Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan ke koruně: Čeští vývozci si ve čtvrtletí zajistí miliardy exportu

JPMorgan ke koruně: Čeští vývozci si ve čtvrtletí zajistí miliardy exportu

23.01.2017 12:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

České firmy s blížícím se koncem kurzového závazku České národní banky na koruně vůči euru prudce zesílí své zajišťování. Podle odhadů banky JPMorgan si především tuzemští exportéři potřebují kurzově zajistit ještě zhruba osm miliard korun svého vývozu. JPMorgan sází na to, že zajištění prudce poroste zejména v průběhu prvního čtvrtletí, před koncem takzvaného tvrdého závazku ČNB.

Podíl tuzemských exportérů a jejich zajištění na koruně vůči euru se postupně zvedá z tříletého dna, poznamenává Bloomberg. Důvod je jasný: blízkost konce „intervencí“ na české koruně. Přesněji ale kurzového závazku, protože ovlivňovat kurz koruny k euru skrze operace na trhu bude ČNB s vysokou pravděpodobností i po jeho pádu. Goldman Sachs, ING, Societe Generale nebo Erste, odhady analytiků se ohledně načasování tohoto kroku začínají kumulovat do dubna tohoto roku. Hlavní důvodem pro ČNB má být akcelerující inflace, což se svou slovní intervencí z konce minulého týdne snažit otupit viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Exportéři a obecně firmy pro zajištění kurzu typicky využívají forwardové kontrakty. Podle stratégů JPMorgan stále v omezeném objemu, který zásadně naroste v prvním letošním čtvrtletí. „Neobvykle nízká úroveň zajištění exportérů skrze deriváty se pozvolna rozpouští. Vysvětlit ji z části můžeme rostoucími výpůjčkami v eurech či přímo změnou kontraktů s lokálními dodavateli do eur. Přesto, i pokud odhlédneme od těchto trendů, očekáváme, že české firmy se ještě musejí zajistit v rozsahu zhruba osmi miliard eur,“ cituje Bloomberg ze zprávy JPMorgan.

Zchlazení sázkám na velmi blízký konec závazku ČNB na koruně v minulém týdnu jako slovní intervenci vyslal viceguvernér centrální banky Mojmír Hampl. Obsahem jeho slov bylo zhruba toto: Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na brzký konec kurzového závazku na koruně k euru, budiž varování. Cesta bude trnitá a představitelé centrální banky rozhodně nemusejí nikam spěchat. „Data, která přicházejí z ekonomiky, potvrzují naši platnou předpověď pravděpodobného ukončení závazku kolem poloviny roku 2017,“ poznamenal Hampl pro Bloomberg, ale navíc dodal, že nevylučuje, aby se o polovině roku 2017 přestalo hovořit jako o středobodu konce závazku ČNB na koruně a že se tento moment může posunout do druhého letošního pololetí.

Pozornost firem, jednotlivců i trhu jako celku se soustředí také na otázku, jak se koruna bude chovat právě po ukončení závazku ČNB na koruně k euru. „Jistotu“, že koruna posílí, zpochybnil svými slovy jak viceguvernér Hampl, tak například člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Podle něj se dá ukončení kurzového závazku očekávat zhruba v polovině tohoto roku a koruna je podle něj v současné době překoupená. Koruna podle něj skokově neposílí a zcela lichá jsou srovnání se Švýcarskem. Zdánlivou jistotu posílení koruny ve svém komentáři zpochybnil také guvernér ČNB Jiří Rusnok.


Čtěte více:

Noví v bankovní radě ČNB. Kdo jsou Oldřich Dědek a Marek Mora?
10.01.2017 13:22
Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady Čes...
Rusnok o koruně: Po exitu čekejme výkyvy. Možná i oslabení
16.01.2017 15:04
Až Česká národní banka ukončí své intervence proti koruně, bude česká ...
BofA: Koruna možná příliš neposílí, ČNB ukončí intervence na přelomu dubna a května
18.01.2017 10:15
Ekonomka Mai Doanová z Bank of America (BofA) ve svém včerejším report...
Hampl (ČNB): Korunu čeká po konci závazku divoké období. Kdy to bude?
19.01.2017 14:00
Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na brzký ko...

Váš názor
  • Tak jak ...
    23.01.2017 17:28

    vidí kačku zdejší experti ? vypadá to, na spoustu cizochechtáků vyměněných za korunky a cizáci začínají kvičet a mají bobky komu ty koruny budou prodávat a za kolik co ? Aby to tak nakonec nebylo za 28 :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Tak jak ...
      23.01.2017 18:14

      Kačka raketově posílí na 26,50 možná i na 26,30 a pak se uvidí. Cokoliv nad 28 je asi nesmysl, ČNB nenechá korunu napospas tupému spekulantskému stádu.
      ..
      •  
        23.01.2017 18:33

        no jenže bych řekl, že cokoliv do 5% spek.nebude stačit a pak co, nějak se mi nezdá, že by se do toho opřeli zdvojnásobením o 10-20 mld eur najednou a když budou chtít vycouvat tak kdo jim ta eura prodá :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          25.01.2017 10:57

          miku dvojtečka je student co hraje doma monopoly a řidi firmu se 98 zaměstnanci situace se má tak že melodie boys CNB nevi kudy kam oni nic neztrati oni jsou v klidu jejich penize to nejsou co tisknou a po nich potopa a koho v tomhle bananistanu odsoudili za desitky krachu bank- nikoho natož někoho z CNB za to že špatně pracoval - situace bude taková že až CNB dočasně a pokud pišu dočasně opusti zavazek začnou se dit neuvěřitelné věci - ted CNB tiskne koruny a kupuje za ně spekulanstke Eura. Až CNB přestane tisknout začnou spekulanti proměnovat koruny za Eura. Kurz poroste ale jen do té doby dokud budou Eura pak se začne propadat k 28-29 korunam v té chvili vstoupi na trh CNB. a ze zoufalstvi začne intervenovat ale naopak tj prodavat Eura za kc aby stabilizovala kurz coz bude katastrofa, protože spekulanti začnou masivne skupovat Eura za Kc a kurz zase radikalně poroste (spekulanti nemohou nikdy prohrat a ještě je nikdy nikdy neporazil. - narodni banky prohraji pokažde )co to udělal s cestovkama co to uděla expertery a importery a obecně s trhem je nasnadě - melodi boys přepnou na zaporne uroky ale i to bude k ničemu pak nezbude posledni věc to co se stalo Švycarum začit zase tisknout ale pravděpodobneji někde okolo 28-29 kc za Eur je to Dokonala bouře neni uniku - švycaři ukončili intervence na 80% HPD ted už jsou na 110 % deviz. rezerv vzhledem k HDP. z tehle pasti je jediny možný unik konvergence k Euru někde v kurzu 30 kč za Euro což znamena naprosty zoufaly vyběžek EU z kupni silou 00 nic ...-- toto vejde do ději jako kuponovka v normalni zemi by za to šel někdo..... tady se budou ještě fotit v TV rozdavat rozumy a placat se po ramenou. Tak pravil legendarni inevstor z Greenlandu a ten se nikdy nemyli
          martík
          •  
            25.01.2017 11:52

            Přestaň blábolit nesmysly a radši se projeď ve své virtuální X5, jestli ti ten křáp v těchdle mrazech nastartuje. Spekulanti vyhrají tím, že budou mít miliardové ztráty? No jistě účelem spekulace je přijít o peníze. Co to udělá s ekonomikou je věc jiná, ale v tvém scénáři jsou spekulanti jednoznačně ti poražení.
            ..
            •  
              25.01.2017 17:03

              dvojtečko to že si hloupý ty neznamená že musí být hloupí take všichni ostatni :-) já plácám nesmysly a projiždím se virtualni X5 přesto bylo loni divi 40 kč jak jsem již dopředu avizoval :-). co tam máš ty abolutně nic jen zoufalstvi nad monopoly v tom lepšim připadě v tom horšim nekompetentniho majitele firmy kde je 98 potencionalně nezaměstnaných po opuštěni kurzoveho zavazku nebot jejich šef vůbec netuší která bije :-)
              martík
              •  
                25.01.2017 19:55

                A co dalšího zjevného jsi předpověděl? Že zkrachuje orco a nwr, že venezuela půjde ekonomicky ke dnu a že v lednu bude zima? Mimochdem si všímám, že tu už roky věštíš pád dolaru ty cirkusácká legendo. Jen mě mrzí, že ses nikdy nevyjádřil ke zlatému rublu.
                ..
        •  
          23.01.2017 18:58

          Za 28 jim ty eura bude prodávat ČNB. ber to tak, že na začátku budou mít spekulanti x kaček a ČNB 2-3x tolakový ekvivalent Eur při kursu 27. při 28 na stranu ČNb vesele přidají i exportéři a zajistí se na další rok dopředu.
          ..
          •  
            25.01.2017 11:10

            Otázka ovšem je, proč s tím svým "závazkem" neskončili už dřív, když prodávat eura za 28+ je tak lehké - že jich málo nemají ;-)
            Kalka.
            •  
              25.01.2017 11:42

              Dokud toho nebudou mít spekulanti naloženo až po půdu ČNB ukončovat intervence nebude. Proč taky, když tihle spekulanti dotují státní rozpočet denně desítkami milionů na záporných úrocích.
              ..
              •  
                25.01.2017 12:31

                Doufám, že máš na své mysli desítky miliónů kaček - denně. Zajímavé. Ještě nedávno jsi tu psal, že po ziscích (které šly ovšem na krytí ztrát v minulých letech;-) v roce 2013 a 2014 a malé ztrátě v roce 2015 bude ČNB v roce 2016 stamiliardové ztrátě. To to těch pár miliard za rok vyrovná? Nebo jsi ty denní úroky počítal v desítkách miliard euro?
                Kalka.
                •  
                  25.01.2017 12:38

                  Ztrátu ČNB v roce 2016 neumím předpovědět potenciálně to můžou být velké desítky miliard, ale stejně to budou ztráty virtuální. Na rozdíl od naprosto jistých a reálných zisků státního rozpočtu (i když o řád nižších).
                  ..
                  •  
                    25.01.2017 17:04

                    ztrata v roce 2017 bude gigantacika nebo taky když kurz oslaboi někam k 28-29 za Euro. a bude neudržitelný bez masivnich intervenci nebo dalšiho zavazku na slabších urovnich :-)
                    martík
                    •  
                      25.01.2017 19:57

                      Nebo taky co? Když koruna oslabí na 29 bude gigantický zisk, ale to se ti nehodí, tak to nenapíšeš.
                      ..
                  •  
                    25.01.2017 12:45

                    Uvidíme. Hlavně že ztráty virtuální budou pak někdy vyrovnány reálnými zisky ;-)
                    Kalka.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení