Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Británii zavraždili poslankyni Coxovou, jež byla proti Brexitu

V Británii zavraždili poslankyni Coxovou, jež byla proti Brexitu

17.06.2016 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Britskou labouristickou poslankyni Jo Coxovou, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii, včera zavraždili v jejím volebním okrsku. Pravděpodobného útočníka policie rychle zadržela. Kvůli napadení všechny své akce zrušili zastánci i odpůrci takzvaného brexitu (odchodu Británie z EU) a plánovaný proslov na podporu členství v unii odvolal i premiér David Cameron. Britští i světoví politici čin odsoudili a pozůstalým vyjádřili soustrast.

Coxovou napadl útočník v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu. Podle očitých svědků citovaných zpravodajským serverem BBC "muž v bílé kšiltovce" střelil poslankyni celkem třikrát. Následně prý vytáhl nůž a zasadil ženě několik bodných ran. Lékař ji prohlásil za mrtvou zhruba tři čtvrtě hodiny po napadení. Podle místní policie při útoku utrpěl zranění také 77letý muž, který je však mimo ohrožení života.

Krátce po útoku zadrželi policisté ve městě 52letého muže považovaného za útočníka. Podle policejního mluvčího kriminalisté po nikom jiném nepátrají a o motivu činu odmítli spekulovat. Podle britských médií obyvatelé Birstallu muže identifikovali jako Tommyho Maira. Byl prý tichý a často místním pomáhal na zahradě.

Podle některých britských médií svědci slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie na prvním místě), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení, které usiluje o odchod Británie z EU. Místopředsedkyně hnutí Jayda Fransenová ale odmítla, že by její organizace měla cokoli společného s činem, který označila za "naprosto nechutný". Coxová se před nacházejícím referendem angažovala na straně stoupenců setrvání země v EU.

Kampaň podporující setrvání Británie v EU i kampaň prosazující odchod země z EU včera i dnes kvůli útoku pozastavily všechny své plánované akce. Svůj proslov, který měl dnes v Gibraltaru pronést na podporu členství země v Evropské unii, odvolal také britský premiér Cameron.

Smrt poslankyně předseda britské vlády označil za "tragédii". "Byla odhodlanou a starostlivou poslankyní. V myšlenkách jsem s jejím manželem Brendanem a jejími dvěma dětmi," uvedl na twitteru. Zděšení nad vraždou vyjádřil i předseda opoziční Labouristické strany a stranický šéf Coxové Jeremy Corbyn. "Nenávist problémy neřeší, Jo v to věřila," řekl.

Manžel zavražděné Brendan Cox uvedl, že by jeho žena nyní chtěla jen dvě věci, "aby byly naše drahé děti zahrnuty láskou" a "abychom se všichni sjednotili v boji proti nenávisti, která ji zabila". "Nenávist nemá světonázor, rasu ani náboženství, je jedovatá," dodal Cox.

Vraždu Coxové už odsoudila většina předních britských politiků. Za "zničující ránu naší demokracii" označil útok i bývalý premiér Gordon Brown. Jedna z hlavních tváří kampaně za odchod Británie z EU, exstarosta Londýna Boris Johnson uvedl, že je z vraždy poslankyně "smutný a v šoku". Mluvčí Buckinghamského paláce řekl, že královna Alžběta manželovi zesnulé pošle osobní kondolenci.

Vraždu odsoudili i světoví politici. Podle ministra zahraničí USA je útokem proti všem, kdo věří v demokracii. Soustrast pozůstalému manželovi a dětem vyjádřila německá a francouzská vláda. Zprávou o vraždě je zhrozená bývalá americká poslankyně Gabrielle Giffordsová, která v roce 2011 přežila pokus o atentát.

Coxová je prvním členem britského parlamentu zavražděným během výkonu své funkce od smrti Iana Gowa, kterého v roce 1990 zabili příslušníci teroristické Prozatímní irské republikánské armády (PIRA).

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Fiskální situace Řecka není tím největším rizikem, řešení je v nedohlednu
17.06.2016 8:38
Je možné z Řecka nějak udělat ekonomiku, která je schopná samofinancov...
Krugman o brexitu: S pocitem zoufalství bych zůstal v EU
16.06.2016 11:00
Je asi načase, aby se vyjádřil k problému, kterému jsem se doposud vyh...
Volkswagen investuje do transformace desítky miliard eur
16.06.2016 13:53
Německá automobilová skupina Volkswagen bude muset do své transformace...

Váš názor
  • Plán B aktivován
    17.06.2016 16:16

    Čekal jsem ne jestli, ale kdy to přijde a ono to přišlo. Vzhledem k množícím se zprávám o masivním růstu příznivců odchodu z EU bylo jasné, že bude potřeba zvrátit tento trend ve veřejném mínění v Británii. Globalisté totiž nikdy nepřipustí, aby jejich plán nevyšel a vždy mají v záloze nějaký plán B či C atd. atd.. Jakože tehdejší překvapivá smrt Haidera v Rakousku po jeho volebním úspěchu je toho také příkladem, kdy musel být aktivován plán B.
    Peté13
  • Demokracie v UK
    17.06.2016 10:30

    Tak to máte pěkně podložené. V do ach socialismu tahle země hostila a vyzbrojování mnohé živly. Od teroristů z IRA ( zadržení lodí Lidice, Semtex - Lockerbie ) a mnoha dalších. A politické vraždy Horákové a dalších jako třeba Masaryka - pád z NKVD agent.
    JC
  •  
    17.06.2016 9:49

    a kde se bere jistota, že vražda má souvislost s brexitem? Nebo byla obětním beránkem aby veřejnost věděla jak "správně" volit??
    abc
    •  
      17.06.2016 9:51

      Třeba že ta poslankyně byla tváří kampaně za setrvání Británie v EU a vrah nebyl ani její příbuzný ani známý a nebyl tam sexuální ani loupežný motiv.
      ..
      • ..
        17.06.2016 10:03

        Tak to tam budou s demokracií ve srovnání s námi mnohem hůře. U nás se zatím pro politické názory nezabíjí. To se zde nedělo ani za dob komančů a RVHP. Máme se ještě hodně co učit.....
        tejape
        • Re: ..
          17.06.2016 10:06

          Podle jednoho člověka (nejspíše duševně nemocného) soudit celý národ může jen další duševně chorý.
          ..
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data