jasně napsané : " Není boha kromě Boha ! " A muslimové jsou nejvýše ostatní jsou podlidi a ženy jsou jěště níže . To je jak za nacismu : Nadlidi a podlidi. Bojujme dokud je čas !
    občan
  • a všichni politici fňukají, děs.
    22.03.2016 12:22

    Všichni jsou zděšeni, všichni to odsuzují, všichni jalově plkají vzletná hesla, všichni se horečně vyjadřují, všichni vyzývají k semknutíse... já snad prasknu nad tou tupárnou smíchy :-))
    Jesse
    • no
      22.03.2016 12:37

      to moc k smíchu není, už by se Ti námi placení šmejdi mohli také zastat těch co je platíme, přestat pindat a začít něco dělat, by furt kontrolovali normální lidi samé hlášení kdyby raději to úsilí zaměřili na tyhle chcípáky dříve než se toho ujme nějaký hnědouš
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: no
        22.03.2016 13:21

        USA dobře věděly, proč po útoku na Pearl Harour internovaly etnické Japonce v odlehlých končinách. To samé je nyní třeba provést se všemi muslimy Evropy! Pracovní tábory, obehnané 3 řadami ostnatého drátu, poslední z nich napájená elektrickým proudem vysoké voltáže. Pracovní režim a centrálně distribuovaná strava, oblečení a pod. Za současného stavu, kdy nám vypověděli válku, není jiné řešení!
        Jesse
        •  
          22.03.2016 19:44

          A pokud nezavirat do taboru..tak sesbirat a vysadit v Turecku..Cau, pozdravujte Allaha
          Kapi
  • Zaspíváme si...
    22.03.2016 12:18

    Myslím, že je čas na písničku: Teď když máme, co jsme chtěli..........
    das
    • Re: Zaspíváme si...
      22.03.2016 12:20

      Potlesk ve stoje :-))))
      Jesse
      •  
        22.03.2016 12:37

        Rád bych věděl, jestli teď Lucemburský ministr zahraničí něco bude plkat o kvótách. Jak jsou asi teď Belgičani rádi, že si nabrali všechny ty uprchlíky bez rozdílu.
        PaPe3814
  • Díky
    22.03.2016 11:16

    frau Merkel za další obohacení EU dnes v Bruselu. http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/sloupky/zanikne-eu-ve-stylu-rimske-rise/
    hb
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m