Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nabídky pro Medivation se rozrůstají. Firma ale zatím nikomu nic neříká

Nabídky pro Medivation se rozrůstají. Firma ale zatím nikomu nic neříká

11.05.2016 12:20
Autor: Pavel Daniel

Bitvu strategií, ale i konkrétních čísel, připomíná souboj o biotechnologickou společnost Medivation. Biofarmaceutická firma, která se zaměřuje na vývoj léčiv na závažná onemocnění, u nichž existují jen omezené možnosti léčby, se během prvních květnových dní roku 2016 dostala do pozornosti farmaceutické společnosti Amgen. Za poslední dva měsíce jde už o třetí světotového farmaceutického výrobce, který kolem firmy Medivation krouží. Na trhu se podle agentury Bloomberg firma Medivation prosadila s onkologickým přípravkem Xtandi, který pomáhá při léčbě rakoviny prostaty.

Medivation je bohatá nevěsta na akvizici

„Klíčovým aktivem Medivation je lék Xtandi. Lék je určen na léčbu rakoviny prostaty, která je v USA hned po rakovině kůže nejčastěji diagnostikovanou nemocí u mužů,“ řekl Jan Šumbera, analytik společnosti Patria Finance. Navíc, podle něj, podíl úmrtí nakažených je v jejím případě druhý nejvyšší (po rakovině plic). „Hlavním konkurentem je na poli léčby rakoviny prostaty Jonhnson&Johnson se svým lékem Zytiga. Další onkologické léky má společnost v pokročilých fázích vývoje,“ vysvětluje zájem světových farmaceutických hráčů o Medivation Jan Šumbera.

Co se týče Xtandi, ten je primárně podle Jana Šumbery určen na metastatickou rakovinu prostaty, probíhají nicméně klinické testy na využití léku při léčbě rakoviny prostaty v méně rozvinutých fázích. „Úspěch by výrazně rozšířil portfolio potenciálních odběratelů. Jelikož se v nezhoubné fázi rakoviny prostaty zpravidla využívá kooperace s urology, případný zájemce o koupi Medivation by měl disponovat širokou sítí prodejců právě v tomto segmentu (v metastatické fázi už se pacient přesouvá k onkologům),“ konstatoval Jan Šumbera.

Počet firem, usilujících o Medivation, se zvyšuje

Není proto divu, že o Medivation se v posledních týdnech rozhořel vážný souboj. První, kdo vystartoval se svou strategií spojení se s Medivation a vyčíslil představu fúze na 9,3 miliardy amerických dolarů, byl francouzský farmaceutický kolos Sanofi. K němu se na přelomu dubna a května 2016 přidali další hráči globálního segmentu výroby léčiv: firmy Pfizer a naposledy právě společnost Amgen. Podle zpráv agentury Bloomberg si vedení Amgenu prostřednictvím poradců „ohledává“ terén a zvažuje, na kolik vyčíslí svou nabídku pro Medivation. Mluvčí společnosti Amgen ale odmítl agentuře Bloomberg v této souvislosti cokoli okomentovat.

Společnost Amgen již dříve uvedla, že je připravena na nějakou větší transakci, po roce 2013, ve kterém uskutečnila akvizici ve výši 10 miliard amerických dolarů za Onyx Pharmaceuticals Inc. Podpora vyšších prodejů firmy a dopady její kampaně na snižování nákladů přinesly Amgenu v dubnu letošního roku navýšení prognózy prodejů a předpovědi upraveného zisku na celý rok 2016.

Jak souboj dopadne?

Faktem ale je, že Medivation zatím na zveřejněné nabídky nijak výrazně nereagovalo. „Dosavadní zamítavý postoj Medivation pravděpodobně úzce souvisí s představenými nabídkami,“ říká Jan Šumbera. Z dat Bloomberg totiž plyne, že se průměrná cena obdobných transakcí v sektoru pohybuje okolo 10 násobku tržeb a v případě Medivation by to v závislosti na zvolených tržbách (roky 2016 – 2017) podle Jana Šumbery znamenalo rozpětí zhruba 9,3 – 11,6 miliardy amerických dolarů. „Při přepočtu taková nabídka odpovídá ceně 56,5 – 70 USD/akcii,“ doplnil Jan Šumbera.

Podle agentury Bloomberg společnost Sanofi argumentovala dopisem vedení společnosti Medivation, že její klíčoví akcionáři s navrhovanou podobu transakce souhlasí. Sanofi prý zváží revizi původní nabídky, pokud se Medivation aktivně zapojí do vyjednávání.


Čtěte více:

Hra o trůny ve farmaceutickém segmentu. Na Medivation Inc si brousí zuby Pfizer Inc.
04.05.2016 14:40
Americký specialista na výrobu léků pro léčbu některých typů rakoviny ...
Podlomí mzdy korunu?
11.05.2016 11:11
Statistiky o vývoji průměrných mezd byly v posledních letech docela z...
Britský průmysl v březnu rostl, ale na očekávání nedosáhl
11.05.2016 10:44
Průmyslová výroba v Británii se v březnu zvedla o 0,3 procenta po 0,2p...
Příští americký prezident a vaše investiční portfolio
11.05.2016 11:00
V tuto chvíli se zdá být jasné, kdo proti sobě stane v listopadových p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data