Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman o brexitu: S pocitem zoufalství bych zůstal v EU

Krugman o brexitu: S pocitem zoufalství bych zůstal v EU

16.06.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Je asi načase, aby se vyjádřil k problému, kterému jsem se doposud vyhýbal: K volbě, zda Velká Británie zůstane členem EU. Hned na začátku napíšu, že pokud bych o tom hlasoval já, byl by pro zachování členství v Evropské unii. Nebyl bych pro něj ale moc nadšený a stále mě trochu děsí to, co tohle členství může v budoucnu přinést.

Pokud by Británie nebyla schopná dojednat po odchodu z EU stejný přístup na unijní trhy, jaký měla před brexitem, její ekonomika by trpěla. Podle mých hrubých odhadů by dlouhodobě ztrácela 2 % HDP a tento odhad odpovídá řadě jiných. Ztráty by nakonec mohly být nižší, ale i větší. Speciálním případem je City of London, které tvoří velkou část britské ekonomiky. Vyváží totiž finanční služby do zbytku Evropy a lze jen velice těžko odhadnout, zda by byla schopná vypořádat se s dodatečnými náklady, které by brexit přinesl, nebo ne.

Pouhou pohádkou jsou tvrzení, že Británie by po brexitu dosáhla neuvěřitelného růstu díky deregulaci. Jde o voodoo ekonomii, která není o nic lepší než její americká verze. Na druhou stranu také moc nevěřím tomu, že brexit přinesl finanční krizi či nějaký jiný kolaps. Je možné, že by libra oslabila. Británie je ovšem zemí, která si půjčuje ve vlastní měně a nemá nadměrný deficit běžného účtu, takže depreciace kurzu je pro ni výhodná.

Je pravda, že ekonomické dopady brexitu by se v různých částech britské společnosti projevily hodně rozdílně. Některé regiony by na tom mohly být lépe, ale například zmíněné City by hodně prodělalo. Celkově je pak jasné, že ekonomická analýza hovoří jednoznačně pro zachování členství v unii. A proč jsem tedy v úvodu zmiňoval strach z tohoto členství? Jednoduše proto, že EU je hluboce nefunkční a tvrdě se brání potřebným změnám.

Evidentním příkladem problémů je euro. Jeho zavedení bylo chybou od samého počátku a tato chyba byla významně znásobena tím, jak Evropa jednala po krizi roku 2009. Namísto technického řešení problémů se celá věc stala diskusí o morálce, která skončila požadavky na destruktivní utažení fiskální politiky. A mimo ECB nelze najít náznak toho, že by se z tohoto vývoje někdo poučil.

Nejde ale jen o euro. Zdá se, že EU není schopna řešit imigraci, problematiku rozdílu v příjmech, problém otevřených hranic a státu blahobytu. Něco tedy musí povolit. Bylo by dobré, kdyby těsné vítězství těch, kteří chtějí v EU zůstat, zapůsobilo jako budíček. Jenže podobných budíčků už bylo v posledních letech několik a nikoho nevzbudily.

Evropský projekt je zdrojem mnoha pozitivních věcí, které se projevují v celém světě. EU byla hybnou silou v oblasti svobodného obchodu i demokratizace. Pokud by ji brexit vážně ranil, otevřely by se dveře mnoha problémům. Já bych tedy volil to, aby Británie v EU zůstala, ale s oním pocitem zoufalství. Volil bych totiž pro setrvání v systému, který potřebuje reformy, ale vůbec se mu do nich nechce.

Autorem je ekonom Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Technická analýza - Fed sazby nezvýšil a bude vyčkávat na nová data z amerického trhu práce a hlasování o Brexitu
16.06.2016 9:37
EURUSD: Měnový pár se pohybuje nad denním pivotem. Oscilátor relativn...
ČR - Ceny v průmyslu v zajetí ropy
16.06.2016 10:00
Zatímco v předchozích měsících tlačila levná ropa ceny v rafinériích ...
Britský maloobchod pokračuje v dobrých výkonech
16.06.2016 10:43
Maloobchodnímu sektoru ve Velké Británii se po dubnu podařilo znovu po...

Váš názor
  • GB zůstane
    16.06.2016 13:54

    o tom žádná, a snad budou tlačit na zbytek aby se EU už konečně zase hnula z místa. Pokud odejdou, tak po nich už nepůjde nikdo, protože jim to eurobyrokrati dají tak sežrat že si to ostatní rozmyslí. Kdyby ne tak by mohlo jít celkem brzy i Spanělsko a Itálii a pak je finito no a to by ty brambory z Bruselu stálo teplé flíčky. :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: GB zůstane
      17.06.2016 11:43

      Také se domnívám , že zůstane. Mám však jiný názor na to, co se stane, pokud ne. Odhaduji , že by na trzích nastalo peklo jako v 2008, ale mnohem rychlejší průběh.
      Nero
    • Re: GB zůstane
      16.06.2016 14:12

      Vidím to dost podobně.
      ..
      • Vidno, že podle Krugmana
        16.06.2016 14:46

        zůstanou v tom byrokratickém molochu pouze zoufalci :-))
        Jesse
        • Re: Vidno, že podle Krugmana
          16.06.2016 15:54

          Nevidím jediný důvod proč by měla Británie zůstat, být Brit hážu tam Leave.
          Bentley
        • Jesse
          16.06.2016 15:15

          se podívej jak to tady za dva roky u koryta byrokracií za...l Tvuj oblíbenec, takového kádrování nebylo ani za komančů co je ted, min.polovinu si toho děláme sami
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: Jesse
            16.06.2016 17:58

            Já v politice žádné oblíbence nemám, až na Tomia a Konvičku. Ale to jsou populisté a xenofobové :-)))
            Jesse
        • Re: Vidno, že podle Krugmana
          16.06.2016 15:11

          Po vystoupení z EU bude z ČR byrokratický trpaslík. Řadíš se mezi ty zástupy naivních snílků co čekají po vystoupení z EU pokles byrokracie?
          ..
          • Německo
            16.06.2016 15:41

            je ten, kdo má hlavní slovo v EU, resp. Merkelová a Schauble. Každý se o tom mohl přesvědčit už v případě řešení řeckých dluhů. Nevidím důvod, proč se podřizovat příslušníkům té země, která způsobila před několika desetiletími útrapy pozůstalých po 60 milionech lidí padlých ve válce a mnoha dalších zmrzačených na bojištích a umučených v koncentračních táborech. Jakpak se Němci s těmito chudáky vyrovnali? Zřejmě diktátem prostřednictvím EU.
            tejape
            • Re: Německo
              16.06.2016 16:10

              prepáč, ale to je trápna pesnička omieľaná dokola.
              David88
              • Němci
                16.06.2016 16:16

                A přesto ji někteří nepochopili. Nebo snad nechtějí chápat? Kdesi jsem četl, že co se Němcovi nepovedlo válkou, to se mu zčásti daří prostřednictvím EU.
                tejape
                • Re: Němci
                  16.06.2016 16:19

                  Naopak, je to stejná katastrofa, teta Merkel by měla kapitulovat dokud se dá ještě něco zachránit.
                  Bentley
                  •  
                    16.06.2016 16:33

                    Nechci Ti brát iluze, ale Německo má 80 mil. obyvatel a nevěřím v existenci pouze jedné Merkelové.
                    tejape
                    •  
                      16.06.2016 17:53

                      Nu dobrá, tak Kapitulovat s celým Německem :-)) Prostě Němci nemůžou nic řídit, jinak to vždy dopadne takto.
                      Bentley
  •  
    16.06.2016 12:00

    Zůstat někde s pocitem zoufalství to je teda terno. Já bych volil svobodu a šanci. To, že si Británie nevyjedná v budoucnu stejné podmínky obchodu? No nakonec může mít lepší s USA nebo s ostatními zeměmi mimo EU. Británie přežila 2.sv. válku, takže není důvod si myslet, že by nepřežila brexit.
    tk69
    •  
      16.06.2016 13:53

      Všetci viete na eu akurát kydať. Nikto nespochybňuje, že sú problémy, že je nutné reformovať, ale (ako dnes povedal náš prezident) "chyby, ktoré sa dejú aj v bruselskej politike, určite nie sú častejšie ako chyby v našej domácej politke" pre záujemcov, celý (podľa mňa výstižný odstavec): Povedal som to viackrát, a dnes to zopakujem. Považujem za chybu, že sme zabudli v domácej politike povedať o Európskej únii čokoľvek priaznivé. Že sa v politických diskusiách stratil zmysel pre proporciu. Že takzvaný diktát Bruselu je viac prázdny politický slogan než odraz reality. Že sa pomaly nenájde nik, kto pripomenie, že podstatné rozhodnutia neprijímajú bruselskí úradníci, ale ľuďmi zvolení predstavitelia v Európskom parlamente a Rade Európskej únie. Že tieto rozhodnutia sú výsledkom demokratických hlasovaní, kompromisov a rokovaní, ktorým budú nasledujúcich 6 mesiacov predsedať zástupcovia Slovenska. A že chyby, ktoré sa dejú aj v bruselskej politike, určite nie sú častejšie ako chyby v našej domácej politke.
      David88
      • EU je nereformovatelná
        16.06.2016 15:04

        o nutnosti reforem mluvil který Tvůj prezident? Fico nebo Tusk? ;) UK v EU je jako manželka kterou manžel bije. Těžko si představit, že jí někdo poradí, ať zatne zuby a vydrží, že se manžel změní. Jeden každý jí řekne, ať rozvede. Pozice UK je vyjímečná v tom, že si může dovolit odejít, ostatní země ji nemají. Nicméně také očekávám, že UK v EU zůstane. Ale co potom? Může dále odmítat Euro? Může dále stát mimo Schengen? Zřejmě ano, a pravděpodobně bude chtít další úlevy. Ale to je všechno na hony vzdálené kontinuálnímu integračnímu projektu ne?
        Me2d
    •  
      16.06.2016 12:46

      Článek zoufalce. Pouze kecy a další kecy. źádná konkrétní informace pro nebo proti. Je to celkem jasné, žádná katastrofa by se totiž nekonala. Ale tohle nelze napsat, protože by za chvíli po Brexitu ztichla veškerá diskuze. Nebylo se totiž, o čem bavit.
      Žíža
    •  
      16.06.2016 12:41

      Nelze vše měřit jen růstem HDP. Jsou další faktory jako suverenita v rozhodování, bezpečnost atd. Osobně se domnívám, že EU se po odchodu Británie nepoučí, ale bude se chtít víc federalizovat a vše řídit, což vyvolá odchody i dalších zemí. Přitom by EU mohl být zajímavý projekt, kdyby se tak netlačilo na pilu a současně řešily důležité problémy. To bych ale chtěl moc.
      Míša
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data