Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Red Lion Hotels vs. Marriott – goliáš vítězí

Akcie Red Lion Hotels vs. Marriott – goliáš vítězí

21.04.2016 17:45

Red Lion Hotels by podle Zacks měla být další atraktivní firmou vybranou mezi americkými hotelovými službami (viz předchozí příspěvky). Pokud tuto akcii hodnotíme z dlouhodobější perspektivy, nejde o žádného miláčka trhu a její pětiletá návratnost je hluboko pod indexem a ještě hlouběji pod benchmarkem jménem Marriott. Zhruba od poloviny roku 2015 se ale chová podobně jako její kolegyně a to znamená, že v roce letošním si prošla slušnou rally.

Red lion 1.png

Zdroj: FT

Tržby RLH už roky oscilují kolem 140 milionů dolarů, poslední dva roky to firma na úrovni zisků dotáhla do černé nuly. Návratnosti se pohybují na mizerných číslech, takže bychom měli být mimo jiné ostražití, co se týče významných nových investic.

Red lion 2.png

Zdroj: FT

Obrázek zatím není zrovna povzbudivý, ale je možné, že vše zachrání tok hotovosti tak, jako tomu bylo v díle minulém. I krátký pohled na následující tabulku ovšem bere poslední naděje: V roce 2013, 2014 i 2015 bylo provozní cash flow hluboko pod CapEx a to znamená, že pro akcionáře nezbylo zhola nic a firma naopak prodávala aktiva.


Red lion 3.png

Zdroj: FT

Je přirozeně možné, že nyní přichází obrat, výsledky se značně zlepší a to je základem optimistických názorů na akcii. V rámci výše prezentovaného pohledu ale firma naším filtrem fundamentální atraktivity neprochází ani náhodou. Podívejme se ale ještě na již zmíněný Marriott Int.

Jak bylo uvedeno v úvodu, akcie MI si dlouhodobě vede výjimečně dobře (ona také její beta je na hodnotě 1,6 a tudíž se její systematická rizikovost a tudíž i požadovaná návratnost pohybuje nad trhem). MI soustavně zvyšuje tržby i zisky a její cash flow je shrnuto v poslední tabulce. Ve srovnání s předchozím případem jde o pohled příjemný, protože provozní cash flow vysoce převyšuje investice. Firma tak má příjemné starosti – co s hotovostí? V roce 2015 MI po CapEx zbylo asi 1,1 miliardy dolarů, po celkových (dez)investicích dokonce 1,8 miliardy dolarů. K akcionářům pak proudilo ještě více (253 milionů dolarů na dividendách a 1,9 miliardy dolarů na odkupech).

Red lion 4.png

Zdroj:

Hezké cash flow ještě neznamená atraktivní investici, protože vše může kazit valuace. Pokud zde vezmeme za bernou minci rok 2015, je MI krátkodobě schopný generovat cca 1,1 miliardy dolarů po CapEx. Pokud by tato aproximace volného cash flow pro akcionáře dlouhodobě stagnovala, její současná hodnota by dosahovala 10,4 miliard dolarů (požadovaná návratnost se pohybuje mírně nad 10 %). Kapitalizace ovšem nyní dosahuje 17,3 miliardy dolarů, takže trh je v některém ohledu optimističtější. Naše krátkodobé cash flow by na ospravedlnění tohoto čísla muselo dlouhodobě růst o 4,3 %.

Soudě podle posledních let by tato růstová laťka nemusela být přehnaná (tj. akcie předražená). Konec konců jde při inflaci ve výši cca 2 % jen asi o 2,3 % reálný růst, který by u globální společnosti neměl být nesplnitelný. A pokud bych neměl v ruce nějaký přesvědčivý argument o tom, že RLH je v dohledné době schopen výrazně zlepšit své výsledky (a ten argument nemám), v tomto případě bych nechal kontrariánství být a zajímal bych se spíše o MI.


Čtěte více:

Maloobchod v Británii - další pokles v řadě je zklamáním
21.04.2016 10:42
Britské maloobchodní tržby v březnu prohloubily propad na -1,3 procent...
Volkswagen již míří k řešení dieselgate; zato Mitsubishi se teprve přiznalo
21.04.2016 11:31
Podle informací lidí obeznámených s celým případem je Volkswagen připr...
Falešný úsvit nebo skutečná změna trendu? Ocel je v Číně letos o 54 % dražší
21.04.2016 12:31
Ocelové výztuže jako takové možná nepřekypují atraktivitou, průmyslové...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data