Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shilling: Indie je investičně zajímavější než Čína

Shilling: Indie je investičně zajímavější než Čína

10.06.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína, Rusko i Brazílie zpomalují, Indie se řítí vpřed. Jde o jeden z příkladů pozitivního vývoje mezi rozvíjejícími se zeměmi. Během posledních 25 let bylo tempo jejího ekonomického růstu nižší než v Číně. Nikdy se však nestala exportní velmocí jako Čína, ale to také znamená, že její růst není tak volatilní a minulý rok dosáhl 7,5 %. Indie zároveň tolik netěžila z přesunu výrobních odvětví ze Západu do rozvíjejících se zemí. I to má ovšem svou světlou stránku, protože současný útlum offshoringu poškozuje Čínu mnohem více než Indii.

Indie bezesporu čelí řadě problémů. Mezi ty hlavní patří pomalé byrokratické procesy, nedostatečná infrastruktura, příliš mnoho regulace a korupce. Ty musí být vyřešeny, jinak se tempo ekonomického růstu nezvýší. Vláda se o to snaží, i když její dosavadní výsledky nejsou jednoznačné. Spolehlivých ekonomických dat není mnoho. Většina firem je drobných, řada lidí pracuje bez smluv, oficiální čísla týkající se HDP jsou kvůli deflátoru založenému na velkoobchodních cenách nadhodnocená.

Indie má ale ve srovnání s Čínou jednu velkou výhodu. Politika jednoho dítěte, která v Číně platila, se projeví na jejím demografickém vývoji, který bude další ekonomický růst dusit. Populační růst Indie naopak brzdí jen málo faktorů a poměr lidí ve starším věku k populaci v produktivním věku bude dál klesat, zatímco v Číně bude růst. V roce 2015 měla Indie 1,25 miliardy lidí, Čína 1,37 miliardy lidí. Nebude ale trvat dlouho a pořadí se obrátí.

O kolonialismu si můžeme myslet, co chceme, ale britská vláda zanechala v Indii pevně zakotvenou demokracii, která je v případě velkých zemí výhodou. Britové tu také zanechali železniční síť, která umožňuje přesun lidí a zboží na velké vzdálenosti. Čína naopak váhá s tím, aby umožnila volný pohyb farmářům, kteří se chtějí přesunout do měst za prací. A Britové dali Indii samozřejmě i angličtinu, svobodný tisk a právní systém. Vláda práva je tak v této zemi na mnohem lepší úrovni než v Číně, kde má na rozhodování soudů vliv komunistická strana.

Čínu táhnou dolů státem vlastněné firmy, banky a další neefektivní subjekty, které stále vytvářejí více než polovinu produktu této země a zaměstnávají čtvrtinu pracovní síly. V Indii naopak vznikají sofistikované společnosti jako Tata, které jsou schopny konkurence v globálním měřítku.

Čína jen pomalu otevírá své měnové a finanční trhy zahraničním investorům. Její měna může posilovat pouze během boomu, její kurz je držen na stabilní úrovni, když je ekonomika slabá. Rupie naopak nebývá předmětem vládních intervencí a indická centrální banka The Reserve Bank of India je v podstatě nezávislá na vládě. Čínská PBoC zůstává naopak plně pod kontrolou vlády. V indické ekonomice je také významnější domácí spotřeba, její exporty tvoří 33 % HDP a tento poměr se dále zvyšuje, zatímco v případě Číny klesá.

Změny probíhají v Indii jen velmi pomalu. Tamní kultura je totiž silně ovlivněna hinduistickou filozofií, které neklade velký důraz na rychlost. Podle ní přichází po smrti reinkarnace do další formy života, takže není třeba dokončit vše v tomto životě a je možné počkat si na ten další. Zlepšení v oblasti vzdělání, deregulace a další reformy se ale mohou projevit rychlejším tempem ekonomického růstu, které může převýšit tempo růstu čínské ekonomiky.

Autorem je investor A. Gary Shilling.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Noah Smith: Jak zabránit opakování roku 2008?
10.06.2016 14:00
Dnes se naprostá většina ekonomů shodne na tom, že Velkou recesi let 2...
Zlato: Velká sázka roku 2016
10.06.2016 15:33
Uvadající očekávání spojená se zvyšováním úrokových sazeb v USA se p...
Shrnutí týdne: Týden končí akciové indexy pod tlakem; trhy ovládá sentiment z přibližujícího se Brexitu (Video + podcast)
10.06.2016 15:24
Pavol Mokoš, makléř Patria Finance, shrnuje hlavní dění na světových t...

Váš názor
  • Ještě Indie a Čína
    10.06.2016 23:39

    To :Petr Jedno číslo ,které vydá za všechny. Roku 1990 byl nominální HDP v Indii a Číně zhruba stejný = 0,3 bil. USD, o čtvrt století později měla Čína - 10 bil. USD a Indie jen 2 bil. USD. Závěr ??? Čínský HDP rostl 25 let !! = 1990-2014 - 5 krát !!! rychleji jak ten indický ! Totalita v Číně zvítězila nad demokracií v Indii. Jen holý fakt.
    xiluodu
  • Čína a Indie
    10.06.2016 23:29

    TO : Petr Tvůj příspěvek bych podepsal na 100 %. Článek je zavádějící, neuznává fakta. Pomalost vývoje a zoufalost indické byrokracie je gigantická !!! Čína během 35 let 1980-2015 "proletěla" tempem 10 % HDP ročně svoji průmyslovou éru a nyní už vstupuje do etapy služeb. Samozřejmě, že už bude mít menší růst HDP jak Indie, protože už bude v etapě vývoje :USA, Německa. Francie,....a tyto státy už také nerostou o 10 % ročně. Čína přesouvá do měst za prací 20 milionů lidí ročně a ubytovává je kulturně v panelácích, lidé, kteří jdou z vesnic do měst v Indii ,Brazílii a Africe jdou do slumů bez vody, elektřiny a kanalizace a bydlí v kučách z vlnitého plechu. Čína postaví atomový reaktor o 1000 MW za 5 let, Indie za 12 let, USA za 9 let. Čína roku 2014 spotřebovala 60 % světové spotřeby cementu, 50 % světové spotřeby oceli , 45 % světové spotřeby uhlí a 40 % světové spotřeby barevných kovů. Její výkony jsou už dnes legendární !!! Loni čínští turisté utratili na svých cestách v zahraničí 253 miliard Dolarů, více jak občané USA a Německa dohromady. Čínské firmy : Xiaomi, Alibaba, Lenovo, Huawei,... atd mají světový zvuk a to je teprve začátek. Čínský superpočítač Tianhe-2 je nejrychlejší na světě, dvakrát rychlejší jak druhý americký. V roce 2020 bude 80 % velkých čínských měst propojeno vysokorychlostní železnicí pro jízdu 300 Km/h , délka vysokorychlostních železnic tam dosáhne 30 000 km , tedy 70 % celosvětové délky !!! Čína dnes staví gigantické hydroelektrárny Baihetan o 16 100 MW a Wudodgde o 10 200 MW , v Baihetanu se budou točit největší vodní turbíny světa domácí čínské konstrukce o 1000 MW každá ! Ve velkých čínských městech je už dnes HDP na obyvatele jako v ČR , dělníci tam berou měsíčně 18 000 Kč. 26. června vypustí Čína z nového kosmodromu Wenchang na ostrově Chajnan novou nosnou raketu CZ-7 o nosnosti 13,5 tuny na LEO , na podzim bude následovat CZ-5 o nosnosti 25 tun. Tou pak Čína postaví svou vlastní vesmírnou stanici, která roku 2024 nahradí vysloužilou západní ISS. Demokracie je systém, ketrý začíná kolabovat, viz. potíže Evropy s běženci , blamáže EK obřích rozměrů , názory pana Trumpa v USA atd. atd. Určitý model totality si Čína musí podržet, je to velká výhoda. Čínu čeká velká budoucnost. Ročně tam stále přibývá 7 milionů lidí, my stagnujeme, Japonců a Němců už ubývá tempem 500 000 lidí ročně. Evropu a USA drží nad vodou jen přivandrovalci barevné pleti, je to cesta do pekla pro naši západní civilizaci. Kdo nerodí děti z důvodu pohodlí, ten si budocnost nezaslouží a nikdy ji ani nemá.
    xiluodu
    • Re: Čína a Indie
      10.06.2016 23:38

      Hlavně ty seš legendání. ˇUžasná spotřeba cementu fakt. Nás jste zase krmili množstvím ocele na hlavu.
      Velkamedvědice
  •  
    10.06.2016 18:49

    Autor se dopouští řady věcných chyb. Za prvé, za posledních 25 let vzrostla populace v Číně o 20%, v Indii o 48%, ale velikost ekonomiky v Číně 28x (nominální USD) zatímco v Indii pouze 7x. Tím se indický HDP na hlavu převyšující ten čínský o 12% zmenšil na jeho pouhou čtvrtinu. Za druhé, Čína intenzivně rozvíjí železniční síť a zatímco v 1990 byla indická síť o 6 tis km delší, dnes je o 6 tis km delší ta čínská. A o kvalitě nemluvě. Čína staví rychlé tratě, jakkoli to provázejí problémy, Indii se ani nezdá o vlacích na 160. Za třetí, v žebříčku korupce je aktuálně Indie 76., Čína 83., na 100bodové stupnici je Indie lepší o 1 bod, což nijak nepotvrzuje lepší právní systém nebo britské dědictví. Za čtvrté, ano, Indie je více nezávislá na vývoji světové ekonomiky, protože je zaostalejší a izolovanější, stejnou logikou můžu tvrdit, že Mauretánie se finanční krize netýká. Za páté, Indie je formální demokracií, ale kastovní systém reálně bránící rovnoprávnosti desítek milionů lidí jenom proto, že se narodili "špatným" rodičům je rasizmem nejhrubšího zrna a nezadá si s totalitními praktikami čínské komunistické strany. V jednom konstatování ale s autorem plně souhlasím - indické mentalita neuznává hodnotu času tak jak jej vnímáme v Evropě (nebo i v Číně). To je ale, podle mně, z dlouhodobého hlediska zásadní výhoda Číny - cokoli si o tom myslím, tržní ekonomika chce pořád víc a efektivněji. A tomu konfucianizmus nebrání.
    Petr
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university