Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko zadrželo ministra hospodářství, viní ho z korupce

Rusko zadrželo ministra hospodářství, viní ho z korupce

15.11.2016 19:45, aktualizováno: 16.11. 9:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruské úřady zadržely tamního ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva a obvinily jej, že přijal úplatek více než dva miliony dolarů za "pozitivní" hodnocení, aby těžařská firma Rosněfť koupila poloviční podíl v ropné firmě Bašněfť. Ministr jakékoli provinění popírá a zadržení považuje za provokaci, oznámili jeho advokáti. V Rusku aféra vyvolala pozdvižení. Spekulace o demisi vlády Kreml dementoval.

"Uljukajev byl zadržen přímo při přebírání úplatku," uvedla mluvčí vyšetřovacího výboru Svetlana Petrenková. Případ podle ní souvisí s vymáháním úplatku od představitelů společnosti Rosněfť, a to i za použití hrozeb.

Agentura Reuters s odvoláním na vyšetřovatele napsala, že Uljukajev padl do protikorupční léčky, kterou zorganizovala tajná služba FSB. Vyšetřovatelé uvedli, že ministr byl zadržen v noci okamžitě po výslechu.

Před soudem bez klece

Uljukajev již také vyslechl formální obvinění. Před soudem stanul bez pout a nebyl umístěn do klece, jak to v podobných případech bývá v Rusku obvyklé. Podle vyšetřovacího výboru soud také rozhodne o dalším postupu. Výbor soud například požádal, aby na ministra uvalil domácí vazbu.

Šedesátiletý Uljukajev je nejvyšším státníkem v Rusku, který byl zatčen od nezdařeného pokusu o puč v roce 1991. Vyšetřovací výbor je přímo podřízený prezidentu Vladimiru Putinovi. Podle Reuters hrozí Uljukajevovi v případě uznání viny až 15 let vězení.

Ministr vinu popírá

"Alexej Valentinovič (Uljukajev) vinu nepřiznal. Zadržení považuje za provokaci vůči státnímu úředníkovi," řekl advokát Timofej Gridňov, který ministra zastupuje. Obviněný podle něj odmítá vypovídat, dokud neuvidí důkazy.

Uljukajev post ministra hospodářství zastával od roku 2013 a ve vládě působil od roku 2000. Reuters připomněl, že zadržený byl znám jako liberál, který se vyslovoval proti rostoucím zásahům vlády do ruské ekonomiky. Původně ani nesouhlasil se záměrem Rosněfti koupit podíl ve firmě Bašněfť s tím, že pro státní firmu je špatným krokem účast na privatizaci.

Podle informací RIA Novosti se o ministra zajímala FSB asi rok. Několik měsíců pak odposlouchávala jeho telefon. V reakci na informace získané při odposleších se poté tajná služba rozhodla provést vyšetřovatelský experiment, po kterém byl ministr zadržen.

Zadržení Uljukajeva vyvolalo v Rusku poprask a spekulace o vládní krizi. Putinův mluvčí novinářům řekl, že jakékoli úvahy o demisi vlády Dmitrije Medveděva jsou "absurdní".

Putinova administrativa má za sebou dlouhou historii rozmíšek mezi poradci a pobočníky, upozornil list Financial Times. Jedním z nejmocnějších z nich je generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, který dlouhou dobu působil jako Putinův osobní tajemník. Sečin i Rosněfť se k Uljukajevově zadržení odmítli vyjádřit. Ropná firma pouze uvedla, že převzetí podílu v Bašněfti probíhalo v souladu s ruskými zákony.

Obvinění vyvolává pochyby

Agentura AP s odvoláním na informace ruských analytiků napsala, že zatčení ministra Uljukajeva mnozí považují za součást Putinova úsilí udržovat rovnováhu mezi soupeřícími klany na vrcholu mocenské hierarchie. Touto taktikou si prý Putin chce i do budoucna zajistit roli nejvyššího soudce. 

Uljukajeva měly neznámé osoby uplatit, aby posvětil prodej akcií menší ropné společnosti Bašněfť jedničce na trhu Rosněfti. K takové operaci byl jeho ministerský souhlas skutečně nezbytný. Prodej Bašněfti svým rozhodnutím definitivně schválil premiér Medveděv, a to už 10. října, tedy měsíc předtím, než Uljukajev údajně úplatek převzal. Proč by to ministr dělal u dávno skončené transakce, není jasné.

Korupce je v Rusku běžná, je ale nemyslitelné, aby ministr převzal úplatek v hotovosti, jak to podle žaloby udělal Uljukajev, napsala také AP. Úplatek ve výši dvou milionů dolarů je kromě toho v ruském prostředí přijatelný nanejvýš pro místostarostu, nikoli pro federálního ministra.

Zdroje: ČTK, FT

 


Čtěte více:

Rusko prostě musí být velmocí, protože Rusové to mají v genech
24.07.2016 7:30
Sergej Karaganov je poradcem Kremlu v oblasti zahraniční politiky. V r...
Víkendář - Rusko není tak silné, nesmíme ho ale zahnat do kouta
09.10.2016 18:00
Jaderný konflikt byl v dobách války studené tak hroznou představou, že...
Ropa si pohrává s 50 dolary. Rusko nechce snížit produkci
26.10.2016 17:03
Ceny ropy se po dvou ztrátových dnech dostaly až na nejnižší hodnoty ...

Váš názor
  • Ajaja
    16.11.2016 1:18

    Mračna se stahují a hra pokračuje. Škatule hejbejtese. Putin se ted' cítí silný v krmflekách a zbavuje se těch nepohodlných, kteří toho na něj hodně vědí a po jejihž zádech se dostal k nejvyšším cílům. Ted' má nového kamaráda s kterým si myslí že přetrumfne všechny. Telefonují si a kují pikle. Takhle to vypadalo za Ronyho a Gorby, něco se chystá. Cítím brzké zrušení sankcí a Trumpovo přejití na vodku, k velké radosti, všichni víme koho. Poslouží li to ke zvýšení sebevědomi a pozvednutí Ruska, které po tom tolik touží a opravdovému uklidnění situace je všechno v pořádku. Ted' už záleží jen na tom jestli je Putin také ochoten obětovat Asáda, který je v celé hře ten "Černý Petr". Jen čas ukáže. Ted' je míček na Putinově straně sítě. Zahraje to fér nebo zase do autu.
    Marfuša
    • Re: Ajaja
      16.11.2016 7:22

      Některá americká média uvádějí, že Trump zřejmě ukončí podporu protiasadovských rebelů. „Nevíme, co jsou ti lidé zač,“ řekl Trump několikrát během kampaně. Pokud Trump dostojí svým slibům z kampaně ohledně tažení proti teroristům, je dle Asada přirozeným spojencem. Trump už v minulosti prohlásil, že bojovat proti radikálům – a zároveň se distancovat od syrské armády – je prý „šílenství“. Střet se Sýrií by podle něj mohl vést ke střetu s Ruskem. „Nemůžeme odhadnout, co udělá, pokud povede válku s teroristy, samozřejmě bude náš přirozený spojenec spolu s Ruskem, Íránci, s mnoha dalšími zeměmi,“ řekl Asad o Trumpovi v rozhovoru s portugalskou televizí RTP. Podle svých slov si Asad není jist, zda tak Trump skutečně učiní. „Podívejte se na spory ohledně jeho administrativy, na média hlavního proudu, které jsou proti němu… Jak ses tím vypořádá? Proto máme zatím jisté pochyby a jsme obezřetní v jeho hodnocení,“ uvedl prezident země, kde už pátým rokem zuří občanská válka.
      Špaček
      • Odkud ty bereš svoje info
        20.11.2016 22:06

        Každý hrdý rudý a zastánce Putina věří Putinovi. A ten neustále opakuje že v Syrii žádná občanská válka nezuří nýbržto tam útočí malé skupinky ozbrojených teroristů, kterým dodává zbraně, trenuje a podporuje, jako na Ukrajině, ta krvelačná amerika. Asi neumíš dobře rusky když máš takové mezery ve znalostech.
        ..
      • Některá americká média - nevime co jsou zac
        18.11.2016 16:59

        atd. atd. Donalda jsem take, po delsim uvazeni, volila ale jako spousta jinych ne proto, ze si myslim ze bude lepsi prezident, ale proto protoze jsem si myslela ze Hillary by byla horsi. Donald je typicky namysleny, do sebe zahledeny a velice simplisticky American. Rad si hraje na Panaboha, protoze byl uspesny v businessu. Ovsem jaky prehled muze clovek ocekavat od nekoho kdo se prateli a podporuje Putina a pritom ani nevi co a kde je Krym, jak se priznal pri nedavnem interview pro noviny. Muzeme jen doufat ze behem sveho prvniho obdobi moc skod nenadela, protoze znovu zvolen urcite nebude.
        Marfuša
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data