Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlaté vzkříšení: Největší čtvrtletní zisk za 30 let

Zlaté vzkříšení: Největší čtvrtletní zisk za 30 let

01.04.2016 13:43
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

První letošní čtvrtletí nezačalo pro trhy zrovna nejlépe. Hroutily se banky, padala ropa… Pak ale došlo k obratu a v posledních šesti týdnech se akcie, komodity i dluhopisy těšily z oživení. Že obavy a nejistota, které cloumaly trhy v roce loňském i na počátku toho letošního ale nejsou zcela u konce, naznačuje doslova zlaté vzkříšení. Žlutý drahý kov s pověstí bezpečného přístavu má za sebou nejlepší čtvrtletí za posledních tři desetiletí…

Cena zlata za první tři měsíce roku 2016 stoupla o 16,5 procenta, což představuje její zdaleka největší čtvrtletní nárůst od roku 1986 a investoři stále více sázejí na její další zvýšení. Pro zlato, které má za sebou těžkých pět let, během kterých kovu podráželo nohy oživení ekonomiky v USA a sílící dolar, je to konečně dobrá zpráva. Posílení americké měny je pro zlato jako v dolarech denominovanou komoditu do značné míry škodlivé, mezi dolarem a zlatem prokazatelně panuje inverzní vztah. Pokud se však globální hospodářský výhled zásadním způsobem nezhorší, mnoho investoru zůstává k dalšímu výraznému růstu drahého kovu skeptických.

Cena zlata za poslední rok

Gold 2016.png

Zlatá raketa uplynulého kvartálu je vlastně pro mnoho účastníků trhu spíše překvapením a její rozsah pro některé investory představuje důvod k nervozitě. Soudě podle sázek na růst žlutého kovu, investoři do značné míry v potenciál růstu zlata věří nejvíce od února 2015. Dle dat americké Komise pro obchodování s komoditními futures čisté býčí sázky hedge fondů a jiných spekulativních investorů dosáhly v týdnu do 22. března 161610 kontraktů.

Čisté sázky na růst nebo pokles cen zlata v letošním roce

gold bullish bets.png

Zdroj: WSJ

Rostla držba v burzovně obchodovaných fondech krytých zlatem a značné zisky sbíraly i akcie zlatých těžařů. Kupříkladu Newmont Mining je za letošní rok 48 procent v plusu, akcie Randgold Resources si doposud letos připsaly 54 procent a největší světový těžař zlata z pohledu objemu produkce Barrick Gold přidal dokonce 72 procent.

Významná část zlatých zisků je přitom datována hlavně do prvních šesti týdnů toho roku, kdy kov těžil ze své role bezpečného přístavu během propadu akciových trhů i cen ropy. Cenové přírůstky si však zlato podrželo, i když akciové indexy obrátily do zelených čísel. I proto se někteří investoři domnívají, že obavy, které s sebou stáhly v prvních týdnech letošního roku většinu aktiv, nejsou zdaleka minulostí. Kupříkladu strach pramenící z dalšího zatěžování hospodářského růstu a případných tržních šoků vyvolaných přijímáním exotické měnové politiky centrálními bankami posílilo japonské rozhodnutí posunout úrokové sazby do záporu.

Jsou zlaté zisky dílem pouze strachu a nejistoty?

Žlutému drahému kovu výrazně pomáhají centrální banky v Evropě, Číně i USA. Všechny během prvního letošního čtvrtletí naznačily, že úrokové sazby zůstanou kvůli zpomalení ekonomického růstu a inflaci, která stále nedosahuje jejich cílů, nízko po delší dobu. Zvláště opatrná prohlášení představitelů amerického Fedu s ohledem na zvyšování sazeb zlatu svědčí. Vyšší sazby by totiž vedly k posílení dolaru. Obecně má navíc zlato nízké sazby v oblibě z toho důvodu, že zvyšuji jeho atraktivitu pro investory v porovnání s aktivy, která nesou úrok jako například dluhopisy.

Nejistotu investorů však posilují nejen obavy o zpomalení růstu světového hospodářství, ale i politická rizika. Jmenovitě nelze opomenout hrozbu odchodu Velké Británie z Evropské unie a jeho potenciální dopad na evropský obchod. VUSA se trhy do značné míry děsí toho, co by pro směr americké politiky včetně té měnové znamenalo případné zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Zdroj: WSJ, BBG


Čtěte více:

Krize světového ocelářství připomíná „dobu ledovou“
31.03.2016 12:41
Z aktuálního stavu globálního ocelářství doslova přechází mráz po záde...
Project Syndicate: Tahle země není pro mladý
31.03.2016 16:30
V posledních 20 letech se zhruba půl milionu Italů ve věku 18 až 39 le...
Slabá čísla z Japonska na jen nedoléhají, podporou je averze k riziku
01.04.2016 10:30
Z Asie jsme ráno dostali smíšená data. Lepší, než se čekalo, byly číns...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m