Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gary Ross: OPEC riskuje úpadek významu producentů ropy

Gary Ross: OPEC riskuje úpadek významu producentů ropy

14.11.2016 17:30
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Pokud se Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC) nepřestane handrkovat o tom, jak omezit produkci, riskuje, že její význam na světových trzích bude upadat, říká analytik Gary Ross, který předpověděl největší propad cen ropy za poslední generaci.

Ceny ropy jsou nyní o 61 procent pod maximy z roku 2014. Podle Rosse je tudíž v zájmu všech producentů, aby se domluvili na stabilizaci. Pokud se to podaří – což by mohlo být známo již na nadcházející oficiální schůzce kartelu 30. listopadu - mohlo by to ceny vytlačit až na 60 dolarů za barel, tedy o více než třetinu nad současnou úroveň. Neúspěch by naopak mohl ceny srazit až na 35 dolarů za barel, tvrdí Ross. 

„OPEC musí dosáhnout dohody, aby byl opět relevantní“ říká Ross, který je výkonným předsedou ve společnosti PIRA Energy Group. Analytik se přitom domnívá, že třináctičlenné uskupení asi dokáže přimět svoje členy k souhlasu. Vyšší ceny ropy totiž potřebují všichni, i Saúdská Arábie, největší producent kartelu, který po lednovém propadu ropy na dvanáctiletá minima musel sáhnout devizových rezerv.

To je patrné na takzvaných swapech úvěrového selhání, tedy kontraktech, které fungují jako pojištění proti nesplacení saúdskoarabského dluhu na dalších pět let. Ty se oproti situaci před dvěma lety více než zdvojnásobily a dosahují zhruba 1,47 bodu. Prudký nárůst u těchto kontraktů zažila v posledních dvou letech i Nigérie, jeden z afrických členů kartelu. Problémy má ropná Venezuela, u které obchodníci počítají s 91procentní pravděpodobností, že v příštích pěti letech přestane být schopna hradit své platby.

„Všichni se snaží dělat, co je v jejich vlastním zájmu, snaží se spolupracovat, aby postoupili kupředu,“ říká Ross. Stanovisko jeho firmy je takové, že jak půjde "z tlustého do tenkého", OPEC se v závěru měsíce nakonec dohodne. To by znamenalo, že nabídka na trhu by se v průběhu prvního pololetí 2017 mohla snížit o půl milionu barelů denně. "OPEC chce 50 až 60 dolarů za barel a návrat trhu do rovnováhy chce v podstatě urychlit," říká Ross podle agentury Bloomberg.

Následující graf ukazuje barevně ceny ropy a bíle produkci OPEC:

opec

Trh ale o schopnosti kartelu prosadit první snížení produkce po osmi letech pochybuje. Ceny ropy se kvůli tomu propadly tento měsíc pod 45 dolarů za barel. Výjimku z dohody požadují Írán a Irák. Ve hře je i Rusko, nečlenský stát, které hlásá, že je ochotno zmrazit svou produkci - kartel se ale musí dohodnout na snížení.

Ropa Brent, která ukazuje cenu u více než poloviny světové ropy, klesala dnes až o 1,6 procenta na tříměsíční minima a odpoledne se pohybovala kolem 44,44 USD za barel. Na vině je Írán, který zvyšoval svoji produkci na třech ropných polích rychleji, než se čekalo. K tomu se řadí data z USA, kde firmy hledající naleziště ropy provozovaly nejvíce vrtných souprav od února. Globální nadbytek suroviny na trhu, který tlačí ceny dolů, by tak mohl pokračovat.

Americká lehká ropa WTI, což je americký ukazatel, byla ve ztrátě zhruba 1,5 procenta a pohybovala se pod 43 dolary za barel. Její vývoj a vývoj Brentu (bíle) od konce loňského roku ukazuje následující graf:

oil

Zdroj: BBG

 


Čtěte více:

Ropa odbourala Alžír a cena klesla znovu pod 50 USD/barel
04.11.2016 10:00
Trh s ropou žil v minulých dvou týdnech opět zejména tématem možné doh...
Očištění Clintonové? Ropa zdražuje, zlato klesá
07.11.2016 12:00
Nejnovější vývoj v kauze e-mailů Clintonové se neprojevil jenom na ame...
Ropa Brent: Dohodne se OPEC na snížení produkce?
11.11.2016 17:00
Pozornost trhu s ropou na sebe v posledních týdnech strhává zejména OP...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data