Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co bude čtvrtý mandát Merkelové znamenat nejen pro trhy

Co bude čtvrtý mandát Merkelové znamenat nejen pro trhy

22.11.2016 11:30
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Angela Merkelová v závěru víkendu oznámila, že bude ve spolkových volbách příští rok usilovat o další mandát. Pro investory by to znamenalo další čtyři roky s kancléřkou, jejímuž způsobu vedení již porozuměli.

Merkelová během 11 let v úřadu držela pohromadě eurozónu, zdržela se kritiky na adresu ECB, postavila se za hospodářské sankce proti Rusku a za silnou vojenskou koalici NATO a podporovala volný obchod.

O tom, jaké jsou, nebo by mohly být dopady jejího rozhodnutí ucházet se o čtvrtý mandát na trhy, napsala agentura Bloomberg.

AKCIE:

Německý akciový index DAX po oznámení Merkelové stoupl v pondělí až o 0,5 procenta, část zisků ale později odevzdal. Investoři už ve velké míře započítali do cen, že Merkelová bude kandidovat znovu, takže její snaha o znovuzvolení eliminuje „možnost negativního šoku“ v případě, kdyby se rozhodla se dalšího mandátu vzdát, řekl Jacob Funk Kirkegaard z analytického střediska Peterson Institute for International Economics. Dnes dopoledne činil nárůst u indexu DAX zhruba 0,6 procenta.

Z dlouhodobého pohledu by ale akcie mohly klesat. Kroky Merkelové na poli přistěhovalecké politiky mají za výsledek silně populistickou reakci, což se „na trzích projeví“, říká James Butterfill ze společnosti ETF Securities v Londýně.

ECB:

V koaličním bloku, jehož součástí jsou kancléřčini křesťanští demokraté, byla kritika na adresu ECB slyšet z úst německého ministr financí. Wolfgang Schäuble naznačoval, že rekordně nízké úrokové sazby ECB mohou posílat německé voliče do náruče rotipřistěhovalecké strany Alternativa pro Německo. Merkelová se ale do značné míry vyhýbala tomu, aby politiku banky pod vedením prezidenta Maria Draghiho napadala. Podle některých analytiků je tedy nová kandidatura pro ECB úlevou. "Nezávislost ECB je pro velmi důležitá," říká hlavní ekonom bankovní společnosti Berenberg Holger Schmieding.

EVROPA V ÉŘE DONALDA TRUMPA:

Když si Británie v červnu odhlasovala vystoupení z Evropské unie, naznačila Merkelová, že bude bojovat proti nacionalistickým silám. Omezila se tehdy na vyjádření, že jenom jednotná Evropa může mít ekonomický a morální vliv po celém světě. Poté, co zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA podkopalo strany establishmentu před volbami ve Francii a v Nizozemsku, které se čekají v příštím roce, není výsledek tak úplně v jejích rukou. Hlavním trumfem německé kancléřky je to, že reprezentuje stabilitu. V německých volbách by mohla odpovědět kampaní, ve které bude poukazovat na právo a pořádek, daňové úlevy a vnější bezpečnost.

NATO a VZTAHY S USA:

Odcházející prezident USA Barack Obama nazval během své poslední návštěvy Berlína Merkelovou svým nejdůležitějším evropským spojencem. Pokud jde o budoucí vztah mezi kancléřkou a Trumpem, je tudíž laťka nastavena vysoko. Trump považuje kancléřčinu utečeneckou politiku za „pohromu“. Během své kampaně navíc vyvolal pochybnosti ohledně toho, jaký bude závazek USA na obranu v rámci NATO.

Pokud jde o to, co chce kancléřka, nenechala Merkelová nikoho na pochybách. Osud „Německa je spojen s naším členstvím v koalicích – v Evropské unii, v NATO“, řekla minulý týden ve čtvrtek po boku Obamy.

Německo už zvyšuje výdaje na obranu, aby ukázalo, že je ochotno posílit svůj závazek v rámci transatlantické koalice. Ke splnění cílové úrovně 2 procent HDP mu ale ještě něco chybí.

BREXIT:

V otázce nového vztahu mezi Británií a Evropskou unií je Merkelová zastánkyní tvrdé linie. Neformální jednání před oficiálním britským oznámením odchodu z EU kancléřka vylučuje a neustupuje z požadavku, aby Británie umožnila volný vstup občanů EU do země výměnou za zajištění úplného přístupu na jednotný trh.

RUSKO:

Postoj nové americké administrativy k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi je divoká karta, které by ale na Merkelovou mohla vyvíjet nátlak.
Pokud Trump zmírní americké sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinském ozbrojeném konfliktu, mohlo by to dodat vzpruhu některým zemím jako Itálie, které nesouhlasily s unijními sankcemi. Za jejich zachování přitom Merkelová tvrdě bojovala.  Společně s Obamou a dalšími čtyřmi evropskými lídry se kancléřka minulý týden v pátek dohodla na zachování sankcí vůči Rusku, dokud Putin „zcela nesplní“ podmínky takzvané minské dohody pro ukončení konfliktu na východě Ukrajiny.

Merkelová je zároveň hlavním zprostředkovatelem diplomacie s Putinem.

VOLEBNÍ MATEMATIKA:

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že pokud vyhraje, mohla by Merkelová prodloužit koalici v čele se svými křesťanskými demokraty a s oslabenými sociálními demokraty. Antipřistěhovalecká Alternativa pro Německo (AfD) získá zřejmě poprvé křesla v parlamentu. Její lídři se ale nechali slyšet, že netouží po tom být ve vládě, ať je jakákoli. Koalice sociálních demokratů (SPD), zelených antikapitalistické levice není nyní ve hře.


Čtěte více:

Sazby začnou růst na podzim, v Evropě může zůstat bezrizikové jen Německo
16.08.2016 12:50
Kdy bychom měli očekávat, že se sazby v eurozóně a USA odrazí ode dna...
Pět zemí a politiků, kteří by měli těžit z Trumpova vítězství
17.11.2016 18:30
Pravicoví i levicoví experti předpovídali, že pokud v amerických prezi...
Akcie se radují z Trumponomie a zavírají oči před černějšími scénáři
18.11.2016 11:19
Zdá se, že investoři očekávají od nové americké vlády mix fiskální exp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university