Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Michal Hanák z Fortuny, exkluzivně pro Patrii Online: Fortuna míří do vyšší ligy

Michal Hanák z Fortuny, exkluzivně pro Patrii Online: Fortuna míří do vyšší ligy

02.12.2016 17:00
Autor: Pavel Daniel

Meta evropského lídra, která by měla přinést společnosti Fortuna nové příležitosti, možné strategické partnerství, ale i nová herní platforma Playtech. To jsou klíčové položky, které bude podle Michala Hanáka, Group Chief Sportsbook Officera společnosti Fortuna, firma řešit v příštím roce.

Patria Online: Rok 2016 přinesl z pohledu velkých sportovních událostí určitě žně. O co měli sázkaři největší zájem?

To máte pravdu. Letošní rok byl sportovně výjimečný. Konalo se pro Čechy a Slováky vždy důležité Mistrovství světa v hokeji, to z pohledu sázení žádné jiné dvě země nemají tak, jako Češi a Slováci. Pak Mistrovství Evropy ve fotbale a Olympijské hry. Olympiáda pro sázkaře ale nijak zvlášť zajímavá není, protože tam nejedou fotbalové týmy, které jezdí například na mistrovské turnaje a je tam většinou poněkud jiná skladba hráčů a hráček, než jinde. Největší čísla jsme měli u fotbalu, jen v Česku Euro na vkladech představovalo zhruba 650 milionů korun. Největší náběr na zápas jsme zaznamenali na Španělsko s Českem. Bohužel drtivá většina sázek byla na Španěly. Každopádně plán byl dosáhnout 100 milionů korun zisku resp. hrubých výher.

Patria Online: A co sázky v amerických prezidentských volbách? Proč je pro sázkovou společnost rizikovější vypsat kurz na vítěze politického klání, než sportovního?

To je jednoduché. Sport mají sázkové společnosti „nějak“ naučený. Sledujete týmy, máte specialisty na vyhodnocování událostí v daném sportu, věnujete se tomu, máte informace. Sportovci mezi sebou neustále soupeří, poměřují se a jsou neustále na očích. Na základě toho dokážete nějaký sportovní výsledek odhadnout. To u politických sázek není. Volby jsou jednou za několik let a porovnávat několikaletou historii není statisticky zrovna optimální. Výskyt porovnatelných událostí je malý, v porovnání se sportovními výsledky doslova mizivý. Navíc se za tu dobu od poslední volby může řada věcí změnit.

Patria Online: Mohly se sázkové společnosti, v případě prezidentských voleb v USA, včetně Fortuny, nějak inspirovat z letošních předchozích politických událostí, například z toho, jak dopadl brexit?

Pokud mluvíte o překvapivém zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA, tak si buďte jistí, že uvažování bude teď trochu jiné. Všechny sázkovky na světě na Trumpovi prohrály a ty chytřejší se začnou vracet ke staré bookmakerské pravdě, že budou kurzy upravovat podle vsazených peněz a ne podle prognóz. To je to poučení. Kurzy budou měnit až na hranu arbitráže, ti menší půjdou za, ale nebudou přijímat velké sázky. Nejbližší volba je rakouský prezident. Dá se proto čekat, že řada prognóz bude reflektovat to, že se nebude věřit prognózám. Průzkumy se pořád budou zveřejňovat, ale řada sázkařů jim nebude připisovat takovou váhu.

Fortuna

Patria Online: Musí proto sázkové společnosti, třeba kvůli ostré konkurenci, vypisovat politické sázky, i když to vlastně nechtějí?

Není to rozhodně tak, že bychom kvůli konkurenci dělali něco, co nechceme. Fortuna sázky na politiku dávat chce, má je první a jejich rozsah, dovolím si tvrdit, je v tuzemsku největší. Když ale porovnáte politické sázky se sportovními, tak jsou oproti nim tak malé, že je v porovnání s nimi prohra 10 milionů na Donalda Trumpa, zanedbatelná. Pravda je, že sázky na Donalda Trumpa dopadly pro Fortunu historicky nejhůře, ale není to nic, co bychom s klidem neustáli.

Patria Online: Jaký sport je z pohledu stanovení nějakého „ziskového“ kurzu pro sázkovou společnosti nejrizikovější?

Nejrizkovější jsou vždy sporty, které jsou takzvaně na dva výsledky, třeba jako tenis. Zkrátka sporty, kde není remíza, kde vyhraje jeden, nebo druhý. Na tom je pro sázkovou společnost i nižší profitabilita. U fotbalu a hokeje je zase profitabilita vyšší, protože tam mohou být výsledky tři. Sporty jako tenis, badminton, ping-pong, a podobné jsou proto z pohledu společnosti ty, které mají nejnižší marži.

Patria Online: Jak se ve Fortuně dělá prognóza finančních výsledků?

Sázkový trh se nějak vyvíjí, roste, stagnuje nebo oslabuje. Z toho vycházíme. Dosazujeme do toho naše novinky, úpravy funkcí, nové služby či funkcionality. Každá věc, kterou vyvíjíme, má na konci jasnou položku o tom, co by nám měla přinést.

Patria Online: Poznají specialisté Fortuny, že někdo sází v nějaké vypjaté životní situaci?

Ano, dá se to poznat. Klient sází tzv. „progresí“, nebo „stromečkem“, tedy,že sází více peněz. Vybere si jeden tip, hraje třeba v tenise „fyftýny“, že vyhraje ten, který servíruje. Vsadí na první fyftýn tisícovku, ale nevyjde mu to, tak dá na další dva tisíce, atd., pořád výš. Jednou mu to padne a je tzv. na svých. A začíná znovu. Máme silné hráče, kteří u nás vyhrávají, ale i ty se snažíme omezovat. Oni totiž nejsou „chytřejší“, jen mají nějakou, třeba technologickou, výhodu.

Patria Online: Kde je pro Fortunu ve středoevropském regionu meta, které by chtěla dosáhnout?

Vycházím z toho, že sázkový byznys je dneska o technologii. Není to tolik o bookmakerech, protože ten se hodně posunul z pozice kurzotvůrce do pozice supervizora, za kterého kurzy vymýšlí strojový algoritmus. A stroje jsou schopny ve většině případů dělat líp než lidi. Ale pravda je, že v některých případech, viz například sázky na politiku, to stroje prostě líp udělat neumí. Takže metou pro nás je být ve středoevropském regionu nejlepší sázkovou společností, která nabídne nejlepší technologii a servis pro klienty. Klientovi je jedno, jestli používáme databázi Oracle, on si chce otevřít aplikaci v mobilu a chce po nás, abychom byli nejrychlejší, nejsrozumitelnější a nejdokonalejší. My víme, že to umíme a dokážeme to. Ale je to běh na dlouhou trať.

Patria Online: Jak se posouvá zajištění bezpečnosti dat u Fortuny?

Vycházíme z toho, že sázkový byznys je regulovaný byznys. A tomu musí odpovídat i naše ochrana klienta. Regulátor nám řekne, co máme udělat a my to uděláme. Takhle jednoduché to je. Ale Fortuna dělá spoustu věcí navíc. Jsme tu pro naše klienty a snažíme se být maximálně vstřícní. Jsme třeba schopni zablokovat proplacení výherních tiketů, když nám klient řekne, že mu ukradli peněženku bez toho, aniž by znal jejich číselné označení. Nebo zablokovat podivné sázky v nějakých individuálních případech. Veškerý datový tok sázek je zakódovaný, informace o sázkách nebo našich klientech poskytujeme pouze nadřízeným orgánům. Jeden příklad za všechny: pokud nám zavolá manželka a bude chtít, abychom zablokovali sázkařský účet jejího manžela, neuděláme to. Ani ji nepotvrdíme, že u nás nějaký účet má. Ačkoliv by to byla z hlediska rodinného štěstí nejspíše chvályhodná činnost, neuděláme to, protože musíme chránit naše klienty a jejich soukromí.

Patria Online: S jakou největší novinkou přijdete na trh?

Hodně si slibujeme od zavedení nové hráčské platformy Playtech. Je velmi dobrá a rádi bychom, aby první výsledky byly vidět už na začátku příštího roku. Tehdy bychom také chtěli spustit jako první vlastní herní kasino. Klient díky této aplikaci získá nejen další služby, ale u sportovního sázení také delší dobu na vsazení, méně časté změny kurzů a kratší prodlevy při vsazení tiketu.

Patria Online: Má skupina Fortuna ambici se dále rozrůstat mimo region střední Evropy?

Určitě ano. Apetyt máme a nabídky taky. V těchto plánech cítíme velkou podporu vlastníka Fortuny, společnosti Penta. Cílem je vytvořit ze společnosti Fortuna velkého evropského hráče.


Čtěte více:

Zdeněk Kulič, majitel firmy Alfa výroba jednoúčelových strojů: Ze dna až k největším výrobcům automobilů
03.09.2016 10:00
S majitelem firmy Alfa výroba jednoúčelových strojů, Zdeňkem Kuličem j...
Petr Novotný, ředitel Lunaplastu pro Patrii Online: Krize se nás nedotkla. Pitná voda bude potřeba vždy
17.11.2016 13:00
S ředitelem Lunaplastu Petrem Novotným jsme se od povodní na soutoku L...
Diana Rysková, majitelka Medirolu: Rodinná firma vytváří pohodu i motivaci
19.11.2016 16:00
Společnost Medirol se za dvacet let existence dostala mezi největší sv...
Fidelity pro Patria Online: Vítězství Trumpa je pro finanční sektor pozitivní
21.11.2016 18:30
Co změnilo vítězství Donalda Trumpa pro investiční manažery? Jak se tr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů