Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato: Velká sázka roku 2016

Zlato: Velká sázka roku 2016

10.06.2016 15:33
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Uvadající očekávání spojená se zvyšováním úrokových sazeb v USA se pomalu, ale jistě stávají motorem, který pohání nový růst doslova všeho, co se třpytí od futures kontraktů na zlato až po akcie těžařů žlutého drahého kovu nebo burzovně obchodované fondy ETF kryté zlatem. Všechny tyto nástroje nabízejí investorům způsob, jak sázet na zlatý růst i pád. A na trzích se možná schyluje k nové zlaté horečce…

Futures kontrakty na zlato na burze Comex v letošním roce patří mezi ty zdaleka nejvýkonnější třídy aktiv. K včerejšímu dni zaznamenaly zhruba 20procentní zisky. A to ještě není nic ve srovnání s ostrým nárůstem mnoha dalších cenných papírů vázaných na zlato. Jedná s o poslední náznak toho, že obchodování napříč trhy je v roce 2016 tak nějak vzhůru nohama a z těch obvykle nejméně oblíbených investic na Wall Street se letos stávají ty nejlepší.

Cena zlata od počátku roku 2016 v USD/unce versus kurz USD/EUR

zlato a dolar.png

Obrat na poli popularity třpytivého drahého kovu odráží zásadní změnu v očekáváních investorů v posledních šesti měsících. Většina analytiků nebo manažerů portfolií zahájila letošní rok v domnění dalšího posilování dolaru poté, co americký Fed opět zvýší úrokové sazby. Mezi dolarem a zlatem je dlouhodobě potvrzen inverzní vztah. Tedy pokud dolar posiluje, zlato ztrácí a naopak. Navíc sex-appeal zlata jako aktiva, které nenese žádný výnos, může instrumentům, jako jsou kupříkladu dluhopisy, s růstem sazeb jen těžko konkurovat. Velkolepé posilování dolaru se ale prozatím nekoná, místo toho tento týden americká měna oslabila na pětiměsíční minima v reakci na mizerná data z trhu práce v USA a pondělní komentáře šéfky Fedu Janet Yellenové, která naznačila, že bezprostřední zvýšení sazeb nehrozí.

Rozsah oživení v sektoru komodit obecně letos překvapil nejednoho investora nebo analytika. Situace se oproti roku 2015 převrátila naruby a většina komodit neuvěřitelně rychle přepnula ze režimu zoufalství do nebývalé euforie. Miliardářský investor George Soros v květnu odhalil podíl v rozsahu 19 milionů akcií v největším světovém těžaři Barrick Gold. Jeffrey Gundlach vyjádřil názor, že zlato by mohlo vzrůst na 1400 dolarů za trojskou unci. Jeho pohled sdílí i banka ANZ, podle které by averze k riziku podpořená britským referendem o odchodu z Evropské unie mohla zlatu pomoci vyšvihnout se právě k 1400 dolarům za unci. V pátek odpoledne se trojská unce žlutého drahého kovu obchodovala kolem 1269 dolarů za unci.

NYSE Arca Gold Bugs index


gold nyse arca.png

Cena akcií těžařů zlata často následuje trend, který udává cena trojské unce drahého kovu, jen s o něco většími výkyvy. Hodnota NYSE Arca Gold Bugs Indexu, který sleduje 15 hlavních zlatých těžařů, se po několika letech poklesů od ledna téměř zdvojnásobila. Těžební společnosti jako Newmont Mining nebo Freeport-McMoRan ještě vloni padaly na nová minima, letos ale vyletěly do nebes. Z Newmontu, který od ledna do čtvrtečního závěru připsal 100 procent, je druhý nejvýkonnější titul z indexu S&P 500. Freeport potom pátý nejlepší s nárůstem o 61 procent.

Těžaři zlata však nepatří zrovna ke společnostem s tou nejdisciplinovanější reputací. Růst cen žlutého kovu by mohl v konečném důsledku vést k tomu, že někteří těžaři začnou znovu utrácet a nakonec by mohl vyrušit pozitivní dopad několikaletého snižování nákladů. Společnosti z odvětví mají obvykle ve zvyku utrácet tolik, kolik jim cena unce zlata dovolí.

Akcie těžařů versus americký index S&P 500 od ledna 2016

tezari sp 500.png

Newmont Mining žlutě, Freeport-McMoran zeleně.

Hedge fondy a další institucionální investoři sice v posledních týdnech o něco omezili býčí sázky na růst ceny drahého kovu, i tak ale dlouhé pozice na zlato svým počtem převyšují podle Komise pro obchodování s komoditními futures medvědí sázky o 155776 futures a opčních kontraktů. Čisté býčí sázky v květnu dosáhly vůbec nejvyšší úrovně od roku 2011. Objevuje se však i názor, že trhy možná v současnosti riziko nadcházejícího zvyšování amerických úrokových sazeb lehce podceňují.

Zdroj: WSJ, BBG, CNBC


Čtěte více:

Jaký osud letos čeká zlato? Sledujte těchto 5 faktorů!
11.05.2016 14:09
Zlato si letos užívá nejlepší začátek roku za poslední tři desetiletí....
Nová hvězda trhů: Výkonnost komodit v roce 2016 válcuje akcie i dluhopisy!
07.06.2016 15:33
V loňském roce nemyslitelná fráze, letos tvrdá realita. Komodity od l...
Strach z Brexitu dráždí nervy kakaových investorů
09.06.2016 13:35
Spojitost mezi britským referendem o vystoupení z Evropské unie a ceno...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení