Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump promluvil a srazil farmacie. Nevynechal přirovnání k nacismu

Trump promluvil a srazil farmacie. Nevynechal přirovnání k nacismu

11.01.2017 18:26, aktualizováno: 11.1. 19:35
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Spojené státy musejí zaujmout nový postoj vůči Číně, přínosné by byly dobré vztahy s Vladimirem Putinem. I to řekl Donald Trump v úvodu své první tiskové konference od zvolení americkým prezidentem. Kauzu údajného "kompra" ruských tajných služeb připodobnil k praktikám nacismu. Ukázal také dokumenty, podle kterých se vzdal kontroly nad svými firmami. A svými prvními slovy srazil sektor farmacií.

Hned v úvodních poznámkách se Trump opřel do farmaceutických firem, které podle něj požadují příliš vysoké částky za léky. "Je to další signál, že nový americký prezident nebude farmaceutickým společnostem nakloněn tak, jak se prozatím předpokládalo," říká analytik Patria Finance Ján Hladký. „Je potřeba vytvořit nový systém pro předkládání nabídek pro výrobce léčiv,“ řekl Trump a zvyšování cen léčiv přirovnal k vraždě. 

To na trzích nezůstalo bez odezvy. Dílčí sektorový akciový index S&P Healthcare Index bezprostředně poté odepisoval 0,9 procenta, evropské farmaceutické giganty Roche a Shire (oba mezi dlouhodobými investičními doporučeními Patria - DIP) ztrácel procento, respektive 3 procenta. Padaly i biotechnologické tituly, sektorový index Nasdaq biotechnology odepisoval až 3 procenta.

Trump v úvodu konference vysvětlil, proč dlouho žádnou neuspořádal: „Informace z nich podané nebyly přesné,“ prohlásil. Teď ale děkuje médiím, která „uvedla na pravou míru“ kauzu s údajnými kompromitujícími materiály, které na něj mají mít ruské zdroje. Ruské tajné služby údajně na Trumpa sesbíraly kompromitující materiály. „Respektuji novináře i svobodu tisku,“ prohlásil dnes Trump.

Trump oznámil, že se vzdal kontroly nad svými společnostmi ve prospěch jeho dvou synů, kteří je budou spravovat. A to „velice profesionálním způsobem“. Způsob vedení těchto firem s nimi nebude po dobu prezidentství diskutovat, konstatoval miliardář, který se tak chce vyhnout střetu zájmů.

Přízeň ruského prezidenta Vladimira Putina budoucí prezident USA nepovažuje za chybu, ale spíš za bonus. Donald Trump to dnes prohlásil na tiskové konferenci v New Yorku. Trump doufá, že se s šéfem Kremlu dohodne, zatím to ale neví. Rusko ale bude nyní Spojené státy respektovat víc, než za vlády kteréhokoli jiného amerického prezidenta.

Trump už během volební kampaně neskrýval zájem na zlepšení vztahů s Moskvou, které se na sklonku éry jeho předchůdce Baracka Obamy ocitly na mrazivé úrovni. Prezidentovy proruské sympatie, stejně jako kritické poznámky na adresu NATO, vyvolaly údiv a obavy v metropolích spojenců a optimistická očekávání v Moskvě.

Vůči Rusku Trump nemá žádné závazky, uvedl na dnešní tiskové konferenci, první po jeho listopadovém zvolení hlavou státu. S Ruskou federací ho nespojují žádné smlouvy ani žádné půjčky. V jednání s ruským prezidentem bude prý Trump úspěšnější, než by byla jeho volební soupeřka Hillary Clintonová.

Putin se do hackerských útoků neměl pouštět, konstatoval Trump. Budoucí prezident USA nevěří, že se k nim Rusko znovu uchýlí.

Po zveřejnění informací tajných služeb o ruských hackerských útocích a po spekulacích o možném Trumpově vydírání bude nyní podle serveru Politico politika Bílého domu vůči Rusku pod drobnohledem. Argumenty skeptiků posiluje i Trumpovo rozhodnutí nominovat do funkce ministra zahraničí exšéfa společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona, který má dlouholeté obchodní vazby na Rusko a dobré vztahy s Kremlem.

Donald Trump rovněž prohlásil, že se oddělí od svého rozsáhlého majetku. Jeho právník už před Trumpovou tiskovou konferencí podle agentury Reuters řekl, že Trump převede všechna aktiva do fondu, který budou řídit jeho dva synové.

 „Mohl bych ve skutečnosti současně vést své firmy a vládu, ale nelíbí se mi, jak to vypadá,“ poznamenal zvolený šéf Bílého domu. Pokud jde o jeho daňová přiznání, která i přes veškerou kritiku stále nezveřejnil, řekl, že tak neučinil kvůli probíhajícímu auditu. Zdůraznil ale, že „z daňových přiznání se toho nedá moc zjistit“ a že o jeho daně se zajímají jen novináři.

Trump řídil několik hotelů a golfových hřišť po celém světě. Podle právníka, který hovořil se skupinou novinářů s tím, že nebude uvedeno jeho jméno, si chce Trump najmout poradce pro etické záležitosti, aby se vyhnul dalším otázkám o potenciálním konfliktu zájmů mezi jeho podnikáním a vykonáváním prezidentského úřadu.

Právník také sdělil, že veškerý zisk, který bude pocházet ze zahraničí z Trumpových hotelů, bude darován americkému ministerstvu financí.

Trump odejde ze všech pozic v holdingu Trump Organization a na vedení holdingu se přestane podílet i jeho dcera Ivanka. Je manželkou Jareda Kushnera, jehož Trump jmenoval jedním ze svých hlavních poradců.

(Zdroj: ČT, čtk, Bloomberg, Reuters, CNBC, foto Wikipedia)



Čtěte více:

CIA: Rusové možná mají na Trumpa „kompro“. Trump: Jsou to „fake news“
11.01.2017 10:33
Zvolený americký prezident Donald Trump a odcházející prezident Barack...
Obama naposledy: Yes, we did. USA jsou dnes lepším místem
11.01.2017 12:27
Spojené státy jsou podle odcházejícího prezidenta USA Baracka Obamy ny...
Dolar se během dne rozjel, posiluje proti všem hlavním měnám
11.01.2017 17:03
Dnes v podvečer vystoupí zvolený americký prezident Donald Trump na ti...

Váš názor
  • Zpravodajské služby USA se chovají jako nacisté, říká prezident Trump
    12.01.2017 10:55

    Včera Patria přinesla vynikající zprávu v rubrice Horké zprávy: 18:13 Trump říká, že je skandální, že zpravodajské služby pustily ven nepravdivou informaci, je to jako v nacistickém Německu (Reuters)
    Špaček
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení